Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 19.05.2014.
09:52
Srna A

Pomoć Srbiji stiže sa svih strana

U Srbiju, ugroženu poplavama, stiže pomoć sa svih strana, a stigao je i prvi kontingent pomoći UN koji se sastoji od agregata, pumpi za vodu i čamaca za spasavanje.

Rusija pomaže Srbiji kada je najpotrebnije
 

Rusija, kao i više evropskih zemalja i država iz regiona, uputili su u Srbiju humanitarnu pomoć i spasilačke ekipe. Tokom dana stići će i drugi deo humanitarne pomoći UN, sa hranom i vodom, za najugroženije stanovništvo.

Ruski ministar za vanredne situacije Vladimir Pučkov najavio je da će Rusija poslati dodatnu humanitarnu pomoć Srbiji,


"Zatražiću dodatnu humanitarnu pomoć. Još jedan avion sa hranom i lekovima će biti poslat", rekao je Pučkov.

On je zatražio od srpskih vlasti da ga obaveste šta im je potrebno, prenosi Itar Tas.

UN su osnovale koordinacioni tim pri Sektoru za vanredne situacije, koji sa nadležnima iz Srbije koordinišu svu pristiglu pomoć i pomažu lokalnim vlastima u otklanjanju posledica poplava. U Srbiju je tokom noći stiglo 40 spasilaca iz Francuske specijalizovanih za odbranu od poplava, opremljenih sa dva čamca za spasavanje, nekoliko pumpi i ostalom opremom.

Evo kako pomoći ugroženima u poplavama

Spasilački timovi iz 17 zemalja sa pumpama velikog kapaciteta i čamcima, zajedno sa srpskim kolegama, bez prestanka rade na evakuaciji ugroženih. U Srbiji su na spasavanju ugroženih angažovani spasioci iz Rusije, Slovenije, Hrvatske, Bugarske, Nemačke, Austrije, Mađarske, Češke, Belorusije, Makedonije, Crne Gore....

Pročitaje još:

* Rusija donela 70 tona humanitarne pomoći, pomaže i EU

* Viseći na mostu spasao grad od nestanka vode

* Nesebična pomoć otadžbini

U Obrenovcu, na evakuaciji ugroženih, angažovano je 76 spasilaca iz ruskog Ministarstva za vanredne situacije. Iz te zemlje stigla su još dva aviona sa humanitarnom pomoći i tehničkom opremom, a za danas je najavljen dolazak još jednog aviona sa humanitarnom pomoći.

Srbiji su pritekli u pomoć i helikopteri iz Nemačke, Švajcarske, Belorusije, Makedonije i jedan iz kontingenta Euleksa. U akciju spašavanja uključeno je i sedam helikoptera iz Slovenije i Mađarske, koji rade uz koordinaciju Helikopterske jedinice MUP-a Srbije. Iz Hrvatske je stiglo 65 tona vode za piće, a iz Makedonije 25.

Pomoć u hrani, vodi, odeći i neophodnim sredstvima za bebe stiže i od srpske dijaspore. U Srbiju je tokom noći stigla i humanitarna pomoć Udruženja Srba i Zajednice srpskih klubova iz Beča koja se sastoji od konzervirane hrane, vode, opreme i hrane za bebe, mleka, sredstava za higijenu i odeće, a Crveni krst Ohrida poslao je odeću, vodu i sredstva za higijenu.

Vlada Azerbejdžana uputila je Srbiji humanitarnu pomoć za poplavama ugroženom stanovništvu u vrednosti od više od 400.000 evra, saopštila je danas ambasada te zemlje u Srbiji.

Večeras oko 21 sat na beogradski aerodom "Nikola Tesla" iz Azerbejdžana će stići čamci, generatori, pumpe i filteri za ispumpavanje vode, kanisteri za vodu, šatori, ćebad i druga oprema.

Druga tura pomoći Ujedinjenih nacija u hrani i vodi za poplavama ugroženo stanovništvo Srbije dopremljena je u ponedeljak popodne na beogradski aerodrom "Nikola Tesla".

Kampanju prikupljanja pomoći za žrtve poplava u Srbiji i Bosni i Hercegovini započela je i Norveška, saopštila je Ambasada ove zemlje u Srbiji. Crveni krst u Norveškoj je za sada prikupio 40.000 evra.

Uprava za vanredne situacije Danske saopštila je da za Srbiju hitno šalje ekipu spasilaca, dvanaest specijalnih vozila i dva pumpna postrojenja, kako bi pomogla poplavljenim područjima.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 19.05.2014. 11:06
Занимљиво је да се ама баш свака вест, у којој се наводи колико нам Русија помаже - "покрива" вешћу да помаже и еу ? Свака част свакоме - ал' Руси су слетели, отишли у Обреновац и помажу и даље... у међувремену је слетело још Иљушина са десетинама тона помоћи... Док је за то време - еу формирала координационо тело или коју већ 3,14ку материну, па су већали и послали нам 5 чамаца и 10 пумпи... Свака част комшијама који нису чекали бриселску администрацију и урадили оно што могу и колико могу... и хвала им... А Србима да поручим - ко после овога свега постави питање - "кад је Русија помогла" ? - да се добро замисли...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online