Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 16.07.2014.
09:13
Vesti A

Carinski propisi na jednom mestu (1): Unos i iznošenje deviza

Ukoliko nameravate da unesite devize u Srbiju, prvenstveno treba da znate da je unos novca slobodan, ali je iznos ograničen. Dužnost svakog putnika je da prilikom prelaska državne granice carinicima prijavi svaki iznos veći od 10.000 evra u dinarima ili stranoj valuti.

Foto: Ilustracija
 

Tada ćete dobiti potvrdu da ste uneli prijavljenu sumu i nećete imati problema pri izlasku iz zemlje, odnosno ako samo prolazite kroz Srbiju ili pak novac vraćate u inostranstvo. U slučaju da nosite više od 10.000 evra, treba da popunite obrazac prijave prenosa fizički prenosivih sredstava plaćanja preko državne granice koji je dostupan svakom putniku.
 

Veći iznos samo za iseljenike

Dinari u većem iznosu od dinarske protivvrednosti 10.000 evra po osobi mogu se unositi u Srbiju ako su kupljeni kod strane banke i to do iznosa iz potvrde te banke. Ako nameravate da se iselite iz zemlje, kao rezident (domaći državljanin s prebivalištem u Srbiji ili strani državljanin koji na osnovu dozvole za boravak, odnosno radne vize boravi u Srbiji duže od godinu dana), prilikom iseljenja možete iz Srbije izneti efektivni strani novac iznad iznosa od 10.000 evra ili protivvrednost u drugoj valuti.

Veći iznos od 10.000 evra mogu izneti samo nerezidenti (strani državljani s prebivalištem u inostranstvu i domaći državljani koji na osnovu dozvole za boravak, odnosno radne vize borave u inostranstvu duže od godinu dana) i to:


- na osnovu potvrde o unosu efektivnog stranog novca, do iznosa naznačenog u potvrdi, a potvrdu izdaje carinska služba pri ulasku u zemlju
- na osnovu potvrde banke da je novac koji iznosi iz zemlje podigao sa svog deviznog računa ili devizne štedne knjižice kod banke u Srbiji, do iznosa naznačenog na toj potvrdi
- na osnovu potvrde menjača da je novac koji iznosi stekao prodajom dinara dobijenih prethodnim korišćenjem platne kartice u Srbiji, do iznosa naznačenog na toj potvrdi.


Navedene potvrde carinski organ poništava prilikom prvog izlaska iz Srbije. Treba da znate da na sumu iznad 10.000 evra koju prijavljujete na graničnom prelazu ne plaćate nikakve dažbine, samo dobijate potvrdu da ste taj novac uneli u zemlju. Pomenuta suma se odnosi na svaku osobu pojedinačno, dakle, i na maloletnu decu. Ukoliko se istovremeno iznose devize, dinari i putni čekovi, hartije od vrednosti, suma ne može biti veća od 10.000 evra.


Ukoliko nameravate da u Srbiju uneste sumu veću od 10 000 evra, biće vam potrebna potvrda da ste novac podigli sa svog računa u inostranstvu ili, za dinarsku protivvrednost te sume, da ste novac zamenili kod strane banke. Potvrdu o unosu deviza u zemlju iznad 10.000 evra mogu dobiti strani državljani s prebivalištem u inostranstvu, kao i državljani Srbije koji borave u inostranstvu duže od godinu dana na osnovu dozvole za boravak, odnosno radne vize. Iz Srbije slobodno možete izneti dinare do iznosa od 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. Ta suma se računa po osobi.
* U saradnji sa Upravom carina Republike Srbije

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online