Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 15.05.2014.
18:51
Telegraf A

Kako da se zaštitite od poplava

Evo kako da, u slučaju da i vama poplavni talas ozbiljno zapreti, zaštitite svoj život i živote članova svoje porodice, ali i druge ljude, životinje i prirodu

Morate biti spremni da reagujete na opasnost od poplava 

S obzirom na to da su Premijer i šef Štaba za vanredne situacije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije doneli odluku o proglašenju varedne situacije na nivou cele zemlje, važno je znati kako da sebe i svoje najbliže zaštitite od posledica opasnosti od nepredvidivih poplavnih talasa.

Najneophodnije stvari

Računajte na to da će, u slučaju poplave, najverovatnije doći do prekida u snabdevanju strujom i vodom. Zato pripremite na vreme: napunite unapred mobilne telefone, nabavite radio-aparat sa ispravnim baterijama, baterijsku lampu i sveće, osnovni paket lekova koje neko od ukućana eventualno mora da uzima, osnovni paket za higijenu, lična dokumenta spakovana u vodootpornu futrolu, zalihu vode i trajnih namirnica i vodootpornu odeću (kabanicu) i obuću (gumene čizme).

Mislite na okolinu

Sve štetne i opasne materije kao što su otpadno ulje, hemikalije, boje, lakovi i sredstva za pranje i čišćenje trebalo bi da budu u dobro zatvorenim bocama i posudama kako ne bi došlo do prosipanja i mešanja sa vodom koja prodire u kuću. Time ćete od trovanja zaštititi ne samo okolinu nego i kućne ljubimce ili domaće životinje.

ŽIivotinje

Napravite blagovremeno plan evakuacije stoke i kućnih ljubimaca. Obezbedite im na vreme pločice za identifikaciju, jer poplavni talasi mogu da dovedu do neočekivanog gubitke.

Vozila

Pazite da automobil ili poljoprivrednu mehanizaciju ne parkirate tako da zakrčite put spasilačkim vozilima.

Zaraze

Poplavne vode su kontaminirane, pa je obavezno da nosite gumene čizme i rukavice. Mala deca, trudnice i osobe sa zdravstenim problemima trebalo bi izbegavaju poplavna područja sve dok čišćenje ne bude završeno. Ako slučajno progutate kontamiranu vodu, obavezno se konsultujte sa lekarom i obavezno navedite da vam je kuća poplavljena.


Teren

Proverite nagibe svih površina u dvorištu. Zemljište oko vašeg temelja mora biti barem 10 do 15 centimetara više nego ono koje je na metar do metar i po udaljenosti. Ako primetite razliku, najbolje je da naspete tvrdu zemlju koja neće lako propustiti, kao što je glina. Idealno je, naravno, da imate kompletnu drenažu oko kuće, ali to je zahtevan posao koji se ne može obavljati uoči poplava.

Spasite što se spasti može

U prostorijama koje su ugrožene prilikom poplava treba koristiti samo opremu i predmete koji su otporni na vodu ili koje, u slučaju potrebe, možete jednostavno i brzo da iznesete. Svi kućni uređaji kao što su mašina za pranje i sušenje, zamrzivač, grejalice i slično, treba postaviti na postolja tako da budu barem desetak centimetara izdignuti iznad površine poda. Time neće biti previše otežano njihovo korišćenje, a ipak ćete imati malu zaštitu prilikom prvog udara vode.
 

POVEZANE VESTI

Petak 16.05.2014. 00:51
како?! па само зовете вучића и проблем решен!
Četvrtak 15.05.2014. 19:38
Prvenstveno neku spratnu kuću od betona, a vojvodina ima samo uđerice, i tipske kuće iz doba komunizma...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online