Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 31.03.2010.
12:00

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Prete granicom, Beograd ravnodušan

"Zabrinut sam i uplašen. Sve do skora mislio sam da će sever Kosmeta uvek biti Srbija i da Albanci nikada neće 'pokoriti' Zubin Potok, severnu Mitrovicu, Zvečan i Leposavić. Sad više nisam u to siguran. Naprotiv, bojim se da polako gubimo 'sever' i da Hašim Tači, uz pomoć Kfora i Euleksa, uz prećutnu saglasnost Beograda, preuzima kontrolu i nad ovim delom Srbije. Ako nam na Brnjaku i Jarinju postave granicu i odvoje nas od Srbije - ne piše nam se dobro".

Ovako trenutnu situaciju na severu Pokrajine vidi starina Vučina Vučković iz sela Gnježdani kod Leposavića, sa kojim smo razgovarali dan nakon što je "prošao tretman" na punktu u Jarinju.


- Bio sam kod ćerke u Raški, i pre nego što sam ponovo ušao na teritoriju Kosova i Metohije morao sam da izujem cipele i dobro izvrnem džepove kako bi pokazao da ne nosim nikakvo oružje. Sve su bezobzirniji, jer znaju da je oslabio otpor Srba na severu Kosmeta. Bojim se da će još više stezati granicu, sve dok se u Jarinju ne zavijori albanska zastava - kaže Vučković.

Ne žale novca


Pošto je Vlada Srbije drastično redukovala ulaganja na Kosovo i Metohiju, situaciju je iskoristio Hašim Tači, koji ne žali novca da "kupi" što više Srba u Zubinom Potoku, Leposaviću, Zvečanu...
Na jednom skupu u Drenici, Tačija su pitali: "Kada će i sever Kosmeta staviti pod kontrolu Prištine"? Premijer nezavisnog Kosova odgovorio im je: "Kad tamo uložimo više novca nego ovde".
"Mnogi se, na žalost, prodaju. Neko za male, neko za velike pare. Pojedini Srbi zagovaraju saradnju sa Prištinom, dok drugi otvoreno rade za Tačijevu vladu", kaže Miodrag Andrić.


Sličnog mišljenja je i Miodrag Andrić, potpredsednik opštine Zubin Potok.


- Kad god hoće da zastraše Srbe, da pooštre kontrole ili pojačaju ljudstvo na kontrolnim punktovima, oni izmisle nekakvu opasnost od Srba i Srbije. To je odavno isplanirana taktika, i korak po korak Euleks priprema teren za preuzimanje kontrole i nad severom Kosova i Metohije. Njihov cilj je da nas integrišu u nezavisno Kosovo i potpuno odvoje od Srbije - kaže Andrić.


Andrić objašnjava zašto je, za razliku od ranijih godina, otpor Srba slab.


- Zato što nam je Beograd okrenuo leđa, ljudi su uplašeni, vide da Vlada Srbije sve to mirno posmatra i ne reaguje. Povlačimo se u sebe i gunđamo, nemoćni da bilo šta ozbiljnije preduzmemo. Mnogi se boje za svoju i bezbednost svoje dece, i zato najradije ćute - dodaje Andrić.


Velimir Bojović, doskorašnji predsednik opštine Leposavić, naglašava da se "okupacija severnog Kosmeta" obavlja po fazama.


- Oni rade polako i po planu. Ranije im nismo dozvoljavali da nas ponižavaju, da rade šta hoće i od punktova prave granicu. Bojali su se svakog našeg protesta, sada su se osilili, jer znaju da smo prepušteni sami sebi - kaže Bojović.


On ističe da je njihov glavni cilj da punktove Jarinje i Brnjak pretvore u pravu, "tvrdu" granicu, a potom da ubiraju carinu.


- Graničari su već na punktovima, bojim se da će svima koji ovamo dolaze iz Srbije uskoro tražiti pasoše - veli Bojović, naglašavajući da je, kada je o carini reč, na delu "treća faza" ka integraciji "severa" u nezavisno Kosovo.


- U "prvoj fazi" samo su beležili brojeve kamiona i ništa nisu kontrolisali, potom su u "drugoj" sve fotokopirali i ubacivali u kompjutere, a sada "u trećoj fazi" sve snimaju, pretresaju i papire linkom odmah šalju u Prištinu - objašnjava policajac KPS-a, Srbin iz Leposavića koji, bojeći se da ne izgubi posao, nije smeo da nam se predstavi.

 

Čeka se trenutak...


Mada su "na granicu" u Brnjaku i Jarinju doveli na desetine carinara koji pretresaju svako putničko vozilo, kamion ili autobus, Euleks i Vlada Kosova
još ne naplaćuju carinu Srbima sa severa Kosova i Metohije. Ako roba ide dalje od Kosovske Mitrovice, carina je obavezna.
Bolji poznavaoci prilika veruju da ovakva situacija neće potrajati još dugo. Čim budu uvereni da će carinjenje proteći bez protesta i otpora, krenuće se sa ubiranjem prihoda za budžet Vlade Kosova.


 

POVEZANE VESTI

Nedelja 11.12.2011. 12:25
crvenozuta banda.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online