Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 19.05.2014.
12:55
Beta A

Diković naredio hitnu evakuaciju šabačkih sela

Šef Gradskog štaba za vanredne situacije u Šapcu, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, naložio je danas hitnu evakuaciju meštana sela u slivu Save pored grada zbog problema na bedemima.

Diković zabranio civilima da posle 20 časova rade na nasipima
 

"Nivo vode oko Šapca se smanjuje, ali to ne znači da je opasnost prošla. Bedemi su puni vode i preti realna opasnost da dođe do proboja. Noćas smo imali izuzetno tešku situaciju kod Čevrntije, koju je 500 vojnika uspešno saniralo za sada i sprečilo da se voda izlije i napravi katastrofu od ušća Drine ka Šapcu", rekao je Diković u Šapcu.

General Diković je meštanima sela Drenovac koji su na spisku za seljenje, ali to nisu uradili, rekao da je najbolje da sami odu do bedema i uvere se koliko propušta, ako ne veruju njemu. "Donja zona bedema pretvorila se u blato, a curenje je prvi znak da bedem više nije siguran", rekao je Diković.

U kriznom štabu doneta je odluka da građani više ne učestvuju u odbrani Save posle 20 časova, već da to rade vojska i policija, a doneta je i zabrana ulaska u zonu za privatna vozila.

"Zbog mogućeg proboja vode, građani su obavešteni da ako čuju signal za evakuaciju, krenu od bedema levo i desno, a da za sobom ostave materijalna dobra", dodao je Diković.

U Štabu su rekli da je proboj vode realna mogućnost, ali da još nije došlo do toga, te nema mesta za paniku.

Nasipi na Savi u rejonu Šapca su tokom noći ojačavani kod sela Drenovac, u delu "Čevrntija", i kod Hemijske industrije "Zorka". Reka i dalje opada za centimetar na sat i trenutno je na koti 641 centimetar. Najviši nivo do sada je bio 666 centimetara, koji je izazvao talas tokom ranih časova u nedelju 18. maja.

Nasip je dugačak oko 25 kilometara. Krizni štab tog grada upozorio je Šapčane da ne izlaze na reku ako nisu angažovani za odbranu, a upozorenje je upućeno zbog velikog broja građana koji posmatraju i fotografišu Savu iz neposredne blizine.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 19.05.2014. 16:05
Znate li vi nesrece ko je uopste General Dikovic i koje je zasluge imao na Kosovu '99.Necu vam ja objasnjavati,potrudite se pa procitajte negde. Nije on kriv sto je kasno pozvan. U Obrenovcu i Sapcu su do sramotnog oktobra postojale inzenjerijske jedinice koje su mogle da promene tok Dunava a kamo li da spasu ljude.Sva ta oprema je pretopljena u US Steel-u uz pomoc znamo kojih. Zato ne balavite bezveze.Ja da sam predsednik drzave ne bi znao sta bi kad nemam sa cime.
Ponedeljak 19.05.2014. 21:05
Генерале, немој да молиш народ за евакуацију у време ванредног стања. Ко не жели да се евакуише, звизни му шамарчину и у камион. И не дозвољавај да ти се председник владе обраћа са "Диковићу". Имаш ти врховног комаданта (тренуттно је пратња Драгици, али добро). Ти си први човек српске војске, иако су те поставили за шефа градског штаба.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online