Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 20.05.2014.
08:25
Beta A

Pomoć stiže iz celog sveta

Humanitarna pomoć i najpotrebnija oprema koja će pomoći u spasavanju života i saniranju posledica poplavom ugroženih područija stiže u Srbiju iz svih delova sveta, saopštilo je jutros Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Obrenovac i dalje ugrožen
 

Na terenu, zajedno s domaćim spasiocima, bez prestanka na evakuaciji i pomoći ugroženima rade timovi iz Ruske federacije, više zemalja EU i regiona, piše u tekstu. "Humanitarna pomoć u opremi i životnim namirnicama stigla je od  Ujedinjenih nacija, Ruske federacije, Azerbejdžana, Belorusije, Slovenije, Crne Gore, Makedonije.., a očekuje se dolazak i humanitarne pomoći iz Japana i OEBS-a", navodi MUP.

Srbija nije zaboravljena

Crveni krst Crne Gore i privatnici iz Bara uputili su humanitarnu pomoć, a eparhija Srpske paravoslavne crkve iz Slovenije i Srpska paravoslavna crkva iz Vićence poslale su pomoć odeću, hranu, sredstva za higijenu, ćebad.

Jeverejska humanitarna  fondacija iz Rumunije uputila je pelene, vodu, bebi opremu, konzerviranu hranu, piše na kraju saopštenja Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

 

Avionom iz Azerbejdžana na beogradski Aerodrom "Nikola Tesla" stigla je pomoć Azerbejdžana koja se sastoji od motornih i plastičnih čamaca, generatora motora za čamce, šatora, opreme za spasilačke akcije, pumpi, plinskih boca, lampi, kanistera, ćebadi.

Na niški Aerodrom "Konstantin Veliki" stigao je i četvrti avion s humanitarnom pomoći Ruske Federacije, od 28 tona hrane, šećera, vreća za spavanje, šatora i još jedanog agregata za struju.

Ujedinjene nacije osnovale su koordinacioni tim pri Sektoru za vanredne situacije, koji sa nadležnima iz Srbije koordiniraju svu pristiglu pomoć i pomažu lolaknim vlastima u otklanjanju posledica poplava.

Evo kako pomoći ugroženima u poplavama

U Srbiji je i tim Evropske unije za usmeravanje pomoći Evropskog mehanizma civilne zaštite, s ciljem da pomogne vlastima Srbije i koordinira pomoć koja pristiže iz EU.

Ulica Miloša Obrenovića u Obrenovcu
 

Na spasavanju i pomoći ugroženima angažovani su spasioci iz Ruske federacije, Slovenije, Bugarske, Češke, Nemačke, Austrije, Francuske, Mađarske, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske sa opremom za spasavanje ljudi i pumpama za vodu, a danas stužu i timovi za ispumpavanje vode iz Danske, Slovačke, Nemačke.

Srbiji su pritekli u pomoć i helikopteri iz Slovenije, Švajcarske, Nemačke, Makedonije, Mađarske, Belorusije i iz kontigenta EULEX–a.

MUP: Nov broj za pomoć ugroženima

Timovi su, uz koordinaciju Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Vojske Srbije, angažovani na području Obrenovca, Lazarevca, Šapcu, Sremske Mitrovice, Jagodine, Paraćina, Kolubare, Šapca, Progara i TENT-a.

Pomoć u hrani, vodi, odeći i sredstvima za bebe stiže od srpske dijaspore, firmi i preduzetnika zemalja iz regiona. U Srbiju je tokom noći stigla i humanitarna pomoć srpske zajednice "Kvadraci" i firme "Kožučanka" iz Makedonije, a tamošnji Crveni
krst je poslao vodu, hranu, ćebad, sredstva za higijenu.

POVEZANE VESTI

Utorak 20.05.2014. 10:36
Србија је још увек главна на Балкану
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online