Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 19.04.2014.
04:27
Beta A

Godišnjica Briselskog sporazuma: Dan kad smo zvanično predali Kosovo?

Danas se navršava godinu dana od potpisivanja sporazuma Beograda i Prištine, koji su potpisali premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači u Briselu 19. aprila, nakog završene desete runde dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje visoke predstavnice Evropske unije (EU) Ketrin Ešton.

Pre godinu dana, nakog završene desete runde dijaloga Beograda i Prištine, Ivica Dačić i Hašim Tači su potpisali sporazum...
 

Evropski komesar za proširenje Štefan File ocenio je da će sporazum pomoći Beogradu i Prištini na putu ka EU, te da je "potpisivanje sporazuma istorijski dan za odnose Srbije i Kosova, ceo Zapadni Balkan i EU". Sličnu ocenu dali su i predsednik Evropskog  saveta Herman van Rompej i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Dva dana kasnije Srbi sa severa Kosova održali su miting u severnoj Kosovskoj Mitrovici sa kojeg su poručili da neće dopustiti sprovođenje sporazuma, a na protestnoj šetnji u Beogradu u organizaciji Demokratske stranke Srbije (DSS) zatraženo je poništavanje briselskog dogovora.

Hronološki pregled


22. april 2013.

- Vlada Kosova odobrila je sporazum Beograda i Prištine parafiran u Briselu 19. aprila, uz posredovanje EU.

- Skupština Kosova podržala je, takođe, rezoluciju kojom se izražava podrška sporazumu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

- Prvi sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine prihvatila je i Vlada Srbije, nakon čega je predsednik Vlade Ivica Dačić obavestio pismom visoku predstavnicu EU Ketrin Ešton o toj odluci Vlade Srbije.

- Evropska komisija usvojila je preporuku da zemlje članice EU otvore pregovore o članstvu sa Srbijom.

23. april .

- Vlada Srbije je usvojila Izveštaj o dijalogu Beograda i Prištine u Briselu koji je potom usvojen i u Skupštini Srbije. Na sednici vlade je "formiran tim koji će izraditi Plan implementacije Prvog sporazuma o principima koji regulišu normalizaciju odnosa", koji će predvoditi generalni sekretar vlade Veljko Odalović.

- Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin podneo je ostavku, nezadovoljan sporazumom Beograda i Prištine. Vlada Srbije nije prihvatila njegovu ostavku i prema odluci Vlade od 26. maja, Vulin je nastavio da vodi tu kancelariju. U  rekonstruisanoj vladi, 2. septembra, Vulin je postavljen za ministra bez portfelja zaduženog za Kosovo.

25. april

- Evropski komesar za proširenje Štefan File doputovao je u Beograd gde je razgovarao s najvišim državnim zvaničnicima Srbije o briselskom sporazumu Beograda i Prištine.


26. april

- U Briselu je počeo rad timova Beograda i Prištine koji, uz podršku predstavnika EU, razmatraju odrednice i tačke akcionog plana za primenu Sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.


8. maj

- Timovi Beograda i Prištine nisu postigli dogovor u Briselu o primeni sporazuma o normalizaciji odnosa.


10. maj

- Srbi sa severa Kosova održali su u Beogradu miting pod nazivom "Ostajemo u Srbiji" protiveći se sprovođenju Sporazuma Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.


21. maj

- U Briselu je održan trilateralni sastanak visoke predstavnice EU Ketrin Ešton sa premijerima Srbije i Kosova, Ivicom Dačićem i Hašimom Tačijem u cilju postizanja saglasnosti i "opipljivih koraka" Beograda i Prištine za primenu sporazuma o normalizaciji njihovih odnosa. Drugog dana razgovora postignut je načelan dogovor o planu primene tog sporazuma u narednih šest meseci.

24. maj

- Vlada Kosova usvojila je Plan primene sporazuma Beograda i Prištine koji su dva dana ranije u načelu prihvatili premijeri Srbije Ivica Dačić i Kosova Hašim Tači, uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton u Briselu.


11. jun

- Timovi Beograda i Prištine na ministarskom i na nivou stručnjaka nastavili su u Briselu pregovore o rešenjima za pitanja telekomunikacija i energije oko kojih je dosad postignut određeni napredak. Narednog dana nastavljeni su razgovori o pravosuđu, izborima za srpske opštine na Kosovu i policiji.


14. jun

- Kancelarija u Leposaviću, u kojoj su se u proteklih 14 godina okupljali bivši pripadnici MUP-a Srbije, zatvorena je u skladu sa Sporazumom iz Brisela.


17. jun

- Beograd i Priština razmenili su oficire za vezu, koji će biti predstavnici pri misiji EU u ta dva grada. Dužnost oficira za vezu Vlade Srbije u Prištini preuzeo je Dejan Pavićević, a u Beogradu oficir za vezu Kosova, Ljuljzim Peci, koji je dva dana kasnije podneo ostavku, a na njegovo mesto imenovan je ambasador Kosova u Hrvatskoj Valjdeta Sadiku koji je stupio na dužnost 22. jula.


18. jun

- U Briselu su nastavljeni pregovori eksperata Beograda i Prištine u oblasti telekomunikacija, pravosuđa, policije i bezbednosti i izborima za srpske opštine.

 

20. jun

- Premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači počeli su u Briselu ključne pregovore s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton o primeni sporazuma Beograda i Prištine. Narednog dana dvojica premijera su "postigli saglasnost o nizu otvorenih pitanja, posebno o policiji, pravosuđu i opštinskim izborima, saopštila je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

- Posle dogovora dvojice premijera Ešton i evropski komesar Štefan File izvestili su članice EU o napretku Beograda i Priština u normalizaciji odnosa i predložili šefovima diplomatija EU da pokrenu pregovore o članstvu sa Srbijom i sporazumu o pridruživanju s Kosovom.

- U Briselu su potom nastavljeni pregovori na tehničkom nivou Beograda i Prištine o telekomunikacijama.


27. jun

- Skupština Kosova ratifikovala je briselski Sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.


8. jul

- U Briselu su, uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači, nastavili dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Narednog dana Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton posetila je Beograd, a potom i Prištinu.

24. jul

- Premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači razgovarali su, uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, o pravosuđu, policiji, telekomunikacijama i energetici.


8. septembar

- Uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton u Briselu su se sastali premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači. Na tom sastanku je postignut dogovor o
telekomunikacijama i energetici.


10. septembar

- Vlada Srbije je raspustila četiri skupštine opština na severu Kosova - Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok i imenovala predsednike i članove privremenih organa u tim opštinama, saopštila je vlada.

7. oktobar

- Premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači, sastali su se u Briselu sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton.


3. novembar

- Na Kosovu su održani lokalni izbori. U skladu sa briselskim sporazumom Beograda i Prištine izborni proces pratio je OEBS i brojni međunarodni posmatrači. Zbog incidenata na biračkim mestima na severu Kosova, izbori su, 17. decembra, ponovljeni u tri biračka centra u severnom delu Kosovske Mitrovice.


6. novembar

- U Briselu je održan sastanak pemijera Srbije Ivice Dačića i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton posvećen lokalnim izborima na Kosovu i daljim koracima u izbornom procesu i sprovođenju Briselskog sporazuma Srbije i Kosova.


5. decembar

- Uz posredovanje Ketrin Ešton u Briselu su razgovarali premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači o nastavku sprovođenja Briselskog sporazuma u oblasti policije i pravosuđa.


13. decembar

- Uz posredovanje EU u Briselu je održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine posvećena pravosuđu na Kosovu. Osim premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija sastanku je prisustvovao i potpredsednik vlade Aleksandar Vučić. Na sastanku nije postignut sporazum o pravosuđu na Kosovu.


14. decembar

- U skladu sa Briselskim sporazomom na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak na severu Kosova počela je naplata dažbina na robu koja dolazi iz centralne Srbije.


16. decembar

- Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton je vladama članica EU dostavila izveštaj o Srbiji u kojem naglašava da vlasti u Beogradu zaslužuju da u januaru počnu pregovore o članstvu u EU, jer su ispunile sve uslove, posebno kad je reč o primeni aprilskog sporazuma o sređivanju odnosa s Prištinom.


20. decembar

- Šefovi država ili vlada EU su na sastanku u Briselu potvrdili odluku Saveta ministara o početku pregovora o članstvu sa Srbijom u januaru 2014. godine.


27. januar 2014.

- U Briselu je počela 21. runda dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton. Delegacije su predvodili premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači. Na sastanku nije postignut dogovor o policiji.


12. februar

- U Briselu je nastavljen dijalog Beograda i Prištine zajedničkim susretom premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton. Glavna tema ovog susreta bilo je pravosuđe o čemu nije postignut konačan dogovor. U delegaciji Srbije su još bili i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i savetnik predsednika Srbije Marko Đurić.


31. mart

- Premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači razgovarali su u Biselu sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton u okviru nove runde dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. U razgovoru je učestvovao i prvi potpredsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić. Teme razgovova su bile pravosuđe i formiranje Zajednice srpskih opština o čemu nije postignuta puna saglasnost, ali je ostvaren sustinski napredak kada je reč o pravosuđu. 

POVEZANE VESTI

Subota 19.04.2014. 04:50
Tajni i nepravedni dogovor nije ništa drugo nego zla krv i kad tad ponovo proključa.Moraće pokazati da taj dogovor nije suprot Božijem Zakonu. Ovaj nakaradni svje smatra da je normalno odbacivati i gaziti Božije Zapovjesti.
Subota 19.04.2014. 07:56
ovo je i dalje na vlasti u srbiji.
Subota 19.04.2014. 22:04
decooo prestani da nas zoves siptari mi smo za vas albanci da ne bi mi vas zvali sfrbi
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online