Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
22
Ponedeljak 30.06.2014.
06:46
J. Oluić- D. Dekić A

Igre glavama zbog Šešelja

Preteške reči zamenika predsednika Srpske radikalne stranke Nemanje Šarovića premijeru Aleksandru Vučiću da se "ne igra glavom" i ne hapsi Šešelja po povratku u Srbiju naišle su na oštru osudu nekada kolega iz iste stranke, danas vladajućih naprednjaka, koji ističu da radikali u stvari prete smrću čelnicima države i vlade. To je u javnosti nametnulo dilemu može li Šarovićev nastup da bude tretiran kao krivično delo.

Vlast je u panici: Nemanja Šarović 

Njegovo upozorenje Vučiću, prema oceni potpredsednika SNS-a Igora Mirovića, predstavlja "golu mržnju" prema političkim protivnicima i neskrivenu nameru da se silom izazovu i politički sukobi i nemiri.

Borba protiv nekažnjavanja
- Treba se boriti protiv nekažnjivosti. Srbija je, takođe, zemlja u kojoj su ovakve izjave prolazile nekažnjeno, ali verujem da u jednom trenutku mora da se stavi tačka na to i da se reaguje kako neko ne bi pomislio da je dozvoljeno odlučiti se na takve korake i promovisati nešto što može da završi samo nasiljem - kaže Milan Antonijević.


- Posebno su za osudu otvorene pretnje praktično smrću predsedniku Republike i Vlade Srbije jer se na taj način direktno preti većini građana koji su na slobodnim, demokratskim izborima izabrali i Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića - rekao je Mirović.


Njegov kolega, potpredsednik SNS-a Goran Knežević pozvao je nadležne da hitno reaguju na "skandalozne i sramotne pretnje sa mitinga SRS-a".


Da ima osnova za reakciju Tužilaštva, kaže direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević jer "postoji delo ugrožavanja sigurnosti koje štiti predstavnike najviših državnih organa".

Vučić: Ništa ružno na veliki dan!

Premijer Aleksandar Vučić je upitan u Andrićgradu da prokomentariše navode radikala odgovorio:
- Mislite to što kažu da ću da završim kao Đinđić? Danas je suviše veliki dan da izgovorim i jednu lošu i ružnu reč o malim ljudima - odgovorio je premijer i lider SNS-a.


- Kad se analiziraju sve poruke s mitinga, verujem da postoji dosta osnova da Tužilaštvo reaguje i da da viđenje takvih pretnji i navoda, naročito kad se ima u vidu sve što se dešavalo u Srbiji - kazao je Antonijević i podsetivši na slične pretnje izgovarane 2003. ukazao da Srbija ima to teško nasleđe.


Te godine je kao radikal Tomislav Nikolić takođe sa mitinga poručio premijeru Zoranu Đinđiću da je "i Tito pred smrt imao problema sa nogom", dok Šarović precizira da je on na Vidovdan naveo da su "svi koji su hapsili Šešelja od Tita do Đinđića", podrazumevajući i Slobodana Miloševića, "davno nestali sa političke scene".


- Histerična reakcija vlasti pokazuje diktatorsku prirodu režima i stvaranje atmosfere linča, ali ne prema svemoćnoj vlasti i diktatoru na njenom čelu, već prema svakom ko se usudi da taj režim kritikuje - kazao je Šarović za "Vesti".


Plaše se Vojinog povratka

Vojislav Šešelj ostao je dosledan i od srpske vlasti nije tražio garancije tokom eventualnog boravka na privremenoj slobodi u Beogradu, već je to umesto njega tražio haški sud. Vučićev kabinet ima rok da do srede donese odluku.


- Medijska paljba po Vojislavu Šešelju na vest da bi on mogao da dođe u Srbiju sve je izraženija. Premijer Aleksandar Vučić i predsednik Tomislav Nikolić izbegavaju da iznesu jasan i zvaničan stav Srbije o davanja garancija Tribunalu. S druge strane, Hag nema načina da objasni po kom osnovu drži utamničenog Šešelja jedanaest i po godina u Ševeningenu - kaže za "Vesti" međunarodni ekspert za strategiju dr Milan Dimitrijević.

Pozvati se na slučaj Haradinaja

- Logično bi bilo da se srpska vlast, ako već ne može da se "odbrani" od Haškog tribunala, odnosno njihove odluke da privremeno pusti Šešelja na slobodu, pozove na slučaj Ramuša Haradinaja i da traži od Tribunala da i Šešelj može da se bavi politikom i da privremnu slobodu ne izjednačavaju s kućnim pritvorom - smatra Vukadinović.


Po mišljenju advokata Save Anđelkovića, ključni problem Haškog tribunala jeste kako da realizuje Šešeljev povratak a da ne izgubi kredibilitet!


- Sudije ovog suda kao i tužioci ne znaju pravo i zakone, pa posle jedanaest i po godina tumaranja po mraku krše osnovna Šešeljeva prava - ističe Anđelković.


Analitičar Đorđe Vukadinović takođe smatra da je problem Šešeljevog jedanaestogodišnjeg haškog tamnovanja slučaj bez presedana.


- Hag sada pokušava da prebaci deo odgovornosti za svoju nesposobnost na srpsku vladu, koja je donekle u pravu, što se nećka da prihvati vruć krompir - kaže Vukadinović i ističe da je i evidentan strah srpske vlasti i Šešeljevog povratka. 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 30.06.2014. 07:05
Bilo koji korak ako vlast preduzme onda su ga najebali gladni narod čeka samo povod da krene i onda nema nazad.
Ponedeljak 30.06.2014. 06:52
Kada radikali politiku vode, sa jedne ili druge strane, kada se medjusobno pljuju, normalnim ljudima je muka, do povracanja.
Ponedeljak 30.06.2014. 07:26
Kad hag nije imo razloga da seselja osudi a zasto bi ga srbija sudila?u kolikom bi srbija seselja pritvorila e, onda bi imali ukrainu a to mozda hag i oce?SESELJOV PRITVOR U SRBIJI BILA BI VELIKA GRESKA.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online