Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 28.07.2014.
18:00
D. Dekić - Vesti A

Nema novca za otetu imovinu

Mreža za restituciju predložila je državnoj Agenciji za restituciju zakonske izmene prema kojima bi se povećao obim povraćaja nacionalizovane imovine starim vlasnicima u naturi, a Agencija je takav predlog, kao i vraćanje zgrada u kojima su inostrane ambasade uputila Vladi Srbije.

Traže svoje: Sa jednog od protesta ispred Vlade Srbije
 

Vlasnici nacionalizovane imovine će, ipak morati, najverovatnije da čekaju još tri godine da im se oduzeto vrati, jer je Agencija u okviru predloga izmena Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju unela i tu stavku. Razlog je što isplate obeštećenja treba da počnu iduće godine, ali para u republičkoj kasi za tu namenu nema, pa bi rok trebalo da se prolongira do 2018. godine.

Najviše vraćeno Beograđanima

Podaci govore da je do sada vraćeno blizu gotovo 2.500 poslovnih prostora, kompletnih zgrada ili pojedinačnih stanova, što je više od 150.000 kvadrata širom Srbije. Najviše u beogradskim opštinama Stari grad gde je 612 objekata, Vračar 324, a sledi Novi Sad sa 175. Stari vlasnicima je predato i oko 3.500 hektara zemljišta.

Takva izmena je, kako za "Vesti" objašnjava koordinator Mreže za restituciju Mile Antić bazirana na preporukama evropskih institucija, ali i realnom stanju koje pokazuje da imovine ima dovoljno, ali ne i para.


- Odlaganje je neminovnost i očekivali smo ga, jer nekoliko rezolucija Evropskog parlamenta i Evropska komisija preporučuju da se što više starog vlasništva vrati u naturi. Sa druge strane treba gledati šta je najbolje za Srbiju, a nije realno da se novac pronađe u situaciji kada smo na sve muke imali i katastrofalne poplave i velike štete - kaže on.


Antić podseća da je predato 73.000 zahteva za povraćaj imovine, što obuhvata oko 300.000 naslednika, što je, prema njegovim rečima, svega 20 odsto od ukupno konfiskovane privatne imovine u Srbiji.


- To je zaista mali deo onoga što arče javna preduzeća poput Srbija šuma koje raspolaže sa više od milion hektara, a da i nema tačnu evidenciju. Zato pozdravljamo nedavnu odluku Vlade o popisu javne svojine, mada je to samo minimalan napredak, jer će opet mnogo toga ostati nepopisano, pošto se pokazuje da je za dve i po godine primene Zakona o restituciji otkrivena ogromna državna imovina - kaže Antić i dodaje da je posle takvog otkrića normalno da se što više ljudima vrati u naturi.

Ista pravila za strance

U Srbiju su iz inostranstva, prema rečima Direktora Agencije za restituciju Strahinje Sekulića, stigli zahtevi iz 31 države sveta sa kojima Srbija ima reciprocitet, a kako je naveo, pravila za povraćaj imovine stranim i srpskim državljanima su identična. Najviše iz Austrije 447, Nemačke 251, Mađarske 163, Hrvatske 129 i Izraela 58.
- U staroj Jugoslaviji, prevenstveno u Vojvodini je živelo 325.000 Nemaca koji imaju pravo na obeštećenje, ali je prethodno obavezan sudski postupak rehabilitacije i utvrđivanje da nisu bili pripadnici stranih okupacionih snaga - pojasnio je Sekulić za "Politiku".


Ukoliko starom vlasniku ne može da bude vraćen stan, prema rečima našeg sagovornika, zašto mu umesto novčanog ili obeštećenja u obveznicama, ne bi bila data šuma.


- Restitucija je i suštinski test za Vladu, jer bez tog procesa nema sistemskih promena u zemlji, a kako se pokazalo i od izuzetne je važnosti i za evropske integracije Srbije. Nisu tačne teze koje se proturaju u javnosti da restitucija koči privatizaciju, već naprotiv koči pljačku države, jer se njom otkrivaju velike zloupotrebe i privredni kriminal - zaključio je Antić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 28.07.2014. 18:26
Kakav novac za otetu imovinu kad je socijalisticka otimacina jos u toku
Ponedeljak 28.07.2014. 19:05
Kakav povracaj imovine saradnicima okupatora.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online