Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 08.05.2014.
01:19
D. N. Petrović - Vesti A

Ibar opet rušio mostove

Prošle godine nabujali Ibar znatno je oštetio i potpuno onesposobio most u Kutinju kod Leposavića, jedinu vezu ove opštine s nekoliko prigradskih naselja i brojnih sela na obroncima Rogozne.

Ozbiljno oštećen: Most u Kutinju
 


Uprkos zahtevima i molbama nadležnima u Beogradu da se oštećenja saniraju i obećanjima da će sve biti brzo završeno (čak su i stigle neke mašine Mostogradnje), na mostu ništa nije rađeno, i dalje je neupotrebljiv, a improvizovani pešačku konstrukciju, kojom su deca, uz ogromne rizike, odlazila u školu, a radnici na posao, nedavno je ponovo oštetio i gotovo kompletno odneo Ibar.


Još teža situacija je desetak kilometara nizvodno u mestu Lešak gde je nedavno takođe stradao most na Ibru koji je odsekao oko 2.000 žitelja Borove, Postenja, Berberišta, Potkomlja, Beluća, Strmca, Kaljina i drugih naselja s leve strane nadošle reke.

Milutin Stefanović kraj oštećenog mosta u Lešku
 


- Malo je falilo, pa da most kompletno ode niz Ibar, branili smo ga traktorima, sajlama, konopcima i rukama, izvlačili balvane i rizikujući živote nekako ga spasli. Ali, most je ozbiljno oštećen i neupotrebljiv, čak je i prolazak pešaka rizičan jer su polomljeni šipovi i betonska konstrukcija može da se sruši - priča Milutin Stefanović, predsednik Mesne zajednice Lešak i dodaje:
Sa druge strane Ibra ostali su nam, osim 2.000 bespomoćnih meštana, ekonomija Srednje poljoprivredne škole, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, Separacija i betonjerka, stadion FK Kopaonik...

Preko mosta samo uz veliki rizik
 


- Deca ne mogu u školu, srednjoškolci na praksu, studenti na predavanja, radnici na posao, bolesni ne mogu u bolnicu... Umesto da do Leška prepešače 300 metara, žitelji s druge strane Ibra sada, da bi kolima došli do bolesnika, moraju da voze preko šuma i livada i po 20 kilometara. U velikoj smo nevolji, ne znamo koliko dugo će naše muke potrajati, pogotovo što i u opštini Leposavić, gde mnogo toga još ne funkcioniše, niko ne može da nam kaže kad će početi sanacija - ističe Stefanović.


Za privremenu sanaciju mosta koja bi omogućila bezbedan prolazak pešaka i manjih putničkih i teretnih vozila potrebno je 11 miliona dinara, a za izgradnju novog mosta ogromnih 100 miliona dinara. Zahtev za pomoć upućen je Beogradu. Meštani Leška i odsečenih sela strahuju da će čekati kao žitelji koji gravitiraju mostu u Kutinju kod Leposavića. Dodatni razlog za strah jeste i udaljavanje Srbije od Srba sa severa i njihovo guranje u nezavisno Kosovo. 

Zoran vozi preko njiva

- Ljudi dolaze do mosta kolima, a onda na svoj rizik prelaze pešice i sa druge strane ih preuzima taksi. Neki su se udružili, pa jedno vozilo ostavljaju sa jedne, a drugo sa druge strane mosta. Nevolja je kad treba prevesti bolesnika ili neki teret - kaže taksista Zoran Komljenović, koji često mora da vozi obilaznicama preko njiva. 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.05.2014. 02:09
Sve ce to da se sredi cim na vrbi rode banane koje nam je Vucko obecao...
Četvrtak 08.05.2014. 08:45
SADA SVI OSUDJUJEMO NEKOG DRUGOG,A SAMI SEBE NIKAKO.LIČNO SMO SAMI KRIVI ZBOG RUŠENJA MOSTOVA,SVI SMO GLEDALI KAKO ŠLEPERI PREKO TIH MOSTOVA PUNI ŠLJUNKA I DRVETA PRELAZE SA TERETOM PREKO 70-TONA,VIŠE PUTA SAM TRAŽIO OD KOMŠIJA I RODBINE DA IH BLOKIRAMO NJIHOV ODGOVOR MA BAŠ ME BRIGA NEKA GA SRUŠE NEĆU JA DA SE ZAMERAM,IMA KO JE PLAĆEN NEK IH SPREČI,KOLKO SAM PUTA UPOZORAVAO POLICIJU ODGOVOR JE NEKA POSTAVE ZNAK ZA TONAŽU,INSPEKTOR ZA SAOBRAĆAJ U OPŠTINI LEPOSAVIĆ.NE PREDUZIMA NIKAKVE MERE.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online