Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 28.03.2010.
12:00
T. Zečević - Vesti A

Almuli: Srbi prećutkuju Jasenovac

Zasnovana na pričama preživelih svedoka, najnovija knjiga "Jevreji i Srbi u Jasenovcu" istaknutog novinara i publiciste Jaše Almulija ne bavi se brojkama i statistikama, već uzrocima pokolja Jevreja i Srba u Hrvatskoj od 1941. do 1945. godine. Razjašnjava ulogu pape Pija XII, Vatikana i bez okolišenja dovodi Katolički crkvu u vezu sa genocidom.

Samo što ne izgovori "Čujte, Srbi...": Jaša Almuli

Nezavisna država Hrvatska, tvrdi ovaj autor, bila je jedina zemlja u Evropi koja je sa gotovim planom 1941. godine krenula u uništenje drugih naroda i uz pomoć Katoličke crkve nasilno preobratila 240.000 Srba u katoličanstvo.

Najzad Almuli zamera srpskim vlastima što zanemaruju zločine u Jasenovcu i kao Jevrejin poručuje Srbima da samo nad jasenovačkom tragedijom može se izoštravati nacionalna svest Srba.


Po čemu se NDH izdvaja od ostalih saradnika nacista?
- Na osnovu iskaza svedoka nedvosmisleno sam utvrdio da je Nezavisna Država Hrvatska bila jedini satelit Nemačke koja je svoje Jevreje ubijala u sopstvenoj zemlji, sopstvenim rukama.

Hrvatska je bila jedina država u tadašnjoj Evropi koja je započela svoje postojanje sa unapred pripremljenim planom o likvidaciji Srba, Roma i Jevreja.

Bivši logoraš isteruje pravdu


Jaša Almuli rođen je u Beogradu 1918. godine u kome je završio sve škole i fakultet. Nemce 1941. godine nije dočekao u Beogradu, pobegao je u Crnu Goru gde je uhapšen i deportovan u italijanske logore.

 

Godine 1944. vraća se u Srbiju i priključuje se NOP. Posle rata postaje novinar u Tanjugu i njegov dopisnik iz Južne Amerike i SAD.


Krajem osamdesetih godina 20. veka Almuli se okreće svojim jevrejskim korenima. Zločinima nad Jevrejima posvetio je sve četiri knjige "Živi i mrtvi", "Jevrejke govore", "Stradanje i spasavanje srpskih Jevreja" i "Jevreji i Srbi u Jasenovcu".

 

Sve njegove knjige zasnovane su na pričama preživelih svedoka. Snimio je čak 170 razgovora, 100 u Srbiji i 70 u Grčkoj.


Almuli je do 1989. do 1992. godine bio predsednik Jevrejske opštine Beograd, zatim potpredsednik Saveza jevrejskih opština Jugoslavije. Ima 93. godine i trenutno živi u Londonu.

Koji su dokazi za takve tvrdnje?
- Nije nepoznata činjenica da su Nemci Jevreje ubijali u logorima izvan Nemačke. Za razliku od njih Nezavisna Država Hrvatska ubijala je Jevreje u logorima širom te države u čijem su sastavu bili Bosna i Hercegovina i Srem.

Dakle, ubijali su ih u Jasenovcu, Staroj Gradiški, Donjoj Gradini, Jadovnu... i sva ta mučilišta nalazila su se na teritoriji NDH.


Ko je prvi počeo da ubija Jevreje?
- Hrvati su pre Nemaca ubijali Jevreje. Nemci su počeli da masovno hapse Jevreje posle napada na SSSR 22. aprila 1941. godine, a prve Jevreje poslali su u logore u Poljskoj krajem oktobra te iste godine.

A Hrvati su već u aprilu i maju 1941. počeli u Jadovnu da zverski ubijaju Jevreje i Srbe.


Zaključili ste u knjizi da su i načini ubijanja bili isključivo izum hrvatskih ustaša?
- Sva ta zverstva koja su činjena u NDH istorija nije zabeležila. Hrvatske ustaše su u ubijanju nadmašile Nemce. Nemci su kao pedantni, organizovani narod bili hladne ubice. Ubijali su u gasnim komorama.

Nemci nisu hteli nerede u logorima, nisu čak hteli da plaše žrtve. Naprotiv, logoraši nisu znali da će biti likvidirani do poslednjeg trenutka.
 

A na koji su to način ustaše ubijale?
- Jedan moj sagovornik Jevrejin ispričao mi je jednu stravičnu priču. Celu njegovu porodicu ustaše su odmah prevezle u Jasenovac.

Primakli su kamion sa zarobljenicima do užarene peći. I na njegove oči u peć su žive u vatru bacili njegovu ženu, majku, sestru i na kraju dete od godinu dana. To Nemci nisu radili.


Za razliku od drugih istraživača, knjigu ste napisali na osnovu sećanja svedoka?
- Kako čovek da ostane ravnodušan pred pričom Eda Šajera koji je bio grobar u Jasenovcu. Dok je kopao jamu, stigao kamion sa novim zarobljenicima. Ustaše su ih ubijale maljevima. Edo je jednog trenutka usmerio pogled nagore i ugledao nad jamom svog rođenog brata. Sekund kasnije dvojica ustaša maljevima su mu rascopali glavu.

Beživotno telo se odmah stropoštalo u jamu, a Edo je samo nežno podigao svog brata i položio ga na ostala mrtva tela Jevreja. Zbog tih i takvih ubijanja Jasenovac je bio strašniji logor od Aušvica. U Jasenovcu je smrt bila je užasnija.


Direktno ste papu Pija XII i Vatikan povezali sa zločinima Hrvata od 1941. do 1945. godine?
- Papa Pije XII znao je za sve zločine u Hrvatskoj i zbog toga ga je jedan engleski istoričar nazvao hitleropapom. A Alojz Stepinac je otvoreno širio mržnju prema Srbima govoreći da je pravoslavna šizma gora od protestantizma u Evropi.

Dokaza da je Katolička crkva u Hrvatskoj podržavala zločine nad Jevrejima, Srbima i Romima ima mnogo. Reći ću samo da su čak trojica komandanata jasenovačkog logora bili katolički sveštenici.


Kako su oni povezani sa zločinima?
- Od trojice katoličkih sveštenika koji su bili komandanti u Jasenovcu Ivice Brkljačića, Ivice Malkonića, najkrvoločniji bio je Miroslav Filipović Majstorović. Napravio je svešteničku karijeru koljući Srbe i Jevreje oko Banjaluke, a svedočenja Mare Vejnović potvrđuju priče o učešću u zločinima Katoličke crkve.

Naime, Mara je kao unijatkinja odlazila na katoličke mise. Jednog dana u crkvu je ušao taj Filipović sa krvavom uniformom. Mirno je navukao popovsku odeždu i održao misu, a Mara od tada nije išla u crkvu.

Vatikan, mač vere


Utvrdili ste da su Srbi u NDH bili prvi na udaru
- Takav zaključak izveo sam na osnovu istorijskih činjenica, pisanih dokumenata i snimljenih izjava logoraša. Već 1941. godine oživela je teorija Katoličke crkve iz 10. veka o Hrvatskoj kao bastionu katoličanstva. Vatikan je podržavao potiskivanje takozvane pravoslavne šizme.

 

Drugo, Srbi su u Austrougarskoj bili slobodni i imali svoju zemlju, status. Na te činjenice frktali su hrvatski feudalci. I kada su ustaše rešile da očiste Hrvatsku od Srba, ta kosa počela je da kosi i Jevreje.


Šta je poruka vaše knjige?
- Srbi su sa Jevrejima najveći stradalnici u Drugom svetskom ratu. Ali, dok Jevreji čuvaju ta stratišta po svetu, Srbi su jedini narod koji nemaju muzej genocida. Srbi prećutkuju zločine nad sobom, prećutkuju čak i zločine u Jasenovcu.

Ja im kao Jevrejin poručujem: ne smete zaboraviti Jasenovac, jer on najbolje objašnjava ponašanje i reakciju Srba u poslednjem građanskom ratu. Mladi moraju da znaju za te zločine, jer Jasenovac samo može oštriti nacionalnu svest Srba. Zaboraviti Jasenovac bilo bi nedolično.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online