Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
24
Utorak 24.06.2014.
18:34 >> 19:08h
Beta A

Hag: Vlada Srbije da se izjasni o Šešelju; Ministarstvo: Nismo obavešteni

Haški tribunal pozvao je u utorak Vladu Srbije da se izjasni o garancijama za moguće puštanje Vojislava Šešelja na privremenu slobodu do izricanja presude. Ministarstvo pravde Srbije saopštilo je da do kraja radnog vremena nije zvanično obavešteno o zahtevu Haškog tribunala da se izjasni o garancijama za moguće puštanje Šešelja.

Ko će garantovati za lidera SRS: Vojislav Šešelj
 

U Ministarstvu pravde agenciji Beta je rečeno da po proceduri Haški
tribunal o sličnim zahtevima obaveštava Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, koje zatim zahteve šalje Ministarstvu pravde, zaduženom za međunarodnu pravnu pomoć.

Ministarstvo pravde bi o zahtevu da se Vlada izjasni o garancijama za Šešelja, kao i o sličnim slučajevima ranije, trebalo da sačini predlog garancija i prosledi ga Vladi Srbije na usvajanje. Ako Vlada Srbije usvoji garancije, to znači da garantuje za Šešelja, rečeno je u ministarstvu.

Raspravno veće predsedavajućeg sudije Žan Kloda Antonetija zatražilo je od vlasti u Beogradu da se izjasne da li mogu da garantuju za sprovođenje uslova pod kojim bi Šešelj, na inicijativu samog veća, bio privremeno oslobođen.

Pročitajte još:

* "Vraćam se u politiku. Neću nanogicu"

* Šešeljeva tri uslova Hagu!

* Ako ne bude hteo da ode, Šešelja će izbaciti iz Haga

* Šešeljev sin: Tata će protresti vlast

* "Šešelj hoće slobodu, a ne poniženje"

* "Dočekaću Šešelja s pečenim ovnom!"

* Tužilaštvo: Ajmo da što pre presudimo Šešelju

Od zvaničnog Beograda, Tribunal očekuje da odgovori može li, između ostalog, "obezbediti da Šešelj bude stavljen u kućni pritvor... i da će bilo kakav njegov pokret iz medicinskih razloga biti obavljen uz pratnju policije". Od srpske vlade se traži i da "obeća da će Šešelja smesta uhapsiti ako prekrši uslove i oduzeti mu pasoš i ne dozvoliti mu da se bilo gde kreće ili putuje s mesta gde će boraviti".

Vlada Srbije će morati da garantuje i Šešeljevu bezbednost tokom boravka na privremenoj slobodi i Tribunal obavestiti ako ona bude ugrožena. Od vlasti u Beogradu očekuje se i da spreči Šešeljev kontakt sa žrtvama i svedocima, kao i mogućnost njegovog uticaja na njih u bilo kakvom obliku. Ukoliko Šešelj prekrši uslove, srpske vlasti biće dužne da odmah obaveste Tribunal.

Rok za izjašnjavanje vlasti Srbije o garancijama za Šešelja je nedelju dana.  Šešelj je s gnušanjem odbacio "bilo kakve garancije izdajničke, prozapadne vlade u Srbiji". Naglasio je da jedino ograničenje koje prihvata, ako pretresno veće odluči da ga privremeno pusti na slobodu, to da neće napuštati teritoriju Srbije.

Nekoliko puta, međutim, lider radikala je usmeno od raspravnog veća tražio da mu ukine pritvor, u kojem je, po njegovoj oceni neopravdano već 11 godina, ali je Tribunal odbio da razmotri taj predlog, ocenjujući da nije proceduralno ispravan. Sud je, početkom juna, odbio Šešeljevu žalbu na prvostepenu odluku o nastavku procesa sa novim sudijom, posle izuzeća sudija Frederika Harhofa na zahtev samog Šešelja.

POVEZANE VESTI

Utorak 24.06.2014. 18:43
уф.... боље бубреге да су им тражили...
Utorak 24.06.2014. 19:53
Ameri hoće da im zaprže jer više nisu interesantni na svu sreću da Šeki uspe da se vrati ba bagru izdajničku što pre otjeramo.
Utorak 24.06.2014. 20:41
Nisu obavješteni...? Nema dalje, zar je potrebno ? Kakav mentalitet...! Pa evo sada su ih obavijestili, pa da vidimo...!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online