Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 12.06.2014.
11:03
Lj. Ivanović - Vesti A

Od Vučića traže da zauzda Srpsku

Poseta srpskog premijera Aleksandra Vučića Berlinu zaista se ubraja u najviši rang diplomatskih poseta. Poziv kancelarke Angele Merkel se proceduralno razlikuje od većine pretodnih upućenih srpskim državnicima. Naime, reč je o zvaničnoj poseti, koja je u diplomatskom rangu najviša, ističe Ivo Visković, donedavni srpski ambasador u Berlinu i profesor na beogradskom Fakultetu političkih nauka.

Ivo Visković: Merkelova nije izaboravila ambasadu, ali nešto drugo je bitnije
 

- Takvu posetu pre Vučića je imao samo još Zoran Đinđić. Ostali srpski zvaničnici imali su radne ili privatne posete, ali ovaj rang, koji se ugovara diplomatskim kanalima u vrlo preciznoj i složenoj proceduri je zaista najviši koji bilo koji državnik može da dobije i to je bez sumnje veliko priznanje i premijeru i Vladi.


Od sedam uslova Bundestaga Srbiji za dalji napredak ka EU, neispunjena su ostala dva - onaj o okončanju istrage o spaljivanju nemačke ambasade 2008. i obavezujući sporazum Beograda i Prištine o dobrosusedskim odnosima. Koliko visoko su ova dva pitanja na agendi kancelarke Merkel?
- Nisu visoko i to neće biti glavne teme u Berlinu. Već u pripremi sastanka je nemačko Ministarstvo spoljnih poslova ocenilo da je napredak u odnosima Beograda i Prištine zadovoljavajući. Znate, u vreme kada je taj spisak sačinjen to nije bio slučaj. Naravno da Nemačka nije skinula s dnevnog reda ni spaljivanje ambasade, ni obavezujući sporazum s Prištinom, ali to nije u vrhu agende.
 

Nemačka važna i zbog dijaspore

Zbog čega je odnos sa Berlinom po važnosti daleko iznad odnosa s drugim evropskim silama?

- Pogledajte samo brojke. Dve trećine ukupne tehnologije u Srbiji čini nemačka tehnologija. U Srbiji posluje 300 nemačkih kompanija koje zapošljavaju 25.000 radnika. Nemačka je bez konkurencije najveći pojedinačni donator Srbije u poslednjih 14 godina, a u toj zemlji živi oko pola miliona naših građana, što nije slučaj ni sa jednom drugom državom u tom obimu. Ta silna pomoć dijaspore je značajna stavka deviznog priliva i to se ne može ignorisati. Njihov se položaj ne sme ignorisati. Zamislite šta bi bilo da nije rasejanja.

Kakva je očekivanja u koferu Vučić odneo u Berlin?
- On je jasno rekao da želi Srbiju koja je saveznik Nemačke. Obratite pažnju na izraz "saveznik". Ne "partner", kako nas većina država EU doživljava ili kako mi sebe doživljavamo u odnosima s tim državama. On je upotrebio reč saveznik. To ima potpunu drugu dimenziju. Hrabar je to iskorak.


Dobro, mi bismo da budemo saveznici, ali je za savezništvo potrebno dvoje?

- Naravno i to neće ići brzo. Nećemo mi tek tako, preko noći postati saveznici. Srbija ima loš imidž, pre svega u nemačkim medijima i široj javnosti, što je nasleđeno iz prošlih vremena. Biće potrebno mnogo napora da se taj trend preokrene.


A šta će u koferu doneti premijer iz Berlina?
- Oni će, pre svega proveriti koliko je Vučić kredibilni partner. Sve je to lepo u političkim izrazima, ali oni će ispitati rešenost da se to ostvari. Operativno, Nemačka je jako zainteresovana da se dosadašnji ritam normalizacije odnosa sa Prištinom nastavi, uključujući i uslov obavezujućeg sporazuma o dobrosusedstvu. Ali, postoji jedno pitanje za koje je Nemačka jako zainteresovana. To je sudbina Bosne i Hercegovine.


Šta to Berlin želi od Beograda u pogledu BiH?
- Berlin smatra da Srbija ima presudan uticaj na vlast Republike Srpske i od naše Vlade se očekuje da pojača uticaj na vlast Srpske da prihvati ustavne promene kako bi Bosna i Hercegovina postala funkcionalna država. To pitanje je od ogromne važnosti sa Berlin.

O medijima u četiri oka

Neposredno pred put u Berlin premijer je ušao u otvoren sukob s Oebsom i zapadnim ambasadorima koji mu, navodno, spremaju smenu. Koliko će se pitanje medijskih sloboda, cenzure i svađanje s Oebsom i EU odraziti na ovu posetu?
- Premijer je odabrao jako loš trenutak, ako ga je uopšte birao. Nemački mediji će ovo iskoristiti prvo da se profesionalno solidarišu sa srpskim kolegama jer je to za medije veoma snažno etičko pitanje. Dogodiće se da oni istaknu kako "partner Nemačke kod kuće guši slobodu govora i pisane reči". Kad je reč o zvaničnom delu posete, nemački zvaničnici će zasigurno istaći važnost slobode medija, a ako budu smatrali da bi trebalo Vučiću oštro prigovoriti, to će se dogoditi u delu razgovora u četiri oka. Šta god da bude, Vučić je u najmanju ruku taktički loše odigrao.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 12.06.2014. 11:19
Visković je ŠPIJUN NAJVIŠEG RANGA koji radi za NEMAČKI BND . Inače "ljubav" koju NEMCI IMAJU PREMA SRBIMA POZNATA JE U ISTORIJI OBA NARODA TAKO DA SADA PRIČATI O "NOVIM ODNOSIMA" JE ČISTO PROSERAVANJE . LAKO JE MERKELOVA DOGOVORILA SA VUČIĆEM POTEZE PREMA REPUBLICI SRPSKOJ JER JE VUČIĆ PIONČIĆ I IZDJNIK KAKAV NIJE ROĐEN U SRBIJI .
Četvrtak 12.06.2014. 11:14
Nisam ga gotivio, ali sad svatam da mi boljeg Srbskog politicara od Milorada Dodika nemamo.to je ziva istina.sta on radi balijama i ujkama usred teherana (SA).to je milina slusati.da je srece da bude precednik svih Srba. Bog nek ti pomogne Milorade i da ti snage da se odbranis od ove nakaze i najgoreg VELEIZDAJNIKA u istoriji Srbalja i Svete nam Majke Srbije.
Četvrtak 12.06.2014. 15:51
Vucic se predstavlja veci katolik od pape,sve ce uciniti zarad fotelje i vlasti.Odavno je digao ruke od RS,i nece mu biti nikakav problem da ispuni instrukcije sa zapada i unisti RS.Jednostavno,Vucic je politicar za jednokratnu upotrebu zapadu kao i raniji izdajnici pre njega.Srpski narod u RS treba da bude i zivi u slozi,i neveruje Vucicu jer je djon obraz,prodao bi i najrodjenije zarad vlasti sto dokazuje svakim danom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online