Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 23.04.2014.
09:29 >> 09:54h
Beta A

"Lažu, neću rušiti srpski Hram u Prištini"

Ministar za okolinu i prostorno planiranje Kosova Dardan Gaši odbacio je kao neistinite tvrdnje o rušenju Hrama Hrista Spasa u Prištini, kako su javili prištinski mediji.

Mora se legalizovati hram, ali i džamije i aerodrom, kaže Dardan Gaši
 

"Nije istina da sam rekao da će se Hram Svetog Hrista Spasa u Prištini rušiti, niti to mogu reći za bilo koji od 50.000 objekata koji se na Kosovu tretiraju kao nelegalno sagrađeni", rekao je Gaši gostujući u emisiji "Aktuelnost više" na RTK2.

Prema novom zakonu, svi su u prilici da dokažu legalnost objekata ili vlasništvo nad zemljištem na kojem su objekti izgrađeni, kazao je Gaši i dodao da je zakon za sve jednak i shodno njemu legalnost će morati pored ostalih da se dokaže i za zgradu aerodroma "Adem Jašari", ali i za više džamija na Kosovu.

Gaši je takođe negirao tvrdnje iznete u saopstenju Eparhije Raško-prizrenske da je blokirao rad mešovite Komisije za implementaciju zaštićenih zona. On je rekao da je pauza u radu komisije nastala zbog penzionisanja predstavnika EU koji je predsednik ove komisije, a ne iz bilo kog drugog razloga.

Pećka patrijaršija

Pročitajte još:

* Albanci bi da ruše srpski hram u Prištini

* Kosovski ministar se žali zbog "rusko-slovenskog" izgleda Pećke patrijaršije

* Prištini smeta, ali manastir crven već šest vekova

Bez odluke dok se ne završi spor na sudu

 Sudski spor između Eparhije Raško-prizrenske i Univerziteta u Prištini u vezi sa vlasništvom nad zemljištem na kome je sagrađen hram Hrista Spasa, u toku je i od njegovog ishoda, kao i od odluke opštinskih vlasti, zavisiće i dalja sudbina hrama čija je gradnja stala 1999. godine.

"Ovo pitanje je jako osetljivo... i niko ne može da donosi odluke na prečac", rekao je Gaši govoreći o sudskom sporu između Eparhije i Univerziteta u Prištini u vezi sa vlasništvom nad zemljištem na kome je sagrađen Hram.

Gaši je rekao i da još nije dobio odgovor na svoj zahtev UNESCO-u za formiranje komisije koja bi preispitala rekonstrukciju Pećke Patrijaršije, i dodao da ne očekuje da će ga uskoro dobiti jer Kosovo nije član UN, a samim tim ni UNESCO-a.

POVEZANE VESTI

Sreda 23.04.2014. 09:40
Ko vas (Siftare)nezna skupo bi vas platio!!
Sreda 23.04.2014. 11:05
Laže kao pas! Prištinski univerzitet je tužio SPC za ''uzurpiranje zemljišta''na kome je izgrađena Svetinja,a ova tačijeva gnjida se najoštrije založila za rušenje.Senat albanskog univerziteta u Prištini održao je rasrpravu o ovoj Crkvi.Preovladalo je mišljenje ili da se pristupi rušenju,ili nastaviti gradnju,ali ne Crkve,već muzeja patnje kosovskih albanaca. Hram od 1999.stalna meta napada i trn u oku albancima,a sramna i poražavajuća činjenica za Srpski pravoslavni narod je ta da su dušmani Svetinju jedno vreme pretvorili u javni toalet.SVAKA JE KAZNA ZA ŠIPTARSKI NAROD MALA.
Sreda 23.04.2014. 11:56
Ako ga sruse (verovatno), zapalo ih, oni su samo izvrsioci a ruse ga Srbi (srbska vlada), Vucic, Dacic i Co.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online