Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Utorak 15.07.2014.
13:16 >> 16:09h
Beta A

Sindikati blokirali centar grada, predali zahteve vlastima

Članovi sindikata više preduzeća u restrukturiranju u Srbiji protestuju danas u Beogradu i traže da im se obezbede uslovi da rade, isplate minimalne zarade i socijalni programi i overe zdravstvene knjižice. Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Branislav Čanak izjavio je danas da će sindikati radikalizovati protest, sto podrazumeva i blokade saobraćaja, ukoliko poslanici budu usvojili predloge Zakona o radu i penzijsko-invalidskom osiguranju.

Sindikati predali svoje zahteve Ministarstvu privrede, pa onda i Skupštini Srbije (Foto: Arhiva)
 

Prema njegovim rečima, današnjem protestu će se pridružiti i zaposleni u Kliničkom centru Beograd i drugim ustanovama u zdravstvu i prosveti dok će na glavnom sindikalnom protestu zakazanom za četvrtak, 17. jul, prisustvovati predstavnici svih kliničkih centara u Srbiji.


Radnici iz preduzeća u restrukturiranju su posle sastanka u Domu sindikata krenuli u protesnu šetnju do Ministarstva privrede gde su predali svoje zahteve, a potom i Skupštini Srbije. Za vreme protesne šetnje saobraćaj je otežan centralnim gradskim ulicama.

Zaposleni u preduzećima u restrukturiranju su istakli da su nezadovoljni predloženim izmenama zakona o privatizaciji i o stečaju, kao i izmenama Zakona o radu.

Sekretar Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović je pozvao radnike da organizuju proteste i blokiraju celu Srbiju, dok se ne usvoje njihovi zahtevi.

"Vlast nije dobila od nas manadat za ovakve zakone. Moramo da uradimo sve da im 'zapržimo čorbu'. Otpor ovoj vlasti na svaki način", rekao je Mihajlović, posle čega je bio pozdravlen burnim aplauzom.

Predsednik radne grupe sindikata za preduzeća u restrukturiranju Goran Milenić najavio je da će radnici i sutra organizovati protesnu štenju u Beogradu, a u četvrtak će biti održan veliki protest protiv usvajanja zakona o radu i o penzijsko-invalidskom osiguranju.

On je istakao da radnici u Srbiji imaju "poslednju šansu" da se izbore za svoja prava, jer će većina preduzeća u restrukturiranju prvo ići na tendere, a onda u stečaja i radnici će ostati bez posla.

Sindikati ocenjuju da većina preduzeća u restrukturanju mogu da opstanu jer imaju tržište, ali da će biti zatvorena pod pritiskom uvozničkog lobija.

POVEZANE VESTI

Utorak 15.07.2014. 15:42
Gde ste bili kada je 300-400000 radnika ostalo bez posla? Mamicu vam j'em sindikalnu. Stitite samo drzavne firme, sve ostalo je vec odavno pretvoreno u magacine i parkinge.
Utorak 15.07.2014. 17:02
Svi su mirni dok se ne dirne u njihov i onako prazan tanjir. Nedostatak osecaja za ljude oko sebe, zatvaranje u svoja cetiri zida, ispiranje mozga preko medija, agresivna i jeftina tv "zabava", tabloidizacija drustva, korumpira i onako slabo drustveno bice i uspesno neutralise svaki oblik zdravo logickog rasudjivanja i bilo kakvog otpora. Kada dodje minut do 12, onda to obicno prerasta u nekontrolisan sveopsti izliv besa na ulicama, sa kojim se onda vesto manipulise i time opravdavaju naknadne mere ka jos vecoj represiji. Davno jos obradjena tema u protokolima sionskih mudraca.
Utorak 15.07.2014. 17:54
Gde ce ti dusa Vucicu,ako je uopste imas u sta sumnjam.Pa kako ce radnik kod privatnika da trazi svoja prava,kako ce kod privatnika posle mesec dana rada da trazi odmor sto mu po novom zakonu pripada...odmah ce otkaz da dobije,i ko ce ga zastiti tada,da nece mozda doticni Vucic.Eee ludi narode,bice propast jos veca sa diktatorom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online