Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 03.06.2014.
05:49
J. L. Petković - Vesti A

Vučić traži izvinjenje od Oebsa

Premijer Srbije Aleksandar Vučić oštro je reagovao na navode Oebsa o cenzuri sadržaja na internetu u Srbiji. Od predstavnice za slobodu medija Dunje Mijatović zatražio da pruži dokaz ili da se izvini.

Aleksandar Vučić traži izvinjenje
 

Predstavnica Oebsa za slobodu medija Dunja Mijatović prošle sedmice oglasila se saopštenjem u kome je navela da su sajtovi koji sadrže kritiku aktuelnoj srpskoj vlasti "Druga strana" i "Teleprompter" bili su nedostupni, a sa sajta "Blica" izbrisan blog Dragana Todorovića.

Sve zbog Ukrajine?

Predrag Simić profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka podseća da bi Srbija u narednom periodu trebalo da preuzme predsedavanje Oebsom od Švajcarske, što će biti prvi veliki iskorak na međunarodnoj sceni.


- Time će Srbija biti u poziciji da vodi Oebs u potezima prema ukrajinskoj krizi, a zbog stava prema Rusiji i EU, to je vrlo delikatna situacija - kaže Predrag Simić.

Vučić je naveo veruje da je Mijatovićeva obmanuta i da ne želi "ni da pomisli da se iza niza neistina koje je iznela protiv Srbije krije neka druga politička namera". Vučić podvlači da ne želi da veruje da su informacije povodom cenzure prikupljene "na najneozbiljniji način, sa jednog od sajtova koji vode uobičajno prljavu kampanju protiv svoje Vlade".


- Neću da verujem da ste to uradili, zato što su vam te lažne informacije davali predstavnici takozvanih nezavisnih institucija u Srbiji, a da ih vi niste ni proverili. Ni da ste ovo napravili zbog toga što postoji potreba za disciplinovanjem srpskih lidera i gušenjem ideje o slobodnom i suverenom reagovanju države Srbije u spoljnoj politici - navodi Vučić i dodaje da od Oebsa očekuje obično izvinjenje i ništa više.


- Dobili mi, ili ne to izvinjenje, želim da vas obavestim da ću se na svakom mestu boriti protiv laži koje ste iznosili, boriću se za slobodu i pravo političkog izbora, kao temeljne evropske vrednosti, po cenu da nastavite najprljaviju kampanju koju protiv mene vodite, kako u Srbiji tako i u inostranstvu - piše u pismu premijera Srbije.


Nino Brajović generalni sekretar Udruženja novinara Srbije kaže da je reč o neoubičajeno oštroj reakciji premijera Srbije.


- Ko nešto tvrdi, teret dokazivanja je na njemu. Ova neuobičajeno oštra reakcija pokazuje i da stvar očigledno nije rešena iza leđa javnosti. Sada se nastavlja ta debata o cenzuri na najvišem mogućem nivou. I to je deo javnog života i svakako će koristiti demokratizaciji u Srbiji - kaže Nino Brajović.

Saša Janković: Vanredna situacija i u medijima
 

Zaštitnik građana Saša Janković ocenjuje da je u Srbiji "vanredna situacija nad slobodom izražavanja" zbog niza događaja koji govore da je uložen napor da se suzbije kritika.


- Ti događaji pojedinačno uzeti nisu opasni. Međutim u celini govore da ovo ipak nije nečije loše shvatanje situacije, nego organizovan napor da se suzbije kritika - kazao je Janković.

Opet oboren sajt

Malo pre nego što su mediji objavili Vučićevo pismo Oebsu, urednica portala "Peščanik" Svetlana Lukić izjavila je da je njihov sajt oboren pošto je objavljen tekst u kojem se ukazuje na ozbiljne indicije da je deo doktorata ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića plagijat.


- Peščanik.net je oboren hakerskim napadom koji se odvija velikim brojem pristupa na sajt istovremeno. Neuobičajeno velika poseta počela je od kada smo objavili tekst, i napad traje sve vreme. Podignemo sajt, oni ga obore i tako stalno - rekla je Svetlana Lukić.

POVEZANE VESTI

Utorak 03.06.2014. 07:07
Drug Nesa Slina ne treba da se sekira, ni malo, sto je prepisao doktorat. Pa eno Toma kupio diplomu od BK, nije se ni mucio da prepise. P-usni demonkrata ce sve medije da ukine i ukoka neposlusne novinare, kao u dobrim vremenima njegove radikalne mladosti.
Utorak 03.06.2014. 07:44
dobićeš izvinjenje....sa šlagom naravno...
Utorak 03.06.2014. 10:29
Ovaj je preterao, čak su mu i gazde začuđene...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online