Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 23.07.2014.
07:43
Vesti A

Carinski propisi na jednom mestu (7): Funkcionisanje bescarinske zone

Slobodne zone su fizički ograđen i označen deo teritorije Republike Srbije, infrastrukturno opremljen, gde se mogu obavljati proizvodne i uslužne delatnosti uz određene stimulativne pogodnosti.

Foto: Ilustracija
 

U bescarinskim zonama carinska procedura je pojednostavljena, ali se sve privredne delatnosti obavljaju pod carinskim nadzorom. Međutim, privrednik mora unapred da obavesti carinski organ o tome koju vrstu privredne delatnosti u slobodnoj zoni ili slobodnom skladištu namerava da obavlja, jer za neke delatnosti može uvesti mere zabrane ili ograničenja. Nakon odobrenja u bescarinskoj zoni se formira carinski referat.

Korisnici bescarinskih zona uživaju razne pogodnosti, a ono što je možda od najvećeg značaja je to što je unutar njih omogućen slobodan protok kapitala, profita i dividendi. Takođe, za privredu je vrlo značajno što su korisnici slobodnih zona oslobođeni od plaćanja PDV na unos dobara u slobodnu zonu, dok su im ujedno usluge transporta, pretovara, utovara, špediterske usluge, agencijske usluge, usluge osiguranja i reosiguranja, kao i bankarski poslovi na raspolaganju po povlašćenim cenama.

Carinski propisi na jednom mestu:

1. Unos i iznošenje deviza

2. Povraćaj poreza na dodatu vrednost

3. Lični prtljag i unos lekova

4. Unos oružja i biljaka

5. Uvoz kineske robe

6. S ljubimcem preko granice

Statusom bescarinske zone privrednici bi imali povoljnije i jednostavnije uslove poslovanja, a Obrenovac mogućnost privlačenja investicija, zapošljavanja i uopšte povoljnijeg poslovnog ambijenta. U opštini razorenoj posledicama poplava, status slobodne zone mogao bi doprineti ubrzanom ekonomskom oporavku.


Značaj bescarinskih zona se ogleda prvenstveno u tome što one imaju stimulativan efekat u smislu privlačenja stranih investicija i proizvodnje uopšte. A tome doprinose upravo sve pogodnosti koje slobodne zone podrazumevaju. To je prvenstveno oslobađanje od plaćanja PDV na unos dobara u slobodnu zonu kao i pružanje i drugih usluga u vezi sa unosom dobara. Zatim oslobađanje od plaćanja PDV na promet dobara i usluga u slobodnoj zoni, pa oslobođenje od plaćanja PDV na promet dobara između korisnika dve slobodne zone, ali i od plaćanja na potrošnju energenata i od pojedinih poreskih opterećenja za direktne strane investicije.


Korisnici slobodnih zona su takođe oslobođeni od plaćanja uvoznih dažbina (carine i PDV) za robu koja je namenjena obavljanju delatnosti i izgradnji objekata u slobodnoj zoni poput repromaterijala, opreme i građevinskog materijala. Odluka o otvaranju Slobodne zone se donosi na osnovu priloženog elaborata i drugih dokaza na osnovu kojih se procenjuje da li će poslovanje u zoni doprineti ostvarenju strategije razvoja i mera ekonomske politike vlade.


Procena se odnosi i na to da li će se njenim otvaranjem postići pozitivni efekti u pogledu privlačenja stranog kapitala, proizvodnje robe i pružanja usluga, zapošljavanja, transfera savremenih tehnologija i privrednog restruktuiranja. U skladu sa tim, bescarinske zone se uglavnom otvaraju u nerazvijenijim područjima. U Srbiji ih trenutno ima u Pirotu, Subotici, Novom Sadu, Zrenjaninu, Šapcu, FAS Slobodnoj zoni Kragujevac, Užicu, Smederevu, Slobodnoj zoni Jug Niš, Kruševcu, Svilajncu, Apatinu i Vranju.


* U saradnji sa Upravom carina Srbije

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online