Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 05.08.2014.
07:47
E. V. A

Stanko Subotić (6): Tužilaštvo tražilo oslobađajuću presudu

U pokušaju da dokažu neosnovane optužbe tužilaštva u italijanskom gradu Bariju da je Stanko Subotić švercovao cigarete u ovu zemlju i zarađeni novac "oprao", pravosudni organi u Italiji kontaktirali su vlasti nekoliko evropskih zemalja. Međutim, ni u jednoj od njih nije nađen nijedan trag da je Subotić prao novac ili bio deo nekih kriminalnih aktivnosti.

Pobedio posle višegodišnjeg procesa: Stanka Subotića je sud  u Italiji oslobodio za bilo kakvu odgovornost za pranje para
 

Posle višegodišnjeg procesa u Italiji, pošto je tužilaštvo tražilo oslobađajuću presudu, sud je i doneo takvu odluku i oslobodio Subotića za bilo kakvu odgovornost u pranju para.


"Istrage su vođene u Švajcarskoj, Crnoj Gori, Lihtenštajnu, SAD, na Kipru i u još nekim državama. Međutim, nikakvih dokaza o kriminalnoj aktivnosti nije bilo", piše u sudskim spisima suda u Bariju.

Pozivi perverznjaka zbog "Nacionala"

Tokom pisanja tekstova u "Nacionalu" objavljen je i broj Subotićevog mobilnog telefona u Švajcarskoj. Posle toga njegov telefon bio je potpuno zaglušen neverovatnim brojem poziva raznih osoba, od kojih su "mnogi vrlo čudni", piše u dokumentima njegove odbrane dostavljenim sudu u Bariju.
"Zbog bračnih ponuda, zahteva za pozajmicama, ponuda za raznim oblicima saradnje, poziva perverznjaka i sličnih poziva, Subotić je bio prinuđen da navedeni telefonski broj ugasi", piše u dokumentaciji predatoj sudu.

Zbog međunarodnog zida sankcija, koje su ukinute tek januara 2001. godine, u Crnoj Gori je nastala situacija da međunarodna zajednica dozvoljava uvoz pojedine robe u ovu zemlju, među kojom i cigarete, ali nije postojala mogućnost bankarskog plaćanja iz Srbije i Crne Gore, zbog prekinutih finansijskih tokova. Svi privredni subjekti u Crnoj Gori morali su svoje obaveze da plaćaju gotovim novcem u inostranstvu do 2001. godine. Zbog toga su i tražene informacije iz ovih zemalja, da bi se utvrdilo da li je preko njih, odnosno Subotićevih firmi, opran novac iz Crne Gore zarađen švercom cigareta od 1997. do 2000. godine. Rezultati su bili više nego iznenađujući. Istraga na Kipru pokazala je da nikakvog pranja novca nije bilo.


"Istraga tužilaštva, carine i Jedinice za borbu protiv pranja novca na Kipru završena je 2008. godine i potvrđeno je da ni Subotić, niti njegove kompanije Dulnjich, Maluk, Njellesldž i Funrick Enterprises, nisu optuženi pred nadležnim sudskim vlastima Kipra za pranje novca za period od 1997. do 2000. godine", rezultati su istrage poslate sudu u Bariju.

 

Firme oduzete pa vraćene

Isti rezultati dobijeni su i od vlasti u Švajcarskoj, koje su privremeno oduzele Subotićeve firme Codex  i Maluk, sa kompletnom imovinom i dokumentacijom, kako bi se proverilo da li je preko njih opran novac.

Miroslav Ivanišević

"Na osnovu provera navedeni iznosi odnose se na kompenzacione transakcije između Crne Gore i Subotića radi kupovine aviona za Crnu Goru, koje im je stavio na raspolaganje. Najverovatnije je Crna Gora u cilju kompenzacije duga prenela Subotiću i kompanijama Codex i Maluk iznose koje su kriminalne organizacije iz Italije dugovale Crnoj Gori na ime dažbina za tranzit cigareta. U ovom momentu nemamo dovoljno indicija koje bi dozvolile pretpostavku da je Subotić znao ili mogao znati da je novac države Crne Gore mogao poticati od kriminalnih organizacija. Nemamo ni dovoljno indicija da tvrdimo da je Subotić član pomenutih kriminalnih organizacija ili da je sa njima u kartelu ili znao da je novac poticao od njih", zaključak je Adrijana Etvina, tužioca Švajcarske.


U Lihtenštajnu su istražitelji takođe otklonili sumnje u optužbe tužilaštva u Bariju. I tamo su Subotićeve firme privremeno oduzete, dok se ne provere sumnje tužilaštva u Bariju da je preko njih opran novac. Posle četvorogodišnje istrage 2008. godine, ove firme, kao i firme u Švajcarskoj, vraćene su Subotiću.


"Istrage koje su vodili javni tužioci Švajcarske i Lihtenštajna na zahtev tužilaštva u Bariju pokazale su potpuno neosnovanim tvrdnje iz optužnice da je Subotić član kriminalnog udruženja i da je obavljao pranje novca kriminalnog udruženja", može se pročitati iz spisa ovog predmeta u sudu u Bariju.


Proveravali i telefonske pozive

Da bi tužilaštvo u Bariju pokušalo da potkrepi svoje sumnje, proveravani su i telefonski pozivi sa Subotićevog švajcarskog telefona u Italiju. Utvrđeno je da se on čuo sa poslovnim partnerima, ali da ne postoji "nijedan njegov kontakt sa osobom optuženom ili povezanom sa optužbama za pranje novca", piše u sudskim spisima ovog predmeta u Italiji.


Subotićeva odbrana u sudu u Bariju objasnila je da su njegove kompanije bile zvanični distributeri cigareta za zemlje Balkana, ali ne marki cigareta koje su se prodavale na italijanskom tržištu, koje su bile predmet istrage šverca. Transakcije novca od legalne prodaje cigareta bile su uslovljene spoljnim zidom sankcija, pa su morale da budu fizički, u gotovom novcu, iznesene iz Crne Gore na strane bankovne račune radi plaćanja obaveza. Na kraju, tužilaštvo nije pribavilo nijedan dokaz da je Subotić imao ijedan kontakt sa nekom od osoba optuženim u Italiji za šverc cigareta.

Kupio avione za račun Crne Gore

Jedan od glavnih argumenata italijanskog tužilaštva bila je tvrdnja da je Subotićevim avionima novac zarađen od šverca cigareta u Italiji prebacivan na Kipar.
"Pitanje kupoprodaje aviona između Subotića i Vlade Crne Gore, te isplata po tom osnovu razjašnjeno je u celosti u pravosnažnoj presudi donesenoj u slučaju bivšeg crnogorskog ministra finansija Miroslava Ivaniševića, u kojoj je navedeno da u tom poslu nema bilo kakvih protivzakonitosti", objasnili su Subotićevi advokati.
Naime, avioni za koje je tužilaštvo u Bariju sumnjalo da je njima prebacivan novac, uopšte nisu Subotićevi. On je za račun Vlade Crne Gore kupio dva aviona, a prema dokumentaciji, u ovom poslu nije naplatio ni maržu. Odmah po proizvodnji, avioni su predati Vladi Crne Gore.


"Osnovna postavka optužnice prema kojoj je Subotić prao novac za kriminalnu organizaciju koja je švercovala cigarete ne postoji, jer nema bilo kakve veze optuženih za to i Subotića, što je potvrdio i sudski veštak", objasnila je Subotićeva odbrana u sudu u Bariju.


Takođe, sudski veštak je objasnio da ne postoji bilo kakav podatak da je Subotić podizao gotovinu iz švajcarskih banaka i prebacivao za Crnu Goru, kao ni da je to činjeno njegovim avionima.


Posle višegodišnje istrage tužilaštva u Bariju i procesa u Italiji, tužilaštvo je tražilo oslobađanje Subotića, a sud je februara 2013. godine doneo odluku da on ni po jednom osnovu nije kriv za pranje novca zarađenog švercom cigareta iz Crne Gore za Italiju.

Sutra: Stanko Subotić (7): Privatizacija "Večernjih Novosti"

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online