Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 25.07.2014.
08:42
J. Arsenović - Vesti A

Greška, gaf ili provokacija

"Žao nam je zbog greške", saopštili su iz američke ambasade u Beogradu, ostavljajući srpsku javnost da bistri šta je to tako krupno moglo da dovede do izvinjenja američke diplomatije. Greška zbog koje SAD žali jeste komentar američkog ambasadora Majkla Kirbija, koji je zamerio Beogradu nekonkretnost u stavu prema krizi u Ukrajini i secesiji Krima.

Iznevereni interesi i prijateljstvo: Majkl Kirbi i Aleksandar Vučić
 

- Srbija je glasno rekla da poštuje teritorijalni integritet svih zemalja članica Ujedinjenih nacija, ali zvaničnici nikada nisu dodali rečenicu u kojoj govore da to uključuje i Ukrajinu, kao i celu njenu teritoriju - rekao je Kirbi u intervjuu za agenciju Beta.


Izjava diplomate u potpunosti se uklopila u već danima plasiranu priču da se Beograd nalazi pred neviđenim pritiscima da se što pre i što konkretnije priključi sankcijama protiv Rusije, kojoj na Zapadu sada pripisuju i odgovornost za rušenje malezijskog aviona i pogibiju 298 putnika.

Ako Nemci pokleknu

Prema rečima Dragomira Anđelkovića, vlasti u Srbiji još uvek nisu u neizdrživoj situaciji sve dok Nemci ne pokleknu anglosaksonskom pritisku.
- Ukoliko i Berlin poklekne, nama će biti drastično teže. Ako bi se srpska vlada pridružila sankcijama, to bi bilo štetno, ne za Rusiju, već za nas. Kako da očekujemo da Rusija štiti ono malo naših pozicija na Kosovu, ili Republiku Srpsku, da ne govorim o ekonomiji, ako se pridružimo sankcijama - dodaje Anđelković.

Nije se dugo čekalo na odgovor premijera koji, kako kaže, pre neće biti na vlasti nego da pristane na ultimatume.


- Vlada Srbije vodi politiku EU integracija, dobila je poverenje građana Srbije i da vodi politiku dobrih odnosa i sa Ruskom Federacijom i Vlada Srbije će takvu politiku i voditi... Naši prijatelji sa nama ne razgovaraju jezikom ultimatuma. Niko sa mnom ne razgovara na taj način, a ja pre neću da budem predsednik srpske vlade, nego da tako nešto dozvolim - rekao je Vučić.


Iz kabineta predsednika Vlade prosleđeno je potom saopštenje sa prilozima nekih od intervjua stranim medijima u kojima Vučić nedvosmisleno navodi da Srbija poštuje celovitost Ukrajine, uključujući i Krim, ali da se neće pridružiti sankcijama Rusiji.


Tako saterana pred činjenicama, ambasada je izrazila - žaljenje. Da li je u pitanju zaista gaf ili je ipak reč o provokaciji koja nije slučajno "pala" baš na dan kada su sađenjem "šljive mira" srpski premijer i austrijski ambasador obeležili jedan vek od čuvenog austrougarskog ultimatuma, posle kojeg je usledila objava rata Srbiji?

Nikolić protiv sankcija

Dolazak Vladimira Putina u Srbiju, najavljen za oktobar, dodatno bi mogao da pogorša poziciju Beograda. U kabinetu predsednika Srbije protive se sankcijama Rusije. Doskorašnji šef diplomatije, a sadašnji predsednikov savetnik Ivan Mrkić kaže da šef države "misli da bi uvođenje sankcija Rusiji imalo katastrofalne ekonomske posledice po Srbiju, koje naša država ne bi imala odakle da nadoknadi".


- Američka administracija, pa i njihova ambasada, suviše je ozbiljna da bi olako pravila gafove. Ostavljam mogućnost da je reč o gafu, jer niko nije savršen, ali u velikoj meri ostavljam prostora da se radilo o provokaciji - komentariše za "Vesti" analitičar Dragomir Anđelković.

POVEZANE VESTI

Petak 25.07.2014. 08:54
Dok se ne podigne VELIKI KNEZ MIHAILO a to nije ništa drugo nego KRST ČASNI I SLOBODA ZLATNA; do tad Istina i njene pristalice moraju biti gubitnik! Glavna Istina se zove OTAC I SIN; SVJET NE POZNAJE OCA NI SINA; ZATO JE KRIVI OPRAVDAN A PRAVI JE OKRIVLJEN!
Petak 25.07.2014. 11:44
Ovo je bila pilot - izjava da s ispita javno mnjenje tj. da li je Srbija jos ziva, mrda li se na bockanje iglom
Petak 25.07.2014. 15:41
Ljudi su se lepo izvinili, a sad neka Vlada Srbije i njen šef promene izjavu u 'Poštujemo teritorijalni integritet SKORO svih članica UN.'. Uostalom, ne razumem zašto Aleka pritiskaju da zauzme nekakav stav o Ukrajini kad on ne zna prstom u atlasu da zaokruži ni granice Srbije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online