Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 26.07.2014.
18:00
D. Dekić - Vesti A

Nagodba za pijanstvo

Ako od 20. avgusta budu uhvaćeni na putevima Srbije sa 0,5 do 1,2 promila alkohola u krvi ili u prekoračenju dozvoljene brzine, vozači u Srbiji mogu putem nagodbe s policajcima da plate manju kaznu. Potrebno je sporazumno priznati prekršaj, što je uvod u sklapanje nagodbe o visini kazne sa organima reda, koju potvrđuje sud za prekršaje. Reč je o kaznama od 50 do nešto više od 150 evra.

I tako jedan vozač može da plati 50, a drugi 70 era kazne
 

Uz napomenu da novi propis tumači kao građanin, čovek koji se bavi pravom i vozač, advokat Sava Anđelković je ocenio da je reč o političkim igrama da se prikupi što više novca za popunu državnog budžeta.


- Policiji se prepušta da pravi aranžman sa vozačima i pomenutim iznosima za kaznu. Ova mera stvara sumnju da bi policija mogla da zaustavi vozača u skupocenom automobilu da bi nagodbom platio manju kaznu. To je i direktan izvor koruptivnog odnosa, jer je zakon odredio kazne, da bi se sada policajcima dale na prosuđivanje iako nisu sudije, već izvršni organ - pojašnjava Anđelković za "Vesti".


Osim korupcije, prema njegovoj oceni, stvara se i pravna nesigurnost, jer deluje kao da policija može da zaustavlja po ćefu, a ne po zakonu i da ako hoće, kazni i nekog ko ništa nije uradio.
 

Piju dok ne ubiju

Procene su da je u Srbiji svaki peti vozač seo za volan u alkoholisanom stanju, a za Ginisa su i neke statistike. Tako je 6. oktobra prošle godine u Beogradu za samo četiri noćna sata napisano više od 300 prijava pripitim vozačima, a proteklog vikenda policija u Nišu je uhvatila 78 alkoholisanih, od kojih je 13 odvedeno u stanicu MUP-a na trežnjenje.

Osim pravne, stvara se i bezbedna nesigurnost zbog količine alkohola u krvi za koju kazna može da se ublaži, jer 0,5 promila alkohola u krvi je dva piva ili žestoko piće koji blago usporavaju moždanu aktivnost, dok 1,2 promila ili 2,5 litra piva smanjuju koncentraciju i koordinaciju, što može imati i kobne posledice.


Međutim, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović ne vidi problem da se ovakva mera (kakvu ima i anglosaksonsko pravo) uvede u srpsku prekršajnu regulativu, ako ona već postoji u krivičnoj i ako se sklapa sporazum o priznanju krivice za najteža dela kao što je ubistvo.


- Moram da istaknem da policiji nisu date odrešene ruke, jer osim raspona kazne, utvrđene su tačne smernice gde, kako i s kim nagodba može da bude sklopljena i uspostavljeni prekršajni okviri. Oni ne mogu biti striktni, ali ne očekujem korupciju, jer će u nagodbu moći samo savesni vozači kojima je prekršaj u stvari jedan incident, dok sa vozačima ponavljačima nema sporazuma - objasnio je Okanović za "Vesti", ističući da se novom merom izbegava skup sudski postupak.


Damir Okanović ukazuje da ova mera verovatno neće obuhvatiti građane Srbije u rasejanju i strane državljane.


- Naše ljude u dijaspori koji naprave prekršaj, ukoliko nemaju srpsko prebivalište, policija odmah izvede pred dežurnog sudiju i kazna koju on odredi postaje izvršna pre nego što postane pravosnažna - kaže Okanović.

Sava Anđelković

Adut za mešetarenje

- Uzmimo primer dvojice vozača koji idu jedan za drugim i voze ista kola istom brzinom. Novom merom, policija može da kazni jednog sa 50, a drugog sa 70 evra i gde je tu pravna sigurnost i jednakost pred prekršajnim organima - pita Anđelković, koji smatra da bi zakonske norme mogle da se svedu na mešetarenje.

POVEZANE VESTI

Subota 26.07.2014. 18:12
BLAGO POLICAJCIMA . LEGALNO su im dali da možemo da se pogodimo . Sada će da bude 20 € u džep policajca i NEMA PRIJAVE . TOGA JE BILO I DO SADA A SADA JE TO LOGALNO . MISLI VUČIĆ I NJEGOVI BANDITI DA NA OVAJ NAČIN NAPUNE BUNAR U BUDŽETU ZJEBALI SU SE JER ĆE SE VOZAČI I SAOBRAĆAJNI POLICAJCI LAKŠE NEGO DO SADA DOGOVORITI .
Subota 26.07.2014. 18:46
Kakva poostravanja kaznene politike zarad bezbednosti u saobracaju, najobicnije mesetarenje i dzeparenje. Prvo su ustostrucene kazne pa kad je zetva pocela da slabi onda se uvodi "ko priznaje pola mu se prasta", bolje uzicati bilo sta nego nista pa jos ako pristane na zatvor umesto da plati...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online