Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 20.04.2014.
14:27 >> 16:39h
blic.rs, Beta A

Vodopad na nabujaloj Moravici

Kiša je i sneg koji su od četvrtka neprekidno padali na području Ivanjice, Lučana, Arilja i Požege danas su stali, ali su posledice katastrofalne.

Nabujala Moravica je u Ivanjici napravila pravi vodopad
 

U Lučanima je još pod vodom nekoliko stotina hektara oranica i petnaestak kuća a najkritičnije je u naselju Đerać.

Brzom intervencijom spasilačkih ekipa sprečeno je da se voda proširi u naselje Dljin. Još uvek je na snazi vanredno stanje koje će trajati do otklanjanja posledica nastalih usled elementarnih nepogoda.

Prokuplje - Prema rečima načelnika Sektora za vanredne situacije u Prokuplju, Srđana Mitrovića, reka Toplica se izlila u dužini od brane Selova do ušća u Južnu Moravu i pričinila veliku štetu žiteljima opština Kuršumlija, Prokuplje i Žitorađa. Spasilačke ekipa sektora za vanredne situacije od vodene stihije spasile su 29 osoba i evekuisale dvadesetak od 100 kuća koje su poplavljene u Topličkom kraju, kazao je Mitrović.
Kraljevo - Štab za vanredne situacije u Kraljevu saopštio je da su reke i nabujali potoci načinili veliku štetu na području ovog grada. Voda je odnela stotinjak metara puta Studenica - Mlanča, pa je saobraćaj na toj deonici u prekidu, dok na magistralnom putu Kraljevo-Raška ima puno odrona, blata i vode i postoji velika opasnost od klizišta. Put Kraljevo-Goč je i dalje u prekidu.
Žitorađa - Vanredno stanje zbog poplava proglašeno je i u Žitorađi, pa je sada na snazi u ukupno 11 opština u Srbiji, rečeno je na sednici Republičkog štaba zavanredne situacije. Kako je navedeno, više od 50 osoba više nema krov nad glavom i ne može da se vrati u svoje poplavljene domove. Najteža situacija je u selu Voljčinac koje je praktično vodena bujica odsekla od sveta i sada je okruženo vodom.

Voda je prodrla i u upravnu zgradu i poslovni prostor fabrike "Milan Blagojević" u Lučanima. Čitave noći radnici, meštani i spasilačke ekipe ispumpavali su vodu sa poplavljenog područja ali im je posao otežavala kiša koja je neprekidno padala.

Nivo Bjelice koja se izlila je par centimera u opadanju ali je još uvek evidentan problem ulivanja u Zapadnu Moravu.

Jablanica poplavila stotinak kuća i stotine hektara

Reka Jablanica izlila se noćas i celim svojim tokom, na teritoriji opština Medveđa, Lebane i Leskovac, poplavila stotinak kuća i nekoliko stotina hektara njiva. Najugroženija su sela Vinarce, Živkovi i Pečenjevce, gde je voda ušla u dvorišta, podrume i prizemne kuće. Poplavljene su u četiri kuće u Turekovcu, od kojih se jedna srušila, a voda je ušla i u nekoliko kuća u selu Šarce u opštini Medveđa. Načelnik za vanredne situacije u Leskovcu Miodrag Marjanović kazao da se očekuje da se voda povuče jer je pre nekoliko sati prestala da pada kiša, a na planinama se istopio sneg, odakle se voda slivala u Jablanicu.

I u Arilju je Rzav potopio više desetina plodnih oranica a u Ivanjici štetu trpe od snega koji je uništio malinjake, prema prvoj proceni proizvođači će biti u gubitku oko 10 miliona evra.

Pogledajte kako izgleda vodopad u Ivanjici:
 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 21.04.2014. 07:49
O ovome mora da se razmišlja preko leta... Ali, valjda su i pare za redovno čišćenje kanala pokradene. Srbija mora da promeni ime u Kradija, može i Lopurdistan.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online