Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Utorak 22.07.2014.
05:19
D. Dekić - Vesti A

Tadićevoj ambasadorki 6.000 evra

Primanja ambasadora Srbije, u proseku od gotovo 4.000 evra mesečno, dostižu astronomske iznose za zemlju koja namerava da steže kaiš čak i na penzionerima s prosekom primanja od 205 evra. Na primanja ambasadora grubom računicom ode više od tri miliona evra godišnje, a među našim predstavnicima u visini apanaže prednjači ambasadorka Srbije u Italiji Ana Hrustanović.

Rekorderka: Ana Hrustanović
 

Prema dostupnim zvaničnim podacima, ona dobije više od 6.000 evra mesečno, ili 72.000 godišnje. Ambasadorka Hrustanović, osim plate od 61.110 dinara, dobija za pomoć u rezidenciji 415.213 dinara i za odvojeni život od muža još 184.798. Za petama joj je kolega u Norveškoj, Milan Simurdić, koji svakog meseca inkasira oko 5.000 evra, a slede ambasadori u Brazilu Ljubomir Milić i Belgiji Vesna Arsić sa nepunih 5.000 evra.

Bogato kod sirotinje

Od 66 ambasadora Srbije, date su na uvid javnosti plate za 44, dok su primanja 23 i dalje nepoznanica. Sudeći prema dostupnim informacijama, ambasadori koji zemlju predstavljaju u bivšim jugoslovenskim republikama imaju plate kao i oni koji su na službi u razvijenim evropskim državama. Ambasador Stanimir Vukićević dobija više od 4.000 evra u BiH, najjeftinijoj državi za život u regionu, a 20-ak evra više od njega prima mesečno Zoran Bingulac u Crnoj Gori.

Da srpskih ambasada ima previše, mišljenja je ekonomski analitičar Aleksandar Stevanović, koji se zalaže za njihovo neto smanjivanje.


- Negde zaista nema potrebe za srpskim diplomatskim predstavništvom, pa bi trebalo ukinuti takvu ambasadu, a opet negde gde je to potrebno i otvoriti. Mislim da je problem Srbije u tome da ako želimo aktivnu međunarodnu politiku, a vlast pokazuje da to želi, onda ne treba slati partijske ljude, već profesionalne diplomate - kaže Stevanović za "Vesti" i ističe da je veći problem od plate koju srpski diplomata prima, pitanje njegovog učinka, odnosno to što ne odradi posao za koji je poslat u neku zemlju.


Ovaj analitičar ističe i činjenicu da srpski ambasadori sprovode politiku koja im se diktira iz Beograda, a koja predstavlja neodrživi spoljno-politički koncept.

Burazerski sistem

- Nisu problem samo plate ambasadora, jer su problem za ovu državu i brojne agencije, javna preduzeća i partijski kadrovi koji ih vode. To je burazerska ekonomija. Ne treba smanjivati plate i penzije, već dovesti u red sistem i otpustiti ljude koji su se uhlebili na teret budžeta po osnovu stranačke pripadnosti, a da ništa ne rade - kaže Aleksandar Stevanović.

 

Osim onih sa velikom kovertom, ima i ambasadora sa vrlo skromnim primanjima. Na listi onih sa najnižim platama je predstavnik u Australiji Miroljub Petrović, koji prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije dobija svega 1.087 australijskih dolara ili oko 87.000 dinara, a slede Dragan Bisenić, ambasador u Egiptu sa oko 800 evra, kao i Mirko Jelić, ambasador u Vatikanu sa nepunih 1.000 evra. Nejasni su i kriterijumi za dodelu plata, pošto podaci pokazuju da ambasador Radislav Petrović u sukobima zahvaćenom Iraku prima 153.000, a u susednom Iranu ambasador Aleksandar Arsić dobija gotovo tri puta veći iznos.


Da su neki od tih podataka nejasni potvrđuje bivši ambasador u Ankari Dušan Spasojević koji ukazuje da ne bi mogla da bude veća apanaža u Iranu, nego u Iraku, gde bi ambasador trebalo da zbog sukoba ima i ratni dodatak. On objašnjava da se gleda i koliko je skup život u državi u koju srpski predstavnik odlazi, pa je uvek najviše dobijao ambasador u Japanu.

Dinkićevci još na jaslama

Ministar trgovine Rasim Ljajić je 2012. preuzeo resor i krenuo u bitku za racionalizaciju 27 ekonomskih ambasadora koje je 2010. uposlio njegov prethodnik Mlađan Dinkić. Nove diplomate ne samo da su predstavljale bespotrebno dupliranje funkcije, već su i poprilično koštali republičku kasu. Samo na plate ekonomskih ambasadora išlo je 1,5 miliona evra, a imali su zanemarljiv učinak u privlačenju investicija, zbog čega su i poslati. Ljajiću je pošlo za rukom do sada da vrati samo sedmoro ovih diplomata.


- Moram da napomenem i da plate iznose od 600 do 700 evra i na njih se plaćaju porezi i doprinosi, a sve preko toga je novac koji se dobija za život u inostranstvu i to na osnovu cena kakve su u državi u koju ambasador odlazi - pojašnjava Spasojević za "Vesti".

Svekrva udomljena u Bratislavi

Radmila Hrustanović

Ambasadorka Ana Hrustanović bila je deo Demokratske stranke i portparol u Ministarstvu odbrane Srbije i Crne Gore u vreme dok je taj resor vodio Boris Tadić. Ubrzo pošto je Tadić preuzeo drugi mandat predsednika države, otišla je na prvo diplomatsko službovanje u Ambasadu u Rimu, gde je radila kao ministar savetnik i to je bilo jedino njeno diplomatsko iskustvo, pre nego što je u maju 2011. Tadić imenovao za ambasadora umesto Sande Rašković-Ivić. Ana Hrustanović tada je imala 31 godinu i postala najmlađi srpski ambasador.
U međuvremenu se udala za sina bivše visoke funkcionerke DS-a Radmile Hrustanović, a Beogradom je kružila priča da je "svekrvi izboksovala ambasadorsko mesto u Bratislavi". Po dolasku naprednjaka na vlast, starija Hrustanovićeva je pre kraja mandata opozvana, a snaja je i pored najava da će biti vraćena kući ostala u Večnom gradu.
U političkim krugovima se govorilo da je opstala zahvaljujući lideru Jedinstvene Srbije Draganu Markoviću Palmi, ali i da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić bio zadovoljan kako je pripremila njegovu posetu Rimu.
Više nego po diplomatskom angažmanu, ambasadorka Ana Hrustanović poznata je po tome što živi u skupocenom rimskom stanu od 100 kvadrata koji mesečno sa režijama košta od 3.000 do 4.000 evra. Inače, maksimalna suma koju Srbija izdvaja za stan ambasadora u evropskim zemljama je 5.000 evra mesečno.

POVEZANE VESTI

Utorak 22.07.2014. 06:13
Usrani Tadic dobro je opljackao Srbiju,i njegovi Lesinari Dan Danas cerupaju Srbiju!!Svaka Cast vladajucoj Bagri!!Svaka normalna Zemlja bi strpala sve u Zatvor!!
Utorak 22.07.2014. 08:15
tadićeva otpadija sa vešto promenjenim kursom poltronisanja,muze li muze Srbiju
Utorak 22.07.2014. 08:42
Manite se više Tadića. Ko sprečava ove danas, da svima skrešu primanja jer je zemlja u raspadu. Naravno niko, ali onda direktno udaraju na sebe i svoj džep. Zato je bolje udariti po penzionerima, medicinskom osoblju, učiteljima koji nam i onako ne trebaju, jer se kod nas znanje "kupuje". Koliko u u Srbiji ima "Hrustanovićki", jadna nam majka.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online