Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
40
Sreda 30.07.2014.
05:46
J. Arsenović - Vesti A

Srbiji ipak ultimatum?!

O pritiscima na Srbiju da se pridruži zemljama koje su uvele sankcije Rusiji zbog navodne umešanosti Moskve u rat u Ukrajini, ne ćute više ni srpski zvaničnici. Premijer Aleksandar Vučić tvrdi da je sve teže voditi spoljnu politiku Srbije.

Prijateljstvo sa Rusijom nije po standardima EU
 

- Znam da ima mnogo onih koji su za Ruse, ili protiv Rusa, onih za Evropu, protiv Evrope, i da se ljudi tako dele, ali mislim da, kada svi legnu u krevet i razmisle, dobro znaju da je Vlada vodila najbolju politiku - rekao je Vučić na konferenciji za novinare održane posle vanredne sednice u Nišu pre dva dana.

Tako je premijer priznao da je Vlada Srbije razapeta između prijateljstva i ekonomskih interesa sa Rusijom i svog zacrtanog strateškog cilja - članstva u Evropskoj uniji.


Vučić je u utorak imao i neobično dug sastanak sa američkim ambasadorom Majklom Kirbijem u Beogradu. Mada je saopštenje šturo i sa nekoliko opštih mesta, nesumnjivo je da su u više od 90 minuta sastanka razgovarali o odnosu Srbije prema ukrajinskoj krizi kojim Vašington nije zadovoljan.
 

Ne u lov na Putina

- Srbija nema nijedan razlog da stupi u novi hladni rat koji je uveliko počeo. Pogotovo nema razloga da se priključi onome što je "Politika" nazvala "lovom na Putina". To bi bilo nezamislivo čak ni da Rusiji nismo ništa dužni, ni danas, ni od pre sto godina. Naša je istorija surova i naša zemlja ne sme da posluži kao andrićevski "sitan krvav kusur" u trgovini velikih sila: ne sme lakomisleno da stupa u saveze protiv drugih država, ni onih s kojima je bila u sukobu, a pogotovo onih koje joj nikakvo zlo nisu nanele - smatra glavna urednica lista "Politika" Ljiljana Smajlović.

Prethodno je šef diplomatije Ivica Dačić kolege iz Vlade upozorio da "Srbija ne sme da bude najveća žrtva problema napetosti između SAD, EU i Rusije", ali je izostao precizan odgovor čemu će Beograd na kraju ostati dosledan i dokle će moći ovako da balansira?


Da se stvari više ne kriju pokazuje i to što je na sednici Vlade u Nišu Dačić predložio vanrednu tačku dnevnog reda o poziciji Srbije prema ukrajinskoj krizi. U prevodu, o pritiscima koji se vrše na Beograd tim povodom, a koji su dodatno pojačani posle obaranja malezijskog putničkog aviona nad Ukrajinom.

Ministar je zapravo sam sebe demantovao, jer je samo nedelju dana ranije nazvao "glupošću" medijske najave da će italijanska ministarka spoljnih poslova Federika Mogerini srpskim sagovornicima preneti ultimatum Brisela da se do jeseni izjasni hoće li se pridružiti EU i SAD u kažnjavanju Rusije. Mogerini je istog dana kada je vlada 28. jula zasedala u Nišu u čast obeležavanja stogodišnjice austrougarske objave rata Srbiji, izjavila da se od Beograda očekuje da "u narednim nedeljama ili mesecima" poveća procenat usaglašenosti svoje spoljne politike sa politikom EU.
 

Ultimatum nije po "bontonu" EU: Federika Mogerini
 

- Ozbiljnost krize u Ukrajini raste sve više iz nedelje u nedelju i jedini i najbolji odgovor je poruka koja će biti jaka i što više jedinstvena, a koju ćemo uputiti Ruskoj Federaciji - rekla je ona, odbacujući da se radi o ultimatumu, jer ta reč "ne pripada rečniku kojim govori EU".


Da li bi svi ti pritisci mogli dovesti do pada vlade, pitanje je koje se nametnulo nakon što je premijer u jednom momentu poručio: "Moraće neki da pronađu nekog drugog da bi vodio drugačiju politiku od ove."

DSS: Režim spreman da osudi Rusiju

Zabrinjavajuća je poruka premijera Aleksandra Vučića da ne zna koliko dugo ćemo moći da vodimo spoljnu politiku koja nije usklađena sa Evropskom unijom, saopštila je Demokratska stranka Srbije. Takvom izjavom predsednik Vlade je Evropskoj uniji poslao jasnu poruku da je "spreman da osudi Rusiju zbog krize u Ukrajini, ali da za to traži malo vremena", smatraju u DSS.

 

Četiri deklaracije bez podrške

Predočavajući koliko je revnosna do sada bila politika zvaničnog Beograda u usaglašavanju spoljne politike sa Briselom, ministar Dačić je precizirao da je u poslednjih sto dana Vlada Srbije od 14 spoljnopolitičkih deklaracija EU - podržala deset. Jedino četiri deklaracije koje su se odnosile na sankcije prema Rusiji, Srbija nije prihvatila.

POVEZANE VESTI

Sreda 30.07.2014. 07:04
Predlagači izmena zakona, članovi vladajuće Jedinstvene Rusije Jevgenij Fodorov i Anton Romanov, kao i poslanička grupa „Deputatski suverenitet“, u koju ulaze sve parlamentarne partije, naveli su u obrazloženju da se pod „zemljom agresorom“ podrazumeva država koja je uvela sankcije Rusiji, kao i pojedinim građanima Rusije i ruskim kompanijama.Autori navode da je spisak „zemalja agresora“ neophodan radi „zaštite osnova ustavnog poretka, odbrane zemlje i bezbednosti države, zaštite unutrašnjeg tržišta Rusije i razvoja nacionalne ekonomije“.
Sreda 30.07.2014. 07:05
U slučaju da izmene zakona budu usvojene, fizička i pravna lica, koja su registrovana u „zemlji agresoru“, ili ruske kompanije koje su povezane ili zavisne od takvih lica, neće moći da se na teritoriji Rusije bave revizijom ni da pružaju pravne i konsultativne usluge.Fjodorov je listu rekao da će vlada sama odlučivati o tome koje kompanije će ući u spisak sankcija.
Sreda 30.07.2014. 07:05
Po njegovom mišljenju, u njemu treba da budu sve velike američke revizorske kompanije i organizacije za konsalting koje rade u Rusiji – Diojt, KPMG, Ernst i Jang, Prajsvoterhaus Kupers, Boston konsalting grup, Makenzi.Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je najnoviji izveštaj Ujedinjenih nacija o situaciji na istoku Ukrajine „neobjektivan, pa čak i licemeran“.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online