Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 04.05.2014.
18:01
J. L. Petković - Vesti A

Tači udario i na srpsku crkvu

Predstojeća izborna kampanja na Kosovu pokazaće da, kao i ranije, Hašim Tači i njegova partija PDK najviše glasova ostvaruju preko leđa nacionalnih manjina, pre svih Srba.

Najgori oblik netolerancije: Episkop raško-prizrenski Teodosije


Nakon što je morao da podvije rep na pritiske SAD i glasa za osnivanje specijalnog suda za ratne zločine OVK (a mogao bi da doživi brodolom sa izbornim zakonom i osnivanjem tzv. kosovske vojske), Tači je udario na srpsku crkvu.


Ideja da Tači povrati "popularnost" na nezavršenom hramu u dvorištu Univerziteta u Prištini originalno je potekla od gradonačelika Prištine Špenda Ahmetija iz Samoopredeljenja. Kosovski premijer je u emisiji Radio Kosova kazao da je objekat pravoslavne crkve u Prištini "užasno delo" i "objasnio" da je to "spomenik koji je napravio Slobodan Milošević".


Na pitanje kakva će biti sudbina te crkve, on je odgovorio da "sada imamo značajne poslove da uradimo, ali će i to doći na red."


Eparhija raško-prizrenska je najoštrije osudila tu izjavu, a vladika Teodosije poručio da "takvi napadi predstavljaju najgori oblik netolerancije prema SPC sa ciljem da se unište tragovi i izbriše identitet koji srpski narod vekovima gradi na KiM".

Priština zabranjena za Srbe

Dejan Pavićević je kazao da je Priština je i dalje za Srbe zabranjeni grad, a u njoj živi ne više od 20 Srba.
- Posle ovakvih izjava ja ne znam kako će se i tih 20 tamo osećati. Užasno je to što je izrečeno i mi ćemo na svaki način reagovati i na ovakve izjave, i na postupke, i nećemo dozvoliti nikakvo zastrašivanje Srba na teritoriji KiM - poručio je Pavićević.


- Tačijeva izjava duboko vređa verska osećanja srpskog pravoslavnog naroda na KiM, jer su upravo pod izgovorom uklanjanja takozvanih Miloševićevih crkava od 1999. na tim prostorima albanski ekstremisti uništili 150 pravoslavnih svetinja, od kojih su mnoge iz srednjeg veka - kazao je vladika Teodosije. On je dodao da se "korišćenje ovakve retorike ne može drugačije objasniti nego kao ohrabrenje i ustupak onima koji budućnost Kosova žele da izgrade na ruševinama srpskih crkava, domova i grobalja".

Hašim Tači, premijer Kosova
 

Oficir za vezu Beograda pri misiji EU u Prištini Dejan Pavićević u ime Vlade Srbije poručio je da je "užasno jedino to što Hašim Tači daje takve izjave, naročito kada su u pitanju srpski verski i kulturni objekti".

Izgradnju počeo patrijarh Pavle

Vladika Teodosije podsetio je da je izgradnju hrama Hrista Spasa započeo patrijarh srpski Pavle još 1990. kao tadašnji episkop raško-prizrenski. Teodosije podseća da je gradnja te crkve bila "izraz potrebe srpskog pravoslavnog stanovništva tadašnje Prištine u kojoj je živelo oko 40.000 Srba i u kojoj je postojala samo mala grobljanska crkva Svetog Nikole (koja je zapaljena 2004. godine)".
Prilikom početka radova na crkvi Hrista Spasa, patrijarh Pavle je pozvao Srbe na slogu.


- Takve izjave ne samo da izazivaju strah kod srpske zajednice na KiM, već je ona sve više i zapanjena i zgrožena time što je izjavio. Nejasno mi je da jedan čovek može da iskaže toliko mržnje prema svemu što je srpsko, prema Srbima, prema srpskoj kulturnoj i verskoj baštini. To je ono što je užasno - naglasio je Pavićević.


Nedavno su prištinski mediji preneli citat kosovskog ministra za okolinu i prostorno planiranje Dardana Gašija koji je najavio rušenje crkve Hrista Spasa. Nakon burne rekcije, on je rekao mu je takva izjava "stavljena u usta".


Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić tada je poručio da se može jedino razgovarati o završetku te crkve i najavio inicijativu za prikupljanje novca. Mesni odbor Čaglavica već je pokrenuo online inicijativu prikupljanja podrške za završetak hrama Hrista Spasa.


Milosavljević: Nećemo glasati!

Predlog Zakona o osnivanju Oružanih snaga Kosova (OSK) biće u ponedeljak na dnevnom redu Skupštine u Prištini. Ta odluka ne može da se usvoji bez glasova Srba, a kako za "Vesti" kaže Saša Milosavljević, šef poslaničkog kluba Samostalne liberalne stranke, srpski poslanici ostaju čvrsto protiv toga. U medijima je bilo najave da će albanske stranke pokušati da pre raspisivanja izbora na dnevni red stave izmene Zakona o opštim izborima, koji višestruko oštećuje Srbe, ali Milosavljević dodaje da će i taj zakon osporiti.


- Taj zakon neće moći da uvrste na dnevni red. Ukoliko pokušaju mi ćemo tražiti od skupštinskog odbora za zajednice da to stopira, jer nije prošao raspravu. Ostajemo pri našem stavu da nećemo učestvovati u glasanju, i nećemo dati glas za vojsku - kaže Milosavljević.


Član Centralne izborne komisije Nenad Rikalo ocenjuje da "ukoliko se usvoje izmene Zakona o opštim izborima, Srbi će masovno biti onemogućeni da glasaju".


- Pitanje upotrebe dokumenata i glasanje raseljenih lica će uticati na broj onih koji mogu da glasaju na predstojećim izborima - kaže Rikalo za "Vesti".

POVEZANE VESTI

Nedelja 04.05.2014. 18:30
Jel ono bese Tacijev pradeda pravoslavni pop.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online