Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 24.07.2014.
06:10
J. L. Petković - Vesti A

Ubijeni zato što su govorili srpski

Ubistvo 14 žetelaca u Starom Grackom i dalje je zločin bez kazne. O posle 15 godina od stravičnog ubistva istina i pravda su daleko. Ispred spomen ploče u tom mestu juče je služen parastos kome su prisustvovali rodbina i prijatelji, ali predstavnici vlasti Srbije i vlade Kosova.

Međunarodna pravda slepa: Marko Đurić u Starom Grackom
 

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić podvukao je da su žeteoci ubijeni samo zato što su govorili srpskim jezikom.


- Niko nije odgovarao ni 15 godina od ovog stravičnog zločina. Međunarodna pravda ćuti i još nema naznake da će odgovorni biti izvedeni pred lice pravde - kazao je Đurić.

Bez sudskog epiloga

Ubistvo žetelaca u Starom Grackom spada među najteže zločine nad Srbima na KiM za koje niko nije odgovarao. Niko nije procesuiran ni za ubistva dece u Goraždevcu, porodice Stolić u Obiliću i dizanje u vazduh autobusa Niš ekspresa kod Podujeva. Još 2003. postojala je obimna dokumentacija Unmika o trgovini ljudskim organima, ali se negde "zaturila". Uskoro se očekuju rezultati istrage o tom zločinu koje treba da predoči specijalni tužilac Klint Vilijamson.

Kosovski ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić podsetio je da 15 godina porodice apeluju da se pronađu zločinci.


- Ispred ove spomen-ploče ponavljam apel onima koji su odgovorni za međunarodnu pravdu da moraju dati odgovor ko su ubice i zašto je ubijeno 14 žetelaca iz Starog Gracka. Sve dok ne dobijemo odgovor ne možemo govoriti o procesu pomirenja - istakao je Jevtić.


Godinama unazad se spominje istraga Unmik u vezi sa ovim slučajem, ali do sada niko nije procesuiran. Zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu žetelaca policija Unmik je oktobra 2007. godine uhapsila Mazljuma Bitićija iz sela Veliki Alaš, u opštini Lipljan. Takođe ga je teretila i za ubistvo Milene Stojanović 28. juna 1999. godine, što je dovelo do iseljavanja celokupnog srpskog stanovništva iz Velikog Alaša. Bitići je nakon dva meseca pušten iz pritvora zbog nedostatka dokaza.


- Ništa se ne pokreće. Mnogo toga se prikriva. Ne možemo da pokrenemo procese protiv onih koji nam nisu dostupni, ali bar možemo da podignemo optužnice - izjavio je predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.07.2014. 09:16
Tamo i dalje ubijaju ako pricas Srpski. Sto jos gore, poznaju te i po liku da nisi siptar. Eto vam vase briselske politike.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online