Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 26.07.2014.
06:43
D. N. Petrović - Vesti A

Hram pod zemljom sakriven od Turaka

Nedaleko od lokalnog groblja u selu Paklenje kod Baljevca na Ibru (opština Raška), arheolozi Narodnog muzeja u Kraljevu otkrili su ostatke neobične i u ovom kraju jedinstvene crkve, potpuno ukopane u zemlju, o čijem postojanju doskora ništa nisu znali ni meštani Paklenja, niti arheolozi koji su istraživali ovaj deo doline Ibra.

Ekipa arheologa Narodnog muzeja u Kraljevu radi na otkopavanju skrivene crkvice
 

- Krov crkve, sagrađen od opeke povezane specijalnim malterom, bio je ravan sa tlom i zakamufliran zemljom, travom i mahovinom, sumnjali smo da ima nečega ispod, ali nismo slutili da je to bila crkva - kaže jedan od meštana Paklenja.


Stručnjaci veruju da se radi jednoj od takozvanih skrivenih ili nevidljivih crkava, kakve su građene u tursko doba kada je hrišćanima bilo zabranjeno da se okupljaju, da grade bogomolje i mole se Bogu. U nekim delovima Srbije, Turci su bili nešto velikodušniji, pa su žiteljima pojedinih sela davali nemogući rok od samo jednog dana ili jedne noći da sagrade bogomolju. Tako je, primera radi, jedne noći nikla i crkva Marinica u Dojinovićima kod Novog Pazara u koju mogu da stanu samo sveštenik i još dvojica vernika. Crkva u Paklenju najverovatnije je građena tajno i bez saglasnosti Turaka.

Minijaturna crkva bila je dovoljna da se u njoj Srbin pomoli Bogu
 

- Crkva je malih dimenzija, dužine pet, širine tri metra, završava se polukružnom apsidom, u oltarskom prostoru opekom je bila sazidana i časna trpeza, sada kada smo je otkrili i raščistili slede dodatna ispitivanja, verovatno ćemo doći do nekih novih saznanja o ovom neobičnom i retkom spomeniku naše istorije - ističe Tatjana Mihajlović, arheolog Narodnog muzeja u Kraljevu.

Stepenice kojima se silazilo u crkvu

Osim Tatjane Mihajlović, ekipu Narodnog muzeja u Kraljevu koja radi na obnovi podzemne crkve u Paklenju još čine: konzervator Rade Pajović, tehničar Dragan Vojinović i fotograf Srđan Vulović koji blisko sarađuju sa članovima Crkvenog odbora u Baljevcu na Ibru Miloradom Žarkovićem i Aleksandrom Balićem. Ekipi su se priključili i meštani Dragomir Čorbić i Dragoljub Jeftić.


- Preci nam nisu ostavili nikakva saznanja o podzemnoj crkvi koja je bila potpuno urušena i zarasla u korov. Ipak, sumnjali smo da tu ima nešto, pozvali smo arheologe i zajedno rešili enigmu. Pomogli smo u otklanjanju korova i čišćenju, a formiraćemo i odbor za obnovu crkve. Pošto je svetinja mala, a zidovi su relativno dobro očuvani, za obnovu neće trebati mnogo novca - kaže meštanin Dragomir Čorbić.

U planu zvonik

- Naša želja je da crkva ponovo primi vernike, nadamo se da nećemo dugo čekati taj dan. Za razliku od vremena kada je građena, naša svetinja više neće biti nevidljiva i tajna, sagradićemo i zvonik, pa će naš sveštenik moći zvonom da nas pozove na molitve - ističe Dragoljub Jeftić, žitelj Paklenja koji se nada da će obnovu ove neobične crkve pomoći mnogi žitelji Baljevca na Ibru, Raške i Kraljeva koji su poreklom iz ovog kraja.

Subota 26.07.2014. 07:20
BOZIJI NAROD-BOZIJE STVORENJE ISTINITO TO SU SRBI........NAROD KOJI CINI SRBSKI BALKAN VJEKOVNI CUVARI SVETA EVROPSKOG KONTINENTA............NAJACA RASSA KOJA BEZ SVOJIH VESTINA VEC DAVNO PROPALA.............PRIMORANI DA SE MOLIMO POD ZEMLJOM DA NAS TURCI NEVIDE...........PRIMORANI GLEDAT STVARANJE USTASKE KRVATSKE OD STRANE ZLOCINACKE EVROPSKE UNIJE...........PRIMORANI SE SVAKODNEVNO BORIT ZA OCUVANJE SVETE METOHIJE................ '+ SRBI SEDE PORED DESNE STRANE BOGA-BOG JE SRBIN I CUVA +
Subota 26.07.2014. 12:50
Становници Баљевца и околине и нису могли да знају за локацију ове Цркве. Становништво тог краја је релативно ново јер је 1735 Патријарх Арсеније Јовановић Шакабента одвео скоро сво становништо Старе Рашке у Славеносербију (то је сада ратно подручје Доњецка, Луганска и др.). На тај простор су Турци населили Србе из Херцеговине, Катунске нахије, Куча и Васојевића. Они су дошли на запустеније, а није имао ко да им каже.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online