Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 25.07.2014.
06:43
D. Dekić - Vesti A

Jeremić opet juriša na Njujork

Epopeja o mogućoj kandidaturi bivšeg srpskog šefa diplomatije Vuka Jeremića za generalnog sekretara UN, po ko zna koji put je aktuelizovana u beogradskim medijima, saznanjima da se ovaj političar i pre odluke Vlade Srbije o tom pitanju, predstavlja kao kandidat za najvišu funkciju na Ist riveru.

Gde ja stadoh ti produži: Ban Ki Mun i Vuk Jeremić
 

Jeremić je bio nedostupan za komentar do zaključenja našeg izdanja, a prema saznanjima "Vesti" iz izvora u njegovom okruženju, juče je trebalo da krene iz Njujorka za Španiju. Više informacija nismo mogli da dobijemo ni u nevladinoj organizaciji Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj, koji je Jeremić osnovao kada se prošle godine po isteku jednogodišnjeg mandata predsedavajućeg u Generalnoj skupštini UN vratio kući.

Sam svoj kandidat

Vlada nema personalno rešenje za poziciju generalnog sekretara UN, potvrdio je šef diplomatije Ivica Dačić navodeći da je bilo razgovora sa Jeremićem o njegovim planovima, ali da odluka o kandidaturi nije doneta, niti je u planu da se sada donosi. Da se Jeremić samokandidovao, objavio je dnevnik "Blic", navodeći da se u sedištu UN pojavio medaljon na kojem piše Vuk Jeremić kandidat Srbije, a u sredini godine mandata 2017-2022.

Ovaj političar mlađe generacije, pominjan je u više navrata kao mogući naslednik Ban Ki Muna. Ta mogućnost se u javnosti prvi put zavrtela još u vreme dok je bio deo rukovodstva u palati svetskih naroda.

Britanski Rojters je pre nepune dve godine izneo očekivanja da bi novi prvi čovek Svetske organizacije mogao da dođe iz redova istočno evropskih zemalja, ali ovaj srpski političar tada nije hteo da govori o svojim planovima. Ista informacija se pronela i godinu kasnije, jeseni 2013. kada je Jeremić, koji je u međuvremenu izbačen iz Demokratske stranke pošto je odbio da vrati poslanički mandat, uveliko sedeo u skupštinskim klupama.

Dok se uveliko očekivalo da obuče drugi stranački dres, on se okrenuo nevladinom sektoru i kontaktima sa mnogim bivšim i aktuelnim svetskim političarima. Kada je početkom ove godine postao član Mreže za pronalaženje rešenja održivog razvoja UN, pokrenuta je i stara priča o njegovom visokom angažmanu u Njujorku.

I Lajčak trči

Kao mogući protivkandidati iz regiona za Ban Ki Munovu fotelju pominjani su bivši slovenački predsednik Danilo Tirk, hrvatska šefica diplomatije Vesna Pusić, slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak i generalna direktorka Uneska Bugarka Irina Bokova. Novi generalni sekretar UN trebalo bi da stupi na dužnost početkom 2017, a njegov mandat traje pet godina i može se jednom obnoviti.

Ista spekulacija podgrejana je i u aprilu, ali sa navodima da bi osim Jeremića i njegov nekadašnji gimnazijski profesor i bivši lider DS Boris Tadić hteo ovu poziciju. Tadić je to demantovao, a Jeremiću s kojim je došao u sukob kada je DS 2012. izgubio vlast poručio je da "oni koji se za funkcije poput generalnog sekretara UN kandiduju preko novina i nemaju nikakvu šansu da budu izabrani".

POVEZANE VESTI

Petak 25.07.2014. 07:56
Ovaj čovek ima ego do neba...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online