Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 05.05.2014.
06:33
Đ. Barović - Vesti A

Srbi treba da uče od Jevreja

Akcijom Srpske zemlje - srpski rod, humanitarna organizacija 28. jun, koja okuplja dijasporu mlađe generacije, prikupila je čak 50 tona pomoći, angažujući Srbe u 126 gradova iz 30 zemalja. Krajem prošlog meseca pokrenuli su novu, treću akciju pod nazivom Njihova budućnost, naša dužnost.


 

Filip Filipi predsednik dijasporske organizacije 28. jun
 


Osnivač i predsednik ove organizacije Filip Filipi u razgovoru za "Vesti" objašnjava detalje novog projekta, a govori i o tome na koji način bi Srbija mogla da se više osloni na svoju dijasporu.


Koji je cilj nove akcije?
- U pitanju je pomoć deci u Srbiji, a mi ćemo se fokusirati na tri oblasti - izgradnju i obnovu škola, finansiranje nastave za ugrožene učenike, dostavu odeće i drugih potrepština sirotištima i centrima za decu i omladinu s poteškoćama u razvoju i na kraju održavanje sportskih kampova za decu s posebnim potrebama.


Uspelo vam je što mnogima nije - okupili ste srpsku omladinu širom svet. Kako vam je to pošlo za rukom?
- Bilo je teško i zahtevalo je mnogo strpljenja i kreativnosti.  U našim zajednicama u dijaspori zaista nemamo organizovan pristup filantropiji. Sve se svodi na akcije tipa svako pomaže svoje selo. Niko, naravno, ne želi da ulaže svoje vreme i novac u nešto maglovito, pa je trebalo mnogo strpljenja da pokažemo kako ćemo mi raditi drugačije. Društvene mreže su odigrale važnu ulogu u širenju naših zamisli.


Mlađe generacije Srba u dijaspori su dobrim delom već asimilirane u zemljama gde žive. Ima li načina da se to promeni?
- Ne slažem se s tom ocenom, mada je činjenica da će se naredna generacija asimilovati ukoliko se ne dese neke promene. Da bismo to sprečili ne treba neka specijalna formula, već je dovoljno da pogledamo kako su ovaj problem rešili narodi koji su uspeli da održe svoju kulturu i kolektivne nacionalne interese. Jevreji su sjajan primer i moramo da se ugledamo na njih što je više moguće.

Mladi su najugroženiji

Zašto ste se odlučili da pomažete najmlađe?
- Zato što su oni objektivno najugroženiji. Da bi akcija zaista uspela, obratili smo se i vodećim oragnizacijama u Srbiji. Počastvovan sam što smo ostvarili saradnju sa Crvenim krstom Srbije, Fondacijom Ana i Vlade Divac i Ministarstvom omladine i sporta koji će nam pomoći u ostvarivanju naših ciljeva.


Vaš projekat prošle godine nije prošao na konkursu Kancelarije za dijasporu Vlade Srbije?

- Da, to je bila interesantna odluka. U prvi mah smo bili šokirani i smatrali da će to izazvati zgražavanje srpske javnosti, ali onda smo shvatili da je naša situacija po srpskim merilima samo manji skandal. Drago mi je što se Vučić otarasio te kancelarije.


Jeste li saznali zašto je Kancelarija odbila Vaš projekat?
- Slavka Drašković je došla na taj položaj tako što ju je za to mesto predložio Majkl Đorđević, biznismen iz Kalifornije, koji poseduje banke širom bivše Jugoslavije. To joj je omogućilo da nekažnjeno bude deo sumnjivih aktivnosti i oličenje neprofesionalnog ponašanja. Mi smo bili nesrećna žrtva ovih okolnosti.

Lazar je bio uspešan

Da li su Lazar Krstić ili Božidar Đelić zaista jedini stručnjaci koje dijaspora ima, ili su samo oni bili "dovoljno ludi" da se vrate u Srbiju?
- Ne poznajem ih lično, ali iz onog što znam o Lazaru jeste da je bio uspešan u svom poslu u Njujorku. Pretpostavljam da je njegova plata tada bila veća u odnosu na sadašnju, ali ne mogu da spekulišem da li je to uradio iz patriotskih pobuda ili nekih drugih razloga koji se tiču prestiž


Imate li savet za Vladu Srbije kako da se na bolji način približi svojoj dijaspori?

- Daću vam iskren odgovor. Moraju da oforme Ministarstvo za dijasporu, a mene da imenuju za ministra, ali bez partijskih ograničenja. U protekle tri godine imali smo najorganizovaniju dijasporu na zapadu, odmah posle Jevreja i možda Jermena.
I jedne i druge sam izučavao i sarađivao sa njima.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online