Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 27.05.2014.
05:49
J. L. Petković - Vesti A

Srpska vojska i Albanci zajedno na vežbama NATO

Pripadnici Vojske Srbije i Kosovskih snaga bezbednosti, daleko od medijske pažnje, učestvuju u zajedničkoj vežbi snaga NATO i njenih partnera na vojnom poligonu Hohenfels u Nemačkoj! Sve se to događa istovremeno dok Kancelarija za Kosovo i Metohiju u Beogradu saopštava da je zaprepašćena cinizmom prištinskih vlasti koje su preko ministra Agima Čekua, ponudile Beogradu pomoć specijalnih jedinica za zaštitu od prirodnih katastrofa Kosovskih snaga bezbednosti.

Pripadnici Vojske Srbije i Kosovskih snaga bezbednosti učestvuju u zajedničkoj vežbi snaga NATO i njenih partnera na poligonu Hohenfels u Nemačkoj (Foto:Arhiva)
 

Vežba traje od 13. do 29. maja, ali o njoj se tek sada pročulo. Na sajtu NATO objašnjeno je da u vežbi koja se sprovodi u organizaciji Komande američkih snaga u Evropi učestvuje oko 4.000 pripadnika iz 14 evropskih zemalja i Kosova, među kojima je i Srbija.

Posmatrači

Kako "Vesti" nezvanično saznaju format učešća na vojnoj vežbi je još ranije dogovoren, a Kosovske bezbedonosne snage učestvuju samo u svojstvu posmatrača. One apsolutno nemaju nikakav kontakt za Vojskom Srbije.

Prema mišljenju profesora beogradskog Fakulteta za bezbednost Zorana Dragišića, Srbija bi "sebi pucala u nogu" kada bi se isključila iz procesa takvih vojnih vežbi.
S druge strane, Momir Stojanović član vladajuće SNS i odbora za odbranu i unutrašnja pitanja Skupštine Srbije ocenjuje da je učešće Srbije i Kosova "nemoralno i neprincipijelno".


- Bezbednosne snage od kojih se formira vojska Kosova nisu nešto na šta Srbija može da gleda sa odobravanjem, ali je pametna odluka da naša vojska učestvuje u toj vojnoj vežbi. Najgore bi bilo da Srbija sama sebe izoluje iz tih međunarodnih organizacija zbog toga što se dešava na Kosovu. Mislim da je odluka naše vlade sasvim korektna i doneta u najboljem interesu Srbije - kaže Dragišić, dodajući da "pošto je NATO na Kosovu zadužen za bezbednost, uvežbavanje kosovskih snaga je sasvim očekivano".


Bivši načelnik VBA, Momir Stojanović, ističe da će na odboru za odbranu i unutrašnja pitanja tražiti objašnjenje o vojnoj vežbi u Hohenfelsu.

Gnev Kancelarije za KiM

Kancelarija za KiM na čijem je čelu od juče Marko Đurić dosadašnji savetnik za spoljnu politiku predsednika Srbije, u nedelju je još saopštila da "izrasle ispod šinjela zloglasne tzv. OVK kosovske snage bezbednosti asociraju na mnogobrojne zločine o kojima se ćuti".

- Vlada ne priznaje nezavisnost Kosova i protivi se formiranju vojske Kosova, tako da je nemoralno i neprincipijelno da učestvujemo na zajedničkoj vežbi na kojoj učestvuju i oružane snage Kosova. Da ja odlučujem ne bih prihvatio takvo učešće. Kosovo je samo proglasilo vojsku Kosova, i to što međunarodna zajednica ćuti i još ih poziva na vojne vežbe to je licemerje - kaže Stojanović.


Dušan Janjić, ocenjuje da je "vlada potpisivanje Briselskog sporazuma prihvatila širenje suvereniteta, zakonodavstva i institucija Kosova na celu teritoriju Kosova".


- I de fakto je priznala suverenitet Kosova. Unutar tog suvereniteta postoji ono što se zove aparat sile, a tu spadaju i kosovske bezbedonosne snage - kaže Janjić.
On ističe da je ova vežba "u okviru već ostvarene regionalne saradnje između kosovskih i srpskih policijskih snaga, dakle i bezbednosnih snaga kada je u pitanju zaštita granice".

Priznanje i kritike kosovske vojske?

Politički analitičar Dušan Janjić smatra da će vojna vežba sigurno imati i političke posledice.
- Kosovski političari će pokušati u ovoj fazi izbora da to predstave kao priznanje postojanja vojske Kosova, što KBS nisu, ali s druge strane će pojaviti oni koji će osuditi vladu - kaže Dušan Janjić.

 

POVEZANE VESTI

Utorak 27.05.2014. 08:04
Kome je ovo iznenadjenje,taj je prespavao svo vreme na vlasti nepismenog Nikolića,kurčevitog Vučića i njihovog potrčka Dačića.Čemu ima više da se čudimo,posle ptpisivanja Briselske BRUKE,i predaje Severa Kosova pod vlast Tačija,sve ama baš sve će ova crna trojka na vlasti uraditi onako kako im Evro-Američke nakaze narede,ništa u korist već samo na štetu Srpskog naroda.ajd što oni to rade no što ih slede POTURICE i ako znaju da nas njihova politika vodi u propast ,to je to što nemogu da shvatim,MNOGO JE IZRODA MEDJU NAMA.
Utorak 27.05.2014. 08:11
Американци праве војску Косова и финансираће је новцем који добијају пљачкањем нафте из Либије,Ирака,ретких метала и опијума из Авганистана. За Србе и шиптаре би било корисније да се утркују ко ће имати боље тракторе.
Utorak 27.05.2014. 09:44
Bruka, Srbija postaje ˝banana država˝...!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online