Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 05.05.2014.
10:09
danas.rs A

Tači napisao knjigu o džamijama koje su srušili Srbi

Nesuđeni ratni zločinac Hašim Tači, posle svega, piše i knjigu i to o uništenju islamskog nasleđa na Kosovu i Metohiji tokom rata 1998. i 1999. godine. U predgovoru knjige, koji je objavio list "Danas", Tači navodi da njen cilj nije da "zaustavi proces rekonstrukcije i pomirenja ili da oživi stara neprijateljstva i gnev" i dodaje da je ponosan na Dečane, Gračanicu i Pećku patrijrašiju.

"Oproštaj ne znači i zaborav, pogotovo kada je u pitanju uništavanje kulturnog i istorijskog nasleđa jednog naroda". Lepo reče Tači. Treba da zapamtimo
 

"Nadamo se da će jednog dana na vlast u Srbiji doći srpska vlada koja će biti sposobna i voljna da prizna stepen razaranja koja su počinjena u ime Srbije, i koja će biti sposobna da izrazi žaljenje - kao što je učinila u slučaju Hrvatske i Bosne i Hercegovine", napisao je Tači u predgovoru svoje knjige.
 

On piše da oproštaj (Srbima - prim. aut.) ne znači i zaborav, pogotovo kada je u pitanju uništavanje kulturnog i istorijskog nasleđa jednog naroda. 

"Ponosan na Dečane, Gračanicu i Pećku patrijaršiju"

 

"Ponosan sam na objekte svetske baštine UNESCO-a u mojoj zemlji - manastir Dečane, Gračanicu, kao i na Pećku patrijaršiju (Peć) - koji su ostali netaknuti pod pokroviteljstvom Srpske pravoslavne crkve, i nadam se da će ove crkve otvoriti put pomirenja između Kosova i Srbije. Takođe sam ponosan na katoličku crkvu Letnice, gde je Majka Tereza videla viziju koja joj je pokazala buduću vokaciju, kao i na novu katoličku katedralu u Prištini."

 

"Čak i kada je fizički aspekt ovog nasleđa uništen, narod ne treba da zaboravi ono što je nekada postojalo. Potrebni su detaljni zapisi koji će omogućiti sagledavanje obima štete načinjene u ovoj tragediji, kao i u drugim slučajevima, uključujući uništenje Varšave ili Drezdena, Starog mosta u Mostaru u Bosni, kao i 35 srpskih pravoslavnih crkava koje su oštećene u etničkim nemirima u martu 2004. (Ne treba zaboraviti da su ove crkve obnovljene sredstvima Vlade Kosovo, koja je najoštrije osudila napade)", navodi Tači, pokušavajući da izvaga/opravda nasilje počinjeno 2004. godine.

On u knjizi tvrdi da je od 1998. do 1999. godine uništeno ili oštećeno 218 od 560 džamija na Kosovu i Metohiji. Među najznačajnije Tači navodi čaršijsku džamiju u Peći i Lap džamiju u Prištini, koje su sagrađene oko 1470. godine, Hadum džamiju u Đakovici, sa njenom čuvenom bibliotekom, koja je osnovana u periodu od 1592. do 1596. godine.

Kada je na Kosovu sve tako divno, šta će vojska pored Pećke patrijaršije?
 

"Što se Peći tiče, može se pomenuti Defterdar džamija, Kuršumli džamija i Hamam džamija, koje su takođe iz 16. veka. Takođe su drugi objekti kulturne baštine bili meta - kao što su pijace u Đakovici i Peći, turski hamam Hadži-Bega u Peći iz 15. veka, i mnoge tradicionalne utvrđene kamene kule koje se nalaze u zapadnom delu Kosova. Posebno je šokantno da su neki delovi ovog dobro planiranog cilja uništenja (kao što je paljenje sedišta Islamske zajednice na Kosovu i njegovih istorijskih arhiva) počinjeni pošto je Srbija pristala da povuče svoje snage i posle ulaska Kfora i Unmika na Kosovo", piše Tači.

Pročitajte još:

* Albanci: Uništićemo Visoke Dečane

* Kosovski ministar se žali zbog "rusko-slovenskog" izgleda Pećke patrijaršije

* "Lažu, neću rušiti srpski Hram u Prištini"

Premijer Kosova govori o toleranciji i multikulturalnosti, i tvrdi da postoje od vajkada na Kosovu, a kao primer navodi manastir Dečane (isti onaj na kome je pre desetak dana ispisan grafit OVK i kome se preti uništenjem)

"Ne smemo zaboraviti da je pravoslavni manastir Dečani vekovima čuvala i štitila muslimanska albanska porodica i da se deo liturgije na sveti dan njegovog osnivača, kralja Svetog Stefana, peva na albanskom jeziku. I do danas, kad lekari ne mogu da ponude bilo kakvu nadu bolesniku, albanski muslimani traže čudesno isceljenje u ovom manastiru. Ova tradicija tolerancije nije nestala, uprkos srpskoj kampanji uništavanja, o kojoj svedoči ova knjiga. Nijedna srpska crkva nije bila na meti Albanaca tokom rata 1998 -1999. Tek kada su se izbegli kosovski Albanci vratili sredinom juna 1999. i videli uništenje njihovih verskih i sekularnih objekata, organizovali su jedan talas napada, koji je, nažalost, imao za cilj desetine srpskih pravoslavnih objekata. Ovi napadi - pred kojima ja ne zatvaram oči, koliko god bili razumljivi s ljudskog stanovišta - bili su kratkog veka...  Posle toga, između septembra 1999. i etničkih nemira iz 2004, bilo je manje od desetak takvih incidenata. Od marta 2004. nije bilo nikakvih drugih problema ove prirode", piše novu istoriju Tači.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 05.05.2014. 10:48
bio disidenta,terorista,kasapin,tgovac organima,''političar'',''premijer''..mora da je popušio '' ekstra albanca'',pa je rešio da se oproba i u književnosti...
Ponedeljak 05.05.2014. 11:10
Ko ce da mu pise knjigu? Ova stoka je nepismena
Ponedeljak 05.05.2014. 13:32
Џелат оптужује жртву за своја злодела! То је ЕУ и њена политика! Али полако, коло се окреће, што је било наше биће опет и тако све док вас не истребимо!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online