Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 17.06.2014.
18:00

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Šešeljeva tri uslova Hagu!

Lider radikala Vojislav Šešelj, koji se skoro 12 godina nalazi na robiji u Hagu bez presude, prihvatiće predlog sudskog veća da privremeno bude pušten na slobodu, ali pod uslovom da živi kao slobodan čovek bez 24-časovnog nadzora policije, da se kreće bez elektronske narukvice i da može da se bavi politikom, izjavila je za "Vesti" Jadranka Šešelj, koja se vratila u Beograd posle posete suprugu.

Jadranka Šešelj došla iz posete suprugu
 

- Bila sam u poseti kod Vojislava kada smo čuli za odluku sudskog veća, koju je potpisao predsedavajući sudija Žan Klod Antoaneti. Moj muž još nije dobio tu odluku, ni na francuskom, a ni na srpskom jeziku - kaže Jadranka Šešelj, koja ne krije zadovoljstvo što je posle nekoliko meseci videla supruga. - Razgovarali smo o odluci koju je potpisao Antoaneti da Vojislav bude privremeno pušten na slobodu. Voja će prihvatiti tu odluku, ali pod uslovima koje sam pomenula, a jedini uslov koji bi mogao da prihvati jeste da za vreme privremene slobode neće napuštati teritoriju Srbije.

Traže kako da se izvuku

- Haški tribunal nije uspeo da ovlada slučajem protiv Vojislava Šešelja, a predlogom da se Šešelj pusti na privremenu slobodu sudija Žan Klod Antoneti pokušava da se izvuče iz ove situacije. Za jedanaest godina nikad nisu bili ni blizu osude, iako su imali dokaze. Šešelj je pokazao veštinu u manipulaciji dokazima i opstrukciji predmeta i uvek je uspevao da ih nadigra. Sada u Tribunalu više i nema snage da se razreši taj slučaj. Došli su u bezizlaznu situaciju i Antoneti na ovaj način pokušava da se izvuče - rekla je za jedan srpski dnevni list Nataša Kandić, koordinatorka procesa REKOM.

Jadranka nam otkriva da se lider radikala dobro oseća s obzirom da je pre nekoliko meseci imao tešku operaciju karcinoma i da ne prima prepisanu hemoterapiju.
 

Prilikom ranijih najava da bi Šešelj mogao da bude na slobodi do izricanja presude Hag je tražio da dobije garancije od države Srbije da će se optuženi kad to Hag smatra potrebnim vratiti u Ševeningen. Međutim, Šešelj je kategorično odbacivao takvu mogućnost.


- O tome nismo razgovarali, jer Vojislav ni sada o tome ne razmišlja! Njegov stav po pitanju traženja garancija od ovakve srpske vlasti je poznat, tako da je nerealno očekivati da bi Voja od njih tražio bilo kakve garancije - kratko i jasno kaže Jadranka Šešelj, podsećajući da njen suprug tako nešto nije uradio ni kada mu je umrla majka.
 

Slično mišljenje ima i beogradski advokat Branislav Tapušković, koji je učestvovao kao "prijatelj suda" na suđenju Slobodanu Miloševiću u Hagu.


- Pitanje, eventualnog Šešeljevog traženja garancija od srpske vlasti je na nivou naivnosti, da ne kažem neku težu reč. Šešelj tako nešto nikada ne bi uradio! To nije učinio ni kada je imao smrtni slučaj u porodici. Zašto bi to uradio sada, kada je jedanaest i po godina robijao bez presude! Uostalom, to je odluka sudskog veća, koje ne zna kako da se izvuče iz slučaja Vojislava Šešelja. Takođe, ovo je jedinstven slučaj da sudsko veće predlaže privremenu slobodu, a ne traži je optuženi, pa ne vidim, zašto bi onda bilo ko tražio garancije od srpske države. Svima je jasno da Šešelj nigde neće otići, čovek se dobrovoljno predao Haškom tribunalu - kaže Tapušković.
 

Ne treba mu privremena sloboda

Komitet za odbranu Vojislava Šešelja saopštio je da je "prava i jedina tema pritvor koji se hitno mora ukinuti, a ne privremeno puštanje na slobodu".
- Privremeno puštanje je tema pre nego što počne suđenje i u pauzama suđenje, a posle 11 godina pritvora, odnosno, 27 meseci nakon iznošenja završnih reči - mora da se ukine pritvor! Nakon ukidanja pritvora Vojislav Šešelj bi mogao samo da prihvati jedno ograničenje da ne putuje nigde van Srbije. Ako se Vojislav Šešelj pusti na slobodu sigurno će držati javne skupove, davati intervjue, gostovati na televizijama i slobodno se kretati po celoj Srbiji i kritikovati Haški tribunal kao nelegalni međunarodni sud - smatra Komitet za odbranu Vojislava Šešelja.

On ističe da je lider radikala žrtvovao gotovo 12 godina slobode samo da bi raskrinkao apsurdnost postojanja Haškog suda, nekredibilnost svedoka i haških presuda.


- Svih ovih godina se Šešelj držao fantastično, u pravnom, ali i u svakom drugom smislu. U Hagu se i razboleo. Tamo je imao i nekoliko teških operacija, ali od svojih principa nije odustajao. Podsećam da je Šešelj pet godina čekao početak suđenja, a onda je morao da štrajkuje glađu da bi se sam branio, što je takođe još jedan apsurd! Međutim i pored svega lider radikala je svima u Tribunalu održao čas iz pravnih nauka, ali i nacionalne i opšte istorije - smatra advokat Tapušković.


On dodaje da je Šešelj u potpunosti raskrinkao svedoke Tužilaštva, ali i Haški tribunal, kao i njegove finansijere.
 

- Vojislav Šešelj od Tribunala traži da konačno donesu presudu, oslobađajuću ili osuđujuću, a ne privremeno puštanje na slobodu - kategoričan je Tapušković, mada kaže i to da je sve moguće od Haškog tribunala. - U svakom slučaju, Vojislav Šešelj koga poznajem neće prihvatiti ograničeno kretanje i 24-satnu prismotru i život bez politike. Zato ako se privremno vrati u Beograd, to će biti pod njegovim uslovima, a to je da živi kao slobodan čovek.

Pobedio je: Advokat Tapušković

Pobedio je Tribunal!

- Lider radikala je pokazao svu besmislenost svakodnevnog menjanja pravne procedure u Haškom tribunalu, kao i dvojne aršine ovog ad hok suda. Takođe, pokazao je da ima snage više od jedanaest i po godina da iščekuje presudu, jer ništa drugo i ne očekuje. Koliko je siguran u sebe i svoju nadmoć u odnosu na Haški tribunal, pokazuje i činjenica da nije želeo čak ni da izvodi svoje svedoke. Šešelj je pobedio tribunal, svedocima Tužilaštva - smatra beogradski advokat Branislav Tapušković.

POVEZANE VESTI

Utorak 17.06.2014. 18:11
Seselj je genije i istinski patriota !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online