Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 30.07.2014.
13:09 >> 15:47h
Beta A

Krediti za siromašne otišli Miškoviću, Mitroviću, Drakuliću, Čoviću...

Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije saopštio je danas da Fond za razvoj Srbije ne obezbeđuje ravnomeran regionalni razvoj, jer je najviše kredita odobreno firmama u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Miodrag Kostić i Željko Mitrović među onima kojima "treba" pomoć za razvoj
 

To stoji u izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije pod naslovom "Analiza političkog uticaja na poslovanje Fonda za razvoj Srbije", koji je 15. jula ove godine dostavljen Vladi Srbije, Ministarstvu unutrašnjih poslova i Republičkom javnom tužilaštvu, koje je 21. jula prosledilo izveštaj Tužilaštvu za organizovani kriminal.

U izveštaju se navodi da su u periodu od 2007. do 2013. godine ukupno odobreni krediti preduzetnicima iznosili oko 882 miliona dinara, a firmama Miroslava Miškovića 1,2 milijarde dinara, odnosno oko 370 miliona dinara više nego svim preduzetnicima zajedno.

Kreditirane firme koji su u većinskom ili stoprocentnom vlasništvu Miroslava Miškovića su - Delta Maksi sa 100 miliona dinara, Delta Agrar 735 miliona dinara, Jugohemija 190 miliona dinara i Juhor-Eksport Jagodina 185 miliona dinara.

Delta: Sve je po zakonu

"Kompanije Delta holdinga su kredite Fonda za razvoj Srbije dobile po zakonom predviđenoj proceduri i svoje kreditne obaveze redovno izmiruju", saopštila je danas ta hodling kompanija u vlasništvu Miroslava Miškovića. Kako se ističe, svi krediti su namenski trošeni, obaveze su uredno servisirane, sa svim pripadajućim kamatama i bez dana kašnjenja u otplati.

Navodi se da je u ovom trenutku u korišćenju samo jedna kreditna linija i to kredit Delta agrara, kao i da je trenutni dug po tom kreditu 176 miliona dinara. Prilikom apliciranja za kredite Fonda za razvoj, kako se ističe, Deltine kompanije su nastupile su u zakonom predviđenoj proceduri kakva važi za sve učesnike na tržištu.

Kako ističe Delta, većina dobijenih sredstava iz Fonda za razvoj plasirana je u proizvodne kapacitete - u Delta agrar, mesnu industriju Juhor iz Jagodine, novosadsku fabriku testenina Danubius i u kapacitete koji se nalaze u različitim regionima Srbije.

 

Osim Miškovića, preduzetnici kojima je odobren kredit iz Fonda za razvoj su i Željko Mitrović, Vojin Lazarević, Nenad Popović, Toplica Spasojević, Nebojša Čović, Zoran Drakulić, Milo Đurašković, Đorđe Antelj, Goran Perčević i Predrag Ranković Peconi.

Preduzetnicima kojima je odobren kredit se u manjoj meri bave proizvodnjom, a u najvećem broju slučajeva radi se o uslužnim delatnostima.

Kredit od 619 miliona dinara odobren je i firmama ABS Minel trafo i ABS Minel transformatori, koje su tada bile u vlasništvu Nenada Popovića, kredit od 508 miliona dinara odobren je kompaniji Rudnap grup Minel kotlogradnja u vlasništvu Vojina Lazarevića, kao i 530 miliona dinara za FMP Železnik, čiji je vlasnik Nebojša Čović.

Kredit od 300 miliona dinara odobren je i Miodragu Kostiću za firmu MK Komerc, kompanija JU Point, čiji je vlasnik Zoran Drakulić, dobila je 360 miliona dinara, a Pink Digital sistem u vlasništvu Željka Mitrovića dobio je 190 miliona dinara.

U izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije navodi se da su krediti odobreni i drugim preduzećima čiji su vlasnici i direktori veoma poznati javnosti, kao što su - Beohemija, Europolis, Koling, Interkomerc, Gemax, PZP Beograd, Industrija precizne mehanike Beograd, ITM-Group, Čip komerc, Euroaqua, MB Konsalting, Koteks Surčin, Zvezda AD Zemun, Gradina Zemun i Žito Dunav Batajnica.

Dodaje se da su i u ostalim regionima u Srbiji sredstva Fonda takođe deljena na osnovu političkih i drugih uticaja vlasnika i direktora firmi - Farmakom Šabac, Amiga Kraljevo, Putevi Užice, Simpo Vranje, Todor Vrnjačka banja, Grand inženjering Bor, Vino Župa, Rubin Kruševac, Podgorina Frućt Osečina, Ž Pecka Osečina, PIK Pešter, Banini Kikinda, Nisal Niš, Mediteran 92 Guča.

POVEZANE VESTI

Sreda 30.07.2014. 13:39
krediti otišli u lopovske ruke
Sreda 30.07.2014. 19:18
Ispod slike treba da piše sljedeće: SOROŠEVA MAFIJA NA OKUPU!
Sreda 30.07.2014. 21:33
Najgori bednici se dokopali kredita za siromasne
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online