Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 29.04.2014.
18:36
Beta A

Nemačke investicije u Vojvodini blizu milijardu evra

Direktorka Fonda za podršku investicijama Vojvodine (VIP fond) Emilija Stefanović izjavila je danas da su nemačke kompanije u Vojvodinu uložile blizu milijardu evra i zapošljavaju više od 11.200 radnika.

Nemačka najveći investitor u Vojvodini: Skupština Vojvodine (Foto: Arhiva) 

Stefanović je u razgovoru sa delegacijom Berlinskog novinarskog kluba kazala da je Nemačka najveći investitor u Vojvodini i dodala da su nemačke kompanije do sada najviše ulagale u sektore automobilske industrije, zatim u metalsko-mašinski sektor, farmaceutsku i prehrambenu industriju.

Direktor kompanije Fresenius medikal ker (Medical Care) iz Vršca Vojislav Bugarski rekao je da ova kompanija trenutno zapošljava oko 600 radnika, kao i da radovi na izgradnji nove proizvodne hale u Tehnološkom parku u Vršcu teku po planu.

On je naglasio da ova investicija ima veliku podršku Vlade Vojvodine i VIP fonda, da je do sada završeno 85 odsto radova i da bi, kao što je i planirano, hala veličine preko 15.000 kvadratnih metara trebalo da bude u funkciji u novembru ove godine.

Menadžerka komunikacija u kompaniji Zimens (Siemens) Jovana Žuržin navela je da ova kompanija trenutno zapošljava 1.150 ljudi, od kojih 1.000 radi u fabrici vetroparkova u Subotici.

Ona je rekla da je ova kompanija u prethodnoj fiskalnoj godini imala ukupne prihode u iznosu od 68 miliona evra, a da je ukupan iznos novih porudžbina iznosio 82 miliona evra.

Vrednost proizvodnje u fabrici vetrogeneratora u Subotici za fiskalnu 2013. godinu iznosio je 160 miliona evra i u potpunosti je namenjen izvozu, navela je Jovana Žuržin.

Delegacija Berlinskog novinarskog kluba bila je danas u poseti Vojvodini i razgovarala sa predstavnicima Skupštine i Vlade Vojvodine, Fonda za podršku investicijama Vojvodine (VIP fond) i nemačkih kompanija koje posluju u Srbiji.

Delegaciju čini 16 novinara sa Radija Dojče vele (Deutsće Welle), iz listova Frankfrurter algemajne cajtung (Frankfurter Allgemeine Zeitung), Berliner Cajtung (Berliner Zeitung) i drugih medija.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić rekao je u razgovoru sa nemačkim novinarima da je za Vojvodinu važno da uspostavi dobru saradnju sa evropskim regionima u okviru Dunavske strategije, jer tu vidi mogućnost ekonomsko-socijalnog razvoja.

Novinari koji su posetili Vladu Vojvodine dolaze iz različitih medija kao što su "Frankfurter Allgemeine Zeitung", "Deutsće Welle", "Berliner Zeitung". Tokom boravka u Vojvodini sastali su se i sa predstvanicima Fonda za podršku investicija u Vojvodini, Skupštine Vojvodine i nemačkih kompanija koje posluju u Vojvodini.

POVEZANE VESTI

Utorak 29.04.2014. 18:54
а у Војводини без број народних кухиња
Utorak 29.04.2014. 20:31
I od silnih "investicija" pomenuste da je zaposleno samo 600 radnika ? Ujebali jedan "Hemofarm" koji je zapošljavao direktno nekoliko hiljada radnika, a indirektno, kroz sponzorstva sportskih klubova, još par hiljada, da bi 600 radnika moglo da radi za minimalac ??? Naravno, u budućnosti, će biti još 1,150 ? HAHAHAHA Jedino ne spomenuste koliko se tim silnim "investitorima" subvencionišu dažbine od strane države srbije...
Sreda 30.04.2014. 00:50
Ako je istina da su Nemci vec toliko investirali u Vojvodini,onda nije ni cudo kada oni omladinci iz FK Vojvodine gestikuliraju sa nacistickim pozdravom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online