Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Utorak 15.07.2014.
12:34
Beta A

Tužilaštvo: Pritvor Šešelju je potpuno po zakonu, odbiti mu zahtev za odštetu

Tužilaštvo Haškog tribunala ocenilo je danas da je pritvor lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja "zakonit", zahtevajući da, stoga, sud odbije Šešeljev nedavni zahtev za odštetu zbog dugog boravka u pritvoru.

Tužilaštvo smatra da je sve ''legalno'': Vojislav Šešelj
 

Šešelj, koji je optužen za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93, nedavno je od Tribunala zatražio odštetu od 12 miliona evra, tvrdeći da je u pritvoru zadržan protivpravno i neosnovano duže od 11 godina.

U pritvoru Tribunala Šešelj je od 24. februara 2003, kada se dobrovoljno predao odmah pošto je obelodanjena optužnica protiv njega. Odgovarajući na Šešeljev zahtev tužilac Matijas Markusen podvukao je da je pritvor "i dalje zakonit" zato što je zasnovan na nalogu suda i optužnici za ozbiljna kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

Pročitajte još:

* Šešelj i definitivno ostaje u Hagu

* Beograd oprao ruke od Šešelja

* Slučaj Šešelj: Garancije Haga neprihvatljive

* Igre glavama zbog Šešelja

* Šešelj od Haga traži 12 miliona evra odštete

Tužilaštvo podseća da su u Šešeljev pritvor uračunate i tri kazne za nepoštovanje suda u ukupnoj dužini od 54 meseca. Po tužiocu Markusenu, Šešelj, koji se brani sam, "nikada nije čak ni pokušao da ispuni uslove za privremeno oslobađanje". Kada je nedavno raspravno veće, na svoju inicijativu, pokrenulo proceduru za privremeno oslobađanje, Šešelj je "ponovo odbio da se povinuje uslovima koje je veće smatralo neophodnim".

"Šešelj, stoga, ostaje u pritvoru. Njegov zahtev za odštetu zbog navodno protivpravnog i neosnovanog pritvora zbog toga valja odbiti", zaključio je zastupnik optužbe.

Statut i pravilnik Tribunala, inače, ne predviđaju obeštećenje optuženih iz bilo kog razloga, a sud, kao institucija UN, uživa i imunitet. Šešelj u sudskom pritvoru u Sheveningenu očekuje presudu, posle suđenja koje je započelo u novembru 2007. Izricanje presude bilo je zakazano za 30. oktobar prošle godine, ali je odloženo pošto je sud, na zahtev optuženog, iz raspravnog veća zbog pristrasnosti
izuzelo danskog sudiju Frederika Harhofa.

Umesto Harhofa, Tribunal je u veće imenovao sudija Madaje Nijanga iz Senegala. Od kraja prošle godine, sudija Nijang, budući da nije učestvovao u procesu, čita ceo zapisnik sa suđenja, kako bi mogao da, zajedno s predsedavajućim Žanom-Klodom Antonetijem i članicom veća Flavijom Latanci, donese presudu.

Kada će presuda Šešelju biti izrečena još nije izvesno, zato što je sudija Nijang zatražio dodatno vreme za upoznavanje sa predmetom.

POVEZANE VESTI

Utorak 15.07.2014. 12:45
Onako kao pravni laik da li bi u njihovim drzavama odakle dolaze ti pametni pravnici bilo moguce drzati nekoga u pritvoru 11.5 godina.
Utorak 15.07.2014. 14:15
srecni i zadovoljni kumovi Vucic i toma
Utorak 15.07.2014. 12:46
Ako neko odgovori potvrdno neka mi navede ime te drzave.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online