Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 16.04.2014.
06:42
J. Arsenović - Vesti A

Liht: Dijasporu sapliću mediokriteti

Sonja Liht je sa svojom nevladinom organizacijom Beogradski fond za političku izuzetnost pre nekoliko godina bila angažovana u dovođenju grupe studenata iz inostranstva poreklom iz Srbije sa ciljem da se što intenzivnije ostvari komunikacija između matice i budućih stručnjaka.

Znam za vrhunske stručnjake sa najpoznatijih svetskih univerziteta, kojima je onemogućeno ovde da rade: Sonja lIht
 

- Nakon tri nedelje prakse u našim ministarstvima napravili su izveštaje sa određenim predlozima i primedbama, ali ne znam da li se posle nešto desilo sa tim njihovim sugestijama - kaže Liht za "Vesti".


Šta je sa tim projektom sada?
- Nažalost, taj dolazak studenata nije nastavljen, a ja mislim da je izuzetno važno otvoriti

Savetnici iz rasejanja

Sledi formiranje nove vlade, Lazar Krstić ostaje ministar finansija, da li bi još neko iz dijaspore mogao da bude deo nove vlade?
- Mogao bi, ali ne mislim da je to najbitnije. Važno je da se dijaspora angažuje u okviru institucija stalno ili privremeno. Čak je možda važnije da se angažuju kao savetnici. U eri novih komunikacija čak ne morate fizički ni da budete tu, da biste zahvaljujući znanju i iskustvu bili jedna vrsta korektivnog mehanizma.

institucije za stažiranje i praksu tim mladim ljudima, kao i uspostaviti institucionalni okvir za naše stručnjake koji su se ostvarili u inostranstvu i koji su apsolutno spremni da nam svojim znanjem i iskustvom pomognu. Inicijativa, međutim, mora poteći od države.


Nisu li to prevelika očekivanja od države koja do krajnjih granica otežava i poskupljuje nostrifikaciju stranih diploma?

- To je već tragikomično, pa ministru Lazaru Krstiću još nije nostrifikovana diploma! Isto je bilo i sa Božidarom Đelićem. Čak i da je neko mazohista i da hoće da prođe to maltretiranje, ne može neko ko ima ozbiljan posao i karijeru da na nostrifikaciji gubi vreme i energiju.


Šta je razlog tom saplitanju na svakom koraku mladih stručnjaka koji bi želeli da se vrate u Srbiju?

- Mi imamo dosta mediokriteta u našim institucijama, a nažalost i u dobrom delu univerziteta koji neće takve ljude u svojoj blizini. Znam za vrhunske stručnjake sa najpoznatijih svetskih univerziteta, a onemogućeno im je ovde da rade. Mogli bi bar kao gostujući profesori da prenose znanje, ali ih u tome sprečava zavist i strah mediokriteta jer bi oni razotkrili kakve ovde sve "rupe" imamo.
 

Niske grane

Država kao da nije svesna koliko su naši stručnjaci neiskorišćeni resurs?
- Mi i dalje živimo u ubeđenju da smo neverovatno kvalifikovani i da jako puno znamo i da je problem samo gde to da pokažemo, što nije tačno! Najbolji stručnjaci odlaze iz zemlje, a pad kvaliteta obrazovanja od osnovnog do visokog rapidno se nastavlja. Tim pre je još važnije da se u Srbiji shvati koliko su naši stručnjaci u svetu rezervoar ljudskog kapitala.

 

POVEZANE VESTI

Sreda 16.04.2014. 08:36
OPET OVA AAAA!!! AAAAAAAAAAAAA!!! AAAAAAAAA!!! AAAA!!! PA DOKLE VIŠE,NADAO SAM SE DA JE VIŠE NEĆEMO GLEDATI,KAKO BLATI SVE ŠTO JE SRPSKO,NO NISAM IZNENADJEN,DANAS JE NA CENI KOD EVRO-NAKAZA SVAKO KO BLATI SRBE,A POSEBNO SU CENJENI OD VELEIZDAJNIKA NA VLASTI, DOJUČERAŠNJIH ULTRA NACIONALISTA nikolića i vučića.BOG NEKA NAM JE UPOMOĆ,NO BOG POMAŽE AKO SAM SEBI HOĆEŠ DA POMOGNEŠ,A POŠTO JE ZA OVE VELEIZDAJNIKE GLASALO OKO 20%GRADJANA ONDA NAMA NEMA POMOĆI,NIKO NAM DRUGI NIJE KRIV ZA NAŠU GLUPOST.
Sreda 16.04.2014. 08:48
Zaba krastaca, dal ce jednom da dodje Srbska vlast i ucutka ove spodobe sto piju Srbsku krv.zidovka ruzna
Sreda 16.04.2014. 09:05
Cinjenica je, da je Srbiju upropastila kvazi inteligencija na polozajima, koji su na sve nacine opcinili medjunarodnu zajednicu lazima i prevarama o retardiranim srbima koji pohadjaju navodne komunisticke skole i da ih treba edukovati kroz posebne sabirne centre koje ce da finansiraju strani NGO a sve u funkciji ozdravljenja mentol nacije i prihvatanja bolesnih standarda. Cilj njihove malodusnosti i malicioznosti je nista drugo do stvaranje zombi nacije servilnog polozaja i svedenog mozga da neverujes onome sto vidis vec onome samo sto cujes.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online