Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 26.07.2014.
05:12
D. Đorđević - Vesti A

Vranje mora da tuži NATO

Gradimir Jovanović, predsednik PUPS-a u Vranju i odbornik u lokalnoj Skupštini, predložio je da grad Sudu za ljudska prava u Strazburu tuži NATO zbog bombardovanja osiromašenim uranijumom što za posledicu ima povećan broj obolelih od raka.

Neko mora da odgovara za sve obolele od raka i preminule
 

- Ja sam to predložio na poslednjoj sednici Skupštine. Formiraćemo i udruženje porodica koje su izgubile nekog svog, a da je oboleo od raka kao posledice osiromašenog uranijuma - izjavio je Jovanović.


Na pitanje kako će pred sudom dokazati da je povećan broj maligniteta posledica bombardovanja, Jovanović je uveren da dokazi postoje u Zavodu za javno zdravlje, ali i da dokazivanje neće baš ići lako.


- Zato su tu advokati. Korišćenje nuklearnog oružja je zabranjeno svim konvencijama i ratnim pravilima. To ne treba ni dokazivati, jedino treba dokazati posledice, a čak su i one vrlo jasne svima - naveo je Jovanović.


S obzirom na to da je Srbija bombardovana 1999. pitanje je zbog čega do sada PUPS nije pokrenuo ovu priču i zašto porodice ne bi tužile grad za odsustvo reakcije.


Gradimir kaže da i to nije isključena varijanta.


- Za osiromašen uranijum neko mora da odgovara. Jesu oni bacali na Nagasaki i Hirošimu, ali su posle od Japana napravili najmoćniju silu, to je američki koncept - izjavio Jovanović.


Aleksandar Stajić, član Gradskog veća zadužen za zdravstvo, ima suprotno mišljenje od Jovanovića po pitanju podnošenja tužbe protiv NATO.


- Od tog pokretanja spora nema ništa. Podržavam sve što može da bude korisno za ovaj grad, ali mislim da ova ideja neće moći da se sprovede u delo. Prvo i osnovno je to što ne postoji pravni osnov za tako nešto, a drugo što nemamo nijedan pokazatelj da je u Vranju zbog osiromašenog uranijuma povećan broj maligniteta u odnosu na druge gradove - naveo je za lokalne medije Stajić.

POVEZANE VESTI

Subota 26.07.2014. 07:14
Flekavi MONSTRUM ISTINITI NEPRIJATELJ " ANTIHRIST "............JE POVUKAO TUZBU PRED UN!!!!!!!!!!............ NACISTICKI NATO UBIJA BEZKAZNJENO SVAKOG KO IM NEODGOVARA..............+ SMRT NACI-NATO +
Subota 26.07.2014. 08:06
Nikad odustati od tužbe NATO-a. Ratnu štetu moraju platiti sve članice NATO pakta koje su rušile ne samo SRJ 1999, nego i druge zemlje.
Subota 26.07.2014. 11:40
Sve je bilo vec uradjeno. SRJ je tuzikla NATO,osudila zlocince na 20 godina zatvora. Pokojni Milosevic se dogovorio sa drzave,koje su ucestvovale u agresiji i ciji brodovi polove po Dunavu,da plate nekoliko puta vise prolaz,pa tako da se bar malo nadoknadi steta.... Ali onda je dosao 5.oktobar,pa su Srbi,noseci ANTO zastave,tog dana sve oprostili zlocincima,i zadali samar ubijenima,koji su branili drzavu od agresora...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online