Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 28.07.2014.
06:39
D. N. Petrović - Vesti A

Svi Bošnjaci pod istom zastavom

Dvadesetak bošnjačkih intelektualaca na čelu sa Elijasom Rebronjom, doskorašnjim šefom Resora za obrazovanje u Bošnjačkom nacionalnom veću (BNV) Esada Džudževića, koji je nedavno podneo ostavku na sve funkcije u ovoj instituciji, predstavilo je u Novom Pazaru Bošnjačku jedinstvenu listu (BJL) koja će učestvovati na oktobarskim izborima za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog veća.

Spremni za oktobar: Promocija nove liste
 

- Zatražićemo da svi budemo na ovoj listi, i Zukorlićevi, Ugljaninovi, Ljajićevi i svi ostali. Pozivao sve Bošnjake da nam se pidruže. Naš cilj je prestanak podela među Bošnjacima posebno u oblasti kulture, informisanja, obrazovanja i službene upotrebe jezika. Ne vidim razloge da se sukobljavamo tokom predizborne kampanje kada ćemo na kraju svi morati da sarađujemo u novom Bošnjačkom nacionalnom veću. Mislim da smo dovoljno sazreli i da u okviru jedne liste možemo da se borimo za prava Bošnjaka - ističe Rebronja, inače profesor u novopazarskoj gimnaziji.


On je ostavku na članstvo u aktuelnom Bošnjačkom veću podneo jer smatra da je sada "vreme da uz neke ideje stanemo svi".

Demagogija

Visoki funkcioner Sandžačke demokratske partije Meho Omerović smatra da je BNV do sada zloupotrebljavano za političke svrhe i ličnu promociju, ponekad "samo da bi se bilo na prvim stranama" novina. Neverovatno je da Esad Džudžević najpre traži da se iz prezimena Bošnjaka izbrišu "ić" i "vić", a posle samo nekoliko dana taj isti čovek traže da se školama promene imena i da dobiju imena Bošnjaka koja se završavaju na "ić" i "vić".


- I dalje podržavam inicijativu BNV-a da se promene nazivi škola u Sandžaku kao i za odbacivanje nastavka "vić" i "ić" iz bošnjačkih prezimena - ističe Rebronja.

On naglašava da se takve odluke ne mogu donositi na brzinu i bez široke javne rasprave i koncenzusa svih Bošnjaka.


- Trebaju nam javne rasprave i tribine i da o svemu podrobno informišemo javnost - poručuje Rebronja koji je do sada najviše radio na uvođenju bosanskog jezika u osnovne i srednje škole u Sandžaku.

POVEZANE VESTI

SRBIJA Vodič za raj
Ponedeljak 28.07.2014. 11:32
-NE POSTOJI BOŠNJAČKI NAROD -NE POSTOJI BOŠNJAČKA NACIJA -NE POSTOJI BOŠNJAČKI JEZIK
Ponedeljak 28.07.2014. 10:37
SA NOVOM ZASTAVOM NA SANDUKU............POD ZEMLJU...........
Ponedeljak 28.07.2014. 14:30
Imacete i narodnu himnu..."za*ebo nas Klinton sada smo u totalnom bankrotu".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online