Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 18.06.2014.
14:04
Beta, Srna A

KM: Srbi grade "park mira" uz Ibarski most

Na sredini glavnog Ibarskog mosta u Kosovskoj Mitrovici (koji razdvaja srpski od južnog, albanskog dela) sa kog je jutros uklonjena betonska barikada upravo se postavljaju betonske žardinjere koje su sa severne strane donete vozilima JKP "Standard". Postavljanju žardinjera prisustvuje direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đurić i gradonačelnici i predsednici privremenih organa sa severa Kosova.


Građani sa albanske strane grada kolima i biciklima prelaze most, slikaju se na severnoj strani grada, dok okupljeni na srpskoj za sada mirno stoje i posmatraju
 

Na most je upravo dovezena zemlja i u toku je gradnja sadnica za žardinjere.

Pojačano je prisustvo Regionalne policije za sever Kosova i međunarodne zajednice.

Kako javlja izveštač agencije Beta, građani sa albanske strane grada kolima i biciklima prelaze most, slikaju se na severnoj strani grada, dok okupljeni na srpskoj za sada mirno stoje i posmatraju šta se dešava.

Novinarima se obratio gradonačelnik severne Mitrovice Goran Rakić koji je rekao da je svestan činjenice da je aktivnost koja se sada preduzima "uznemirujuća i neočekivana za većinu stanovnika" i da je zato doneo odluku o izgradnji "parka mira" kod mosta, u koordinaciji sa državnim vrhom Srbije.

"Mostovi se svuda u svetu grade kako bi povezivali ljude, ali ovaj naš je nažalost vremenom postao simbol razdvajanja i nemogućnosti normalnog i mirnog suživota između pripadnika srpskog i albanskog naroda", kazao je Rakić.

Srbi postavljaju žardinjere i pripremaju teren za park

Komandir policije: Nema tenzije već radoznalosti

Bezbednosna situacija u Kosovskoj Mitrovici je stabilna posle postavljanja Parka mira na
sredini glavnog Ibarskog mosta, izjavio je šef regionalni komandir
operative za sever Kosovske policije Željko Bojić. Sa obe strane mosta prisutan su veliki broj broj građana i jake snage bezbednosti.

"Nema nikakvih problema, povećano je prisustvo građana, ali ne može da se kaže da se radi o tenzijama, već da je u pitanju radoznalost", rekao je Bojić novinarima.

Prema njegovim rečima, ovaj most se ne razlikuje ni po čemu od ostalih koji postoje u gradovima širom Evrope, ali se okolnosti u kojima je izgubio svrhu svog postojanja postavši linija razdvajanja među ljudima, veoma razlikuju u odnosu na okolnosti u kojima na početku 21. veka žive građani, slobodni i demokratski uređenih država.

U Rakićevom saopštenju je navedeno da je gradonačelnik svestan činjenice da preduzima aktivnost koja je uznemirujuća i neočekivana za veliku većinu stanovnika, i da je imao duge konsultacije i stalne koordinacije sa državnim vrhom Srbije.

Rakić je istakao da su oni koji žive sa dvije strane mosta prestali u jednom nesrećnom vremenu da budu jedni drugima pristojne komšije i postali su jedni drugima neprijatelji.

"Reči razuma zamenilo je nasilje, a nasilje je rezultiralo etnički motivisanim zločinima, koji su dalje za posledicu imali strah i neizvesnost. Najveća žrtva etnički motivisanog nasilja na prostoru Kosova i Metohije od 1999. godine bio je, bez ikakve sumnje, srpski narod", dodao je Rakić.

On je smatra da je bolje da u novoizgrađeni "Park mira", Albanci i Srbi dovode svoju decu da se zajedno druže i igraju, nego da se na istom mestu organizuju "doveka noćne straže naoružanih ljudi".

Rakić se nada da će albanska strana, ali i cela međunarodna zajednica, znati na pravi način da sagleda i vrednuje značaj "ovoga što danas ovde činimo" i da neće dozvoliti usijanim glavama, ostrašćenima i zlonamernima da ovu inicijativu, "ovaj mali, ali značajan korak ka normalizaciji života na Kosovu i Metohiji", pretvore u još jednu u nizu velikih balkanskih katastrofa. 

Uklonjena barikada na ibarskom mostu

 Poslanici različito o uklanjanju barikada na Ibarskom mostu

Poslanik Nove demokratske stranke (NDS) Janko Veselinović izjavio je da je dobra vest ukoliko su barikade na glavnom Ibarskom mostu u Kosovskoj Mitrovici dobrovoljno
uklonjene.

"Svaka komunikacija koja se uspostavlja i sloboda kretanja je dobra, ako je uspostavljena na miran način i ako iza toga stoje građani", rekao je Veselinović novinarima u Skupštini Srbije.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević je rekao da jutrošnje uklanjanje barikada govori o tome da su oni koji žive na Kosovu jasno opredeljeni za put saradnje, mira i pregovora.

Poslanik Jedinstvene Srbije Petar Petrović je ocenio da nije vreme za uklanjanje barikada, jer još nije postignut pun suživot Srba i Albanaca na Kosovu. On je rekao da će međunarodna zajednica morati da garantuje da ekstremni Albanci neće prelaziti u srpski deo Kosovske Mitrovice.

"Onaj ko je naložio uklanjanje barikada koje su sprečavale da dođe do ekstremnih situacija između Albanaca i Srba mora da snosi sve posledice do kojih eventualno može da dođe", rekao je on.

POVEZANE VESTI

Sreda 18.06.2014. 14:18
Албанска страна града ???????? Ја како видим сви Срби са Косова преселиће се у Београд.Срби са Косова сада виде да су дебело преварени и доселиће се у Београд или неки други град.Срби са Косова не желе да живе у другу државу већ само у Србију. Ко је потписао Бриселски споразум да му............. Ко је гласао за СНС и СПС да му........... Ко је гласао за ДОС да му.................
Sreda 18.06.2014. 14:08
Naoruzajte SRBSKI NAROD zive u SRBIJI goloruki da se biju protiv najezde arbanaske-ako krenu svi SRBI krecu sve magazine izpraznimo KRECEMO NA SVETO KOSOVO arbanase da isteramo-skupljajte pare sve sta imate radimo ko oni 98-saljimo pare SRBSKOJ OSLOBODILACKOJ VOJSCI SRBSKOG KOSOVA..........arbanasi prpa vata sad ce skakat to bez gaca al to im pomoc nece propustise zadnji brod u njihovo smece-garantovano njihov nestanak dolazi 1-2-3 artbanasi odlazi---------SMRT ALBANIJI+
Sreda 18.06.2014. 14:18
Стара латинска-Србин Србину лупус ест!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online