Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 19.07.2014.
05:11
J. Arsenović - Vesti A

Solidarnost uz povoljnu kamatu

Na donatorskoj konferenciji u Briselu za Srbiju je prikupljeno 995,2 miliona evra. Od tog iznosa 115 miliona evra su bespovratna sredstva, a sve preko toga su različiti zajmovi, potvrđeno je "Vestima" u Kancelariji za obnovu i pomoć poplavljenim područjima.

Spora obnova: Obrenovac


Dan nakon "najorganizovanijeg skupa u istoriji", kako je za donatorsku konferenciju rekao predsednik Srbije Tomislav Nikolić, srpskoj javnosti je i zvanično potvrđeno da su najveći deo iskazane solidarnosti zapravo - krediti.


U Kancelariji za obnovu nam je pojašnjeno da se radi o povoljnim zajmovima Svetske banke, Evropske investicione banke, Banke za obnovu i razvoj i Banke Saveta Evrope koji su ponuđeni ali konačnu odluku o korišćenju mora da donese Vlada Srbije na "osnovu ukupne makroekonomske situacije i stanja zaduženosti zemlje".


Kao primer povoljnosti se navodi japanski kredit na 40 godina, sa 10 godina odloženog perioda i kamatom od 0,01 odsto ili zajam Svetske banke za obnovu od 120 miliona evra koji može odmah da se koristi, jer on podrazumeva da se novac potrošen iz budžetskih ili drugih izvora kasnije nadoknadi.

Spomenik zahvalnosti u Obrenovcu

Predsednik Nikolić ne odustaje od svog predloga da se u znak zahvalnosti donatorima podigne spomenik i kao najbolju lokaciju za njega vidi u najstradalnijem gradu Obrenovcu.
On takođe misli da treba osnovati Ministarstvo za obnovu.


Predsednik Nikolić je uveren da Srbija neće morati da vrati stotine miliona evra.
"To je nešto na šta nikada nismo računali i što nikada nismo očekivali, nešto što je božji dar. Ali i sva ta preusmeravanja, ne samo grantovi, već i krediti koje ne bismo imali pravo da iskoristimo. To su ti jeftini krediti za koje nikada nismo bili sposobni, sve je to poklon zato što se mi zadužujemo po visokim kamatnim stopama - objasnio je predsednik svoj optimistični stav.


Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport potvrdio je da će 80 miliona evra bespovratnih sredstava Srbija dobiti od EU, a da može odmah da računa na 30 miliona. Takođe, kako je izjavio za RTS, Srbiji će biti dostupan Fond solidarnosti kao da je članica EU. Na koju sumu iz Fonda će moći da računa zavisiće od procene štete.

Marko Blagojević

Bosancima manje ali više

Direktor Kancelarije za obnovu Marko Blagojević pohvalio se da su Srbiji donatori stavili na raspolaganje oko 200 miliona evra više nego što je dobila BiH iako je procenjena šteta u ovoj državi za 200 miliona evra veća nego u Srbiji. Blagojević je smetnuo s uma da je BiH dobila oko 23 miliona evra bespovratnih sredstva više nego Srbija. I pored toga, BiH će biti u problemu kako da podeli donacije s obzirom na to da je u poplavama najviše stradala Republika Srpska, a da je njen predsednik Milorad Dodik u početku odbijao da se federalna država navodi kao oštećena.


Kako je ranije najavljeno, za šest meseci biće održana nova konferencija na kojoj će biti utvrđeno kako je potrošen prikupljeni novac i koliko je još sredstava potrebno da bi se šteta od poplava sanirala.

POVEZANE VESTI

Subota 19.07.2014. 09:15
Danke eu nije trebalo. Imamo mi nase prijatelje arape sad ce da otvore kesu i pomognu vucka. Strasno opet novi dugovi. Ta europska humanost ce nam izaci na nos.
Subota 19.07.2014. 10:41
Najlakše je zadužiti, oni već zadužuju naše unuke...
Subota 19.07.2014. 20:34
Kako nas vodaju kao malu decu u vrtiću. I mi se i dalje pravimo pametni, zahvaljujemo im se, ne možemo nikad da im zaboravimo, podižemo im spomenik. Pa ljudi da li ste svesni šta radite. Kako je to donatorska konferencija i kakve su to donacije, koje trebamo da vratimo kao kredite, bez obzira na grejs period i kamatu, mi zadužujemo našu decu da to nekad moraju vratiti. Jer to nisu donacije nego krediti. E ti krediti nas vode u propast a došli mo do 65% bruto nacionalnog dohotka. Donacija i pomoć su ona sredstva koje nemoramo da vračamo a to je svega 115 milona, pa mi smo sami sakupili u Srbiji 30 miliona eura, to je 1/3 od ove sume. I onda se hvalimo kako nas vole i cene u svetu. Sramota.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online