Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 14.08.2014.
05:39
Lj. Ivanović - Vesti A

Istraga o NIS je politički šou

Specijalni istražni tim policije za istragu prodaje Naftne Industrije Srbije koji je formirao ministar Nebojša Stefanović upleo se u posao koji će teško moći da raščisti, jer je aranžman pokriven međudržavnim ugovorom koji je skoro neraskidiv. Da je reč o političkoj predstavi ubeđen je bivši predsednik Srbije Boris Tadić, inače potpisnik ovog sporazuma.

Foto: Ilustracija
 

On smatra da istraga privatizacije NIS može dovesti u pitanje odnose sa Moskvom, pošto se optužuju državni vrh Rusije i Gaspromnjeft.
 

Zašto ćuti tužilac?

Prema rečima advokata Slobodana Beljanskog, teško je utvrditi kakve bi bile pravne posledice, jer, istina je da se u nekim situacijama može tražiti poništaj ugovora, ali je to znatno teže učiniti kada je reč o međunarodnom poslu. Za Beljanskog je mnogo zanimljivije pitanje zbog čega je policija formirala radnu grupu koja bi trebalo da utvrdi da li postoji krivična odgovornost.
- Takva inicijativa trebalo bi da potekne od tužilaštva, a da ono potom da zadatak policiji da rasvetli okolnosti pod kojima je prodaja izvršena. Do toga, međutim, nije došlo - ukazuje Beljanski.

- Problem je što ovaj, moguće samo medijski spektakl, lako može postati ozbiljan spoljnopolitički problem. Da NIS tada nije prodat, danas verovatno ne bi ni postojao, a šteta koju bismo imali samo od gubitka radnih mesta, prevazilazila bi štetu koju imamo od onih delova ugovora koji nisu najpovoljniji za Srbiju - kaže Tadić.


Kad je reč o elementima koji su štetni za srpsku stranu, organizacija Transparentnost Srbija ocenila je da je već u samom naftno-gasnom aranžmanu Srbije i Rusije dogovorena većina detalja koji su označeni kao sporni, poput cene za NIS, privilegovanog tretmana za poreze i rudnu rentu, odsustvo garancija u slučaju kašnjenja s realizacijom gasovoda Južni tok.


Podsetimo, NIS je procenjen na 2,2 milijarde dolara, a prodat za 400 miliona. U tih 400 miliona ušle su rafinerije, maloprodajni lanci, ali i prava eksploatacije nafte iz Vojvodine, te koncesija u Angoli koja je godišnje donosila čistih 200 miliona dolara dobiti.

Veća šteta nego korist: Boris Tadić, bivši predsednik Srbije
 

Transparentnost Srbija navodi da se na osnovu prethodnih iskustava može pretpostaviti da bi utvrđivanje bilo čije krivične odgovornosti bilo veoma teško, osim ako postoje dokazi o podmićivanju.


- Pravna forma je zadovoljena time što su ovi aranžmani zaključeni kroz međudržavni sporazum koji je ratifikovala Skupština i koji je po snazi iznad svih domaćih zakona koji su pritom prekršeni, na primer o privatizaciji, a Ustavni sud nije prihvatio svojevremenu inicijativu LDP za ispitivanje ustavnosti tog sporazuma - podseća Transparentnost Srbija.
 

Gaspromnjeft: Istraga neočekivana

Prvi zamenik Gaspromnjefta Vadim Jakovljev izjavio je da je istraga privatizacije NIS "neočekivana za kompaniju i da će Gaspromnjeft oceniti uticaj istrage na uslove rada u zemlji, koje je smatrala povoljnim". Dnevnik Komersant podseća da je Srbija u atmosferi naglog pogoršanja odnosa Rusije i EU ponovo postavila pitanje jeftine prodaje NIS-a. Kao mogući razlog za to list navodi želju Beograda da dobije više prihoda od NIS, ili manevar Srbije u atmosferi konflikta Moskve i Brisela.

Sumnju u zakonitost ugovora o prodaji NIS imao je svojevremeno i Savet za borbu protiv korupcije, koji je Vladi tada prosledio upozorenje da prirodna bogatstva ne smeju da budu predmet privatizacije.


- Zaprepastilo me je to što su ugovorom o prodaji NIS-a bila obuhvaćena i naftna polja, prirodno bogatstvo koje se po našim zakonima, pre svega po Zakonu o privatizaciji, ne sme prodati - kaže članica Saveta Jelisaveta Vasilić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 14.08.2014. 06:18
Hapsi samo hapsi bandu,ali osudi više nekog,sad je već smešno.
Četvrtak 14.08.2014. 06:21
Шта си се уплашио Тадићу?
Četvrtak 14.08.2014. 07:08
400 miliona nije cela prica. Rusi su prihvatili da uloze sredstva u neophodne investicije da se proizvodnja odrzi i prosiri, sto je zajedno vise nego duplo. Jos uvek u pola cene, ali ipak ne petina..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online