Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 29.04.2014.
06:27
J. L. Petković - Vesti A

Glas za vojsku - mesto u parlamentu?

Naredne nedelje u kosovskoj skupštini glasaće se o osnivanju vojske i rezervisanim mestima za nacionalne manjine, ali kako sada stvari stoje, bez prisustva srpskih partija.

U potrazi za glasovima: Hašim Tači 


- Ne odustajemo od našeg ranijeg stava. Iako postoji mnogo spekulacija, mi nastavljamo bojkot i nećemo prisustvovati sednici najavljenoj za 5. maj - kaže za "Vesti", šef poslaničkog kluba Samostalne liberalne stranke Saša Milosavljević.


Osnivanje oružanih snaga Kosova je deo političkog marketinga Hašima Tačija, sa ciljem da popravi loš rejting koji sada ima. Za donošenje zakona je potrebno usvojiti ustavne amandmane, a za to su potrebni glasovi srpske zajednice. Logika Tačijeve stranke je da će odluka lakše proći sada kada se Srbi bore za veći uticaj u parlamentu ako im ponudi da zadrže rezervisana mesta ako daju glas za vojsku. Ostale albanske stranke nisu spremne da Srbima učine takav ustupak.

Šta sa Kancelarijom za KiM

Sudbina Kancelarije za KiM još nije precizno definisana. Prema rečima Aleksandra Vulina, bivšeg šefa te kancelarije, ona nije ukinuta, ali nije joj, kao ostalima, dodeljeno krovno ministarstvo.
- Kancelarija za KiM ili slična Vladina institucija trebalo da rešava individualna pitanja ugroženih građana, pogotovu onih u enklavama i povratničkim mestima. I to sistemski, a ne kao do sada - kaže za "Vesti" Momčilo Arlov iz Istraživačko-analitičkog centra iz Kosovske Mitovice.

 


Poslednjih dana kosovski mediji pišu da su Srbi i Tači postigli dogovor, ali i Milosavljević i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić kažu da "nije bilo razgovora na temu glasanja o ustavnim amandmanima o osnivanju oružanih snaga sa bilo kim, pa tako ni sa Tačijevom strankom".

POVEZANE VESTI

Utorak 29.04.2014. 09:53
Kosovo odavno ima svoju vojsku ovim postupkom im se samo mjenja ime i vrsi modernizacija
Utorak 29.04.2014. 06:44
Zlocinacki zapad pravi koljacku vojsku na nasoj Srbskoj Zemlji, jedini razlog je da ucvrste teroriste i da im daju jos vise zemlje susednih lakoverujucih naroda, ako uspiju da sprovedu jos i to onda je rat vec isprogramiran, pitanje je samo kada.........vjerovatno pritiskaju Srbiju sada jace u vezi opredeljenju prema Russiji. + Nacisticki vodja adolfina merkelovcka vuce konce-potpomognuta stranim kapitalistima+
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online