Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 01.08.2014.
15:51
Beta A

Irinej nad ruskim grobovima pohvalio državnu politiku

Na spomen groblju Ruski nekropolj danas je služen parastos palim ruskim vojnicima povodom stote godišnjice početka Prvog svetskog rata. Na Novom groblju kod Spomenika ruske vojničke slave položenu su venci.

Patrijarh pred Spomenikom ruske vojničke slave

Parastos je služio patrijarh srpski Irinej koji je rekao da se danas sećamo heroja koji su iz "bratske Rusije došli da pomogu srpskoj braći da se zaštite od zla".

"Svojima su došli i svoji su ih primili kao rođenu braću. Prolili su krv na našoj zemlji i dali zivote za slobodu. I time su nas zasvagda vezali ljubavlju i žrtvom", istakao je Irinej dodajući da su Srbija i Risija vezane najtešnjim vezama koje postoje.

Patrijarh je rekao da podržava i pozdravlja državno rukovodstvo Srbije koje ispunjava želju naroda i odnose sa ruskim narodom i federacijjom podržava i održava. "Želimo da se takav stav i danas i sutra i u budućbosti nastavi", naglasio je Irinej.

Ministar rada, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin rekao je da nikada u istoroji sveta veliki narod kao ruski nije podneo toliko žrtava zarad tako malog naroda kao što je srpski.

"I nikada tako veliki narod nije pitao tako mali narod ni prebacio mu ni za jednu žrtvu. Kosturnica ispred koje stojimo dokaz je najveće žrtve koju jedan narod može da položi za drugi. Srbi su premali narod da bi zaboravili veličinu ruske žrtve", istakao je on.

Zato, kako je naglasio Vulin, pamćenje Srbije nije ni upitno ni uslovljeno, već samo zahvalno i Srbija stoji "pognute glave" pred herojima koji ni posle 100 godina nisu zaboravljeni.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Konstantin Kosačev rekao je da je ruski čin u Prvom svetskom ratu bio moralan jer su bratski slovenski narodi, pre svega Srbi, bili ugroženi. Ruski nekropolj čija je obnova nedavno završena je, kako je ocenio Kosačev, projekat koji će ujediniti Srbiju i Rusiju.

Trnutna politika dve države predstavlja najlepšu nadoknadu sećanju na one koji su ovde poginuli pre sto godina, ocenio je Kosačev.

"Siguran da ako Srbi i Rusi budu zajedno, da će zajedničkim snagama onemogućiti da se ovaj tragičan sukob u Ukrajini pretvori u neki veliki rat. Mi nećemo to dopustiti", dodao je Kosačev.

Ruski nekropolj je kompleks grobnica na Novom groblju u Beogradu, a rekonstrukcija je obuhvatila Iversku kapelu parcele sa oko 800 grobnih mesta i spomenik "Ruska slava".

POVEZANE VESTI

Petak 01.08.2014. 16:03
Црква Христова треба то и да остане, попови, монаси, епископи и патријарх не треба да излазе из оквира свог деловања, боље речено позива, а то је непрекидна молитва и усмеравање верног народа на пут спасења, циљ живота и сл. не политика, то никако, тиме губи своју суштину постојања и постаје политичка странка.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online