Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
31
Četvrtak 01.05.2014.
05:03
J. L. Petković - Vesti A

Toma podržava osnivanje kosovske vojske?

Dok su Srbi u kosovskom parlamentu za sada odlučno protiv formiranja oružanih snaga Kosova, predsednik Srbije Tomislav Nikolić u svom stavu nije baš toliko izričit.

Tomislav Nikolić, predsednik Srbije
 

Nakon sastanka sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, on je kazao da se mora razgovarati o novim okolnostima poput formiranja takozvanih odbrambenih snaga Kosova. Podvukao je da "južna srpska pokrajina nije ni od koga ugrožena i stoga ne vidi potrebu da se pravi bilo kakva vojska".

Ustavne igre

Petar Miletić kaže da su srpski poslanici iznenađeni albanskim partijama koje su do sada tvrdile da neće menjati Ustav Kosova zbog čega navodno Srbi ne mogu dobiti rezervisana mesta u parlamentu. Sada odjednom, kada su u pitanju oružane snage, Ustav može da se menja, ironično primećuje Miletić.

- Ali, ako će se već formirati nekakve oružane snage, srpski narod mora dobiti reciprocitetno učešće, kao što je to učinjeno sa policijom - saopšteno je iz Nikolićevog kabineta.


To je na loptu dočekao ministar za rad i socijalna pitanja u Vladi Kosova Nenad Rašić (koji je nedavno pokrenuo trenutno vanparlamentarnu Progresivnu demokratsku stranku) i pohvalio stav predsednika Nikolića "kojim nije potpuno isključeno stvaranje kosovskih oružanih snaga".


- Srbi na Kosovu moraju biti mnogo pametniji i organizovaniji. Ono što je gospodin Nikolić rekao mi deluje kao jedna vrlo fleksibilna politika, politika otvorenog mišljenja, koja uzima u obzir i druge opcije, osim one prve koju je on sam rekao, a to je da na Kosovu nije potrebna vojska - kazao je Rašić.


Potpredsednik Skupštine Kosova Petar Miletić, član Samostalne liberalne stranke, istakao je da su srpski poslanici u kosovskoj skupštini protiv izglasavanja amandmana o formiranju oružanih snaga Kosova i da o ovom pitanju treba čuti zvaničan stav NATO-a i Vlade Srbije.


Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić kaže da do "ovog trenutka nije bilo razgovora na temu glasanja o ustavnim amandmanima o osnivanju Oružanih snaga sa bilo kim".


- O mogućnosti glasanja za osnivanje oružanih snaga a da za uzvrat nevećinske zajednice dobiju rezervisana mesta se danas jedino govori u medijima. Konkretnog razgovora na tu temu nije bilo - kazao je Jevtić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 01.05.2014. 07:28
гробар бранковић
Četvrtak 01.05.2014. 08:54
Nevjerovatno kako u SNS vodeći ljudi sve njihove važne izjave počinju navodno patriotski i onda uslijedi neizbježni " ali "...! Nikolić ne vidi potrebu za formiranje bilo kakve vojske na KiM...,ALI ako će se već formirati...bla bla..., samo slobodno !!?? Mentalni klošari !!
Četvrtak 01.05.2014. 10:11
05.....05 treba početi sa skupljanjem potpisa za prevremene PRESJEDNIČKE izbore. Da bi se čoveku omogućila na vreme zdravstena njega.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online