Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 22.05.2014.
10:05
Srna A

"Od ovakvih poplava nema odbrane"

Direktor preduzeća "Srbijavode" Goran Puzović izjavio je da poplave u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Srbiji nisu mogle biti sprečene, niti umanjene, jer je reč o stogodišnjim ili hiljadugodišnjim vodama od kojih nema odbrane.

Bujica nosila sve sa sobom u Trsteniku
 

Prema njegovim riječima, termini "stogodišnje" ili "hiljadugodišnje vode" znače da je verovatnoća pojave tolike količine vode na nekoj tački jednom u 100 ili hiljadu godina.

Šteta veća nego NATO bombardovanje

Puzović tvrdi da je materijalna šteta u Srbiji veća od one koja je nanesena bombardovanjem i da će se u Srbiji, ali i Republici Srpskoj posledice osećati narednih pet do 10 godina. Dodatni problem biće pojava klizišta koja će biti aktivna, kako kaže Puzović, ko zna koliko godina.

"U Republici Srpskoj sve je sigurno veće od tih stogodišnjih voda. U Obrenovcu, na Kolubari i Ljigu takođe. Ova poplava veća je od onih 1926. i 1965. godine. Čak i da su sve reke imale regulisane tokove sve bi bilo odneseno", rekao je Puzović za "Glas Srpske".

Kad je, tvrdi Puzović, na metar kvadratni palo 200 litara vode i kad je reka Bosna imala talas visok šest metara i 5.000 metara kubnih vode u sekundi, a Vrbas skoro 3.000 metara kubnih, te dve reke su u jednom trenutku bile kao Dunav.

On ističe da je i u Srbiji palo 200 litara kiše po metru kvadratnom i tu se stvorio taj poplavni talas od kojeg nije bilo odbrane. Prema njegovim rečima, još se dugo neće saznati razlozi pojave takvog ciklona iznad BiH i Srbije.

"Postoje različita nagađanja o pojavi tog megaoblaka - da je to zbog prevelikog zagađenja, zbog promene strujanja vazdušnih masa i slično. U Srbiji za godinu padne do 650 litara kiše po metru kvadratnom, a kada za dva dana padne 200 litara, onda sve postaje kao asfalt, zemlja ne upija", objasnio je Puzović.

Evo kako pomoći ugroženima u poplavama

On je dodao da su svi vodotoci u Srpskoj i FBiH pali, Vrbas i Bosna su se vratili u korita, velike vode su prošle i spuštaju se prema Srbiji.

"Vrh talasa prošao je Šabac i Mitrovicu, ide ka Beogradu i on se rasplinjava. Ono što se desilo u Hrvatskoj dalo je šansu Bijeljini i nizvodnom delu da preživi.  Pucanjem nasipa usporio se put tog poplavnog talasa i on se rasplinuo", napomenuo je Puzović.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 22.05.2014. 11:57
Kad Bozija Desnica udara na gresan narod, tu odbrane nema.
Četvrtak 22.05.2014. 15:15
Kakav tupalj,steta veca od bombardovanja.Rece i osta ziv.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online