Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Subota 23.08.2014.
11:09
Srna A

"Srbija ne može da bude umiljato jagnje koje će dve ovce da sisa"

Politički analitičar Đorđe Vukadinović ocenio je da je Srbija trebalo da iskoristi priliku i da poveća svoj izvoz prema Rusiji, istakavši da je nekoliko desetina ili stotinak miliona evra nešto što se ne bi smelo propustiti.

Ne moožemo na dve stolice, uskoro ćemo morati da se opredelimo: Đorđe Vukadinović
 

"Mislim da je ovde jasan interes Srbije da iskoristi priliku, s obzirom na svoje skromne ekonomske resurse, i da poveća izvoz prema Rusiji. Tih nekoliko desetina, možda i stotinak miliona evra, možda su sitna stavka sa stanovištva Moskve, Brisela i Berlina, ali strašno visoka sa stanovištva srpske poljoprivrede i ekonomije, i to je nešto što se ne bi smelo propustiti", rekao je Vukadinović Srni.

Komentarišući izjavu premijera Srbije Aleksandra Vučića da će Srbija ispoštovati želju EU o nedavanju novih subvencija na izvoz u Rusiju, Vukadinović je ocenio da taktika i namera Beograda da se "vozi na dva koloseka" dugoročno, pa i na srednjoročno, neće biti izvodljiva.

"Jasna je namera da se profitira donekle iz ove situacije sa Rusijom, ali da to ne iritira mnogo, ako ne mora, Berlin i Brisel. Siguran sam da ta taktika neće biti uspešna i da će oni koji su se nadali, a bilo je takvih i u aktuelnoj vlasti, da će Srbija biti umiljato jagnje koje će dve ovce da sisa, jednu u Berlinu, jednu u Moskvi, videti da od toga nema ništa", rekao je Vukadinović.

On je istakao da "Srbi mogu biti srećni ako izvuku živu glavu, u smislu da ne dobiju štapom po glavi i sa jedne i sa druge strane", te da će, ko god bude jači ili nervozniji u duelu, pritisnuti Srbiju i naterati je da se opredeli.

"To opredeljenje u ovom trenutku ja bih, uz sve rizike koje odluka nosi, ipak ustupio ruskoj poziciji i u ekonomskom, pa i u političkom smislu", naglasio je Vukadinović, dodajući da bi želja da se "sedi na dvije stolice" potencijalno mogla Srbe da košta više nego da su principijelno zauzeli jednu stranu.

On je rekao da bi eskalacija krize, koja se dešava ovih dana, mogla da se završi tako što će biti još konkretnijih uslovljavanja iz Brisela kojima se neće dozvoliti Srbiji "ni ovoliko da vrluda", ili tako što će Moskva, kojoj u ovom trenutku manje

ekonomski, a više politički treba Srbija koja ima prijateljski stav prema njoj, izgubiti strpljenje za, kako je naveo, "najblaže rečeno nedoslednu poziciju i politiku Srbije".

POVEZANE VESTI

Subota 23.08.2014. 11:28
Srbija bi mogla da povrati svoju stocarsku proizvodnju i ovo je jedinstvena prilika ,naravno drzava bi sada trebala da podspesi i subvencijama intervenise da bi se aktivirali svi oni poljoprivredni resursi koji su zamrli a ima ih mnogo. Nas izvoz u Rusiju bi za veoma kratko vreme mogao dosegnuti i milijardu dolara a na neki srednji rok i vise i to i najobicniji laici znaju. Niko nam ne moze naneti stetu kao mi sami sebi a narocito vlada ovakvog kalibra koja ce se odrci milionskih poslova u izvozu zarad EU. EU koliko god pritisaka vrsila na bilo koga iste pozicije posle ukidanja sankcija nikada nece imati, Rusi ce naci pouzdanije partnere a ne politicke idiote u koje izgleda i mi spadamo.
Subota 23.08.2014. 12:09
Трговци нека раде своје, они ће то знати искористити, а политичари нека сједе ако хоће и на седам столица.Уосталом од Руса могу добити податке које ЕУ фирме раде са њима не обазирући се на ''лајање'' политичара.
Subota 23.08.2014. 11:22
ови АНАЛитичари њиним филозофирањем су нас и довели овде где јесмо,нек се присете својих изјава свих година у назад,повијају се како им политички ветрови дувају
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online