Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 01.08.2014.
19:04
Beta A

Bošnjačko veće: Bošnjaci diskriminisani u četiri škole

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić donela je mišljenje da su četiri osnovne škole i jedna predškolska ustanova u Prijepolju diskriminisali učenike bošnjačke nacionalnosti, saopštilo je danas Bošnjačko nacionalno veće u tehničkom mandatu.

Foto: Ilustracija

U saopštenju se navodi da je poverenica takvo mišljenje donela zbog onemogućavanja izjašnjavanja učenika bošnjačke nacionalnosti o jeziku na kojem žele da slušaju nastavu.

"Poverenica preporučuje ovim školama da sprovedu anketu među učenicima, kako bi se utvrdilo da li postoji dovoljno zainteresovane dece da pohađaju nastavu na bosanskom jeziku. Ukoliko se dovoljno učenika opredeli za nastavu na bosanskom jeziku, ove obrazovne ustanove treba da preduzmu sve mere kako bi taj model nastave bio organizovan", piše u saopštenju.

Preporuke su upućene osnovnim školama "Mihajlo Baković", "Vladimir Perić Valter", "Milosav Stiković" i "Sveti Sava", kao i predškolskoj ustanovi "Miša Cvijović".

Poverenica je danas izdala saopštenje u kojem je pozdravila stupanje na snagu Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, koju je Srbija ratifikovala oktobra 2013. godine i ukazala da su njome uspostavljeni novi standardi u prevenciji, zaštiti, procesuiranju i sankcionisanju akata rodno zasnovanog nasilja.

"Iskustvo pokazuje da sistem prevencije i zaštite od nasilja u porodici i nasilja prema ženama još uvek nije efikasan i delotvoran. O tome svedoče učestali akti nasilja nad ženama i broj ubijenih žena, koji istovremeno pokazuju koliko se malo uradilo svih ovih godina na uklanjanju uzroka nasilja nad ženama", navela je poverenica u saopštenju.

Ona je pozvala nadležne državne organe da bez odlaganja pristupe usklađivanju zakonskog i strateškog okvira kako bi se taj vid nasilja efikasno suzbijao, a ženama žrtvama nasilja obezbedila adekvatna zaštita, pomoć i podrška.

POVEZANE VESTI

Petak 01.08.2014. 22:01
Ovu N. petrusic naterati da dokaze postojanje tzv. bosnjackog jezika u svetskim institucijama pa je onda tuziti za skrnavljenje i negiranje Srpskog.
Subota 02.08.2014. 11:14
VJERA PRAVOSLAVNA NACIJA SRBIN JEZIK SRBSKI MI SMO DISKRIMISANI VJERA KATOLICKA NACIJA HRVAT JEZIK HRVATSKI I MI SMO DISKRIMISANI
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online