Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 27.06.2014.
18:00
D. Dekić - Vesti A

Krasić: Šešelj nema dil sa Tribunalom

Srpska vlast našla se u nebranom grožđu posle izražene namere Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu da lidera radikala Vojislava Šešelja privremeno vrati u Beograd, a pod uslovima koje Šešelj odbacuje. Upozorenje Vladi da se "ne igra glavom" stiže iz Šešeljevog pravnog tima iz koga poručuju da bi prihvatanjem haških zahteva vlast postala "saučesnik političkog zatočeništva" vođe radikala.

Zoran Krasić: Planetarna uzbuna zbog Šešeljevog izlaska
 

Tribunal ovakvim potezom, kako smatra predsednik Saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić, problem prebacuje na Vladu Srbije. Taj sud, prema njegovoj oceni, snosi i veliku odgovornost što je ovaj slučaj presedan.
 

 

Laži o dilu sa Hagom

Zoran Krasić je povodom spekulacija da neki od ministara sumnjaju da se Šešelj dogovorio s Tribunalom da po izlasku iz pritvora napada kabinet Aleksandra Vučića rekao da se javljaju razna nagađanja i pretpostavke.


- Šešelj je pred vratima i planetarna je uzbuna. Pola godine ga proglašavaju ruskim čovekom, pa pola godine američkim, a onda nemačkim. To su razna naduvavanja vlasti da bi smanjili socijalne i druge tenzije, pa tako vidimo da ovu državu vrebaju razne opasnosti, od skakavaca do Tribunala - tumači Krasić.

- Hag želi da ga pusti na privremenu slobodu, a on to neće, zato treba da priznaju da nisu znali šta da rade sa Šešeljem i da nisu imali način kako da s njim izađu na kraj, pa nama prebacuju problem. Uvek smo vodili računa o interesima naših državljana u Hagu, a sada nas stavljaju u situaciju da radimo nešto protiv interesa zatvorenika jer je rekao da ne želi da dođe i prihvati uslove Haga - objasnio je Rasim Ljajić za "Vesti".


On ističe da su garancije Vlade obesmišljene ako zatvorenik ne pristaje, ali je naveo i da će se Vlada do srede izjasniti o zahtevu Tribunala.


Da su drugi haški pritvorenici poput Jovice Stanišića i Momčila Perišića imali drugačije uslove od ovih koji se daju lideru SRS, u izjavi za "Vesti" podseća šef pravnog tima za odbranu Šešelja Zoran Krasić.


- Kućni pritvor nije puštanje na slobodu, već prebacivanje iz četiri zida u Hagu u četiri zida u Srbiji. Očito je 2003. traženo: "Vodite Šešelja i ne vraćajte ga!" Godinama ga držali i ništa ne mogu da nađu, pa su rešili da daju Šešelja ovom režimu da ga čuva u njihovo ime - kaže Krasić.


On ističe da je zabrana napuštanja stana lišavanje slobode koje režim u Srbiji ne sme nikako da prihvati.
 

- Suđenje je završeno 20. marta 2012. i da su od tada pisali po rečenicu na dan, imali bi presudu. Nemaju ništa, što pokazuje da je Šešelj politički zatvorenik. Sada se trude da oznoje Vladu na njenom evropskom putu, naumom da on i u Srbiji bude politički zatvorenik. Zato je uzbuna na relaciji sa Hagom, ali vlasti ne smeju ni da se šale da prihvate zadate uslove jer Šešelj prihvata samo jedan, a to je da ne napušta Srbiju - objasnio je Krasić.

Klopka za Beograd

Advokat Toma Fila ukazuje na Zakon o saradnji sa Tribunalom u kojem je navedeno kako je Srbija dužna da daje garancije svakom ko se dobrovoljno preda. On ističe i da država ne sme da nasedne, već da traži bezuslovno privremeno puštanje kao u slučaju Ramuša Haradinaja.


- Srbija mora da pruži garancije, ali ne ako se traži da on visi na banderi, već da garantuje da Šešelj neće pobeći i napustiti Srbiju. Ovo se Serž Bramerc ili neko drugi igra da hoće da puste Šešelja, a on neće. To je manevar da kažu nismo mi krivi, nego on neće i vruć krompir bace u ruke i Šešelju i Vladi Srbije - ocenio je Fila za "Vesti" i naveo da je lider SRS mogao da izađe privremeno i pre deset godina da je hteo.

POVEZANE VESTI

Petak 27.06.2014. 18:09
Dil ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online