Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 27.08.2014.
10:37
Beta A

“Beograd ne sedi na dve stolice“

Šefica pregovaračkog tima Srbije za pregovore sa EU Tanja Miščević izjavila je da je Brisel pitanje Rusije definisao kao pitanje solidarnsoti ili aktivne neutralnosti, te da je to urpavo ono što traži od Beogada u odnosu prema Moskvi.

Beograd pokušava da se snađe u novonastaloj situaciji: Tanja MIščević
 

"Razumeju da je naša pozicija specifična i da Srbija zbog spoljnopolitičkih i ekonomskih interesa želi da zadrži situaciju u kojoj neće uvoditi sankcije Rusiji, ali da je spremna da do momenta ulaska u EU, prihvati sve obaveze iz članstva uključujući i spoljnu politiku i politiku bezbednosti EU", kazala je Miščević za Blic.

Prema njenim rečima, Beograd ne sedi na dve stolice već pokušava da se snađe u novonastaloj situaciji.

"Pokušavamo da se snađemo u situaciji u čijem kreiranju nismo učestvovali, da obezbedimo rast i razvoj, a da istovremeno sprovodimo i evropske reforme", kazala je ona.

Prema njenim rečima, EU prihvata neutralnost Beograda ali i podseća
na obaveze na putu ka Uniji.

"EU prihvata tu našu neutralnost, ali nas podseća da imamo obaveze i prema EU i zbog toga nas je pozvala da ne povećavamo izvoz na rusko tržište", kazala je ona.

Miščević je navela da se države koje su pre Srbije pregovarale o članstvu nikada nisu susrele sa tim da neko mimo članica EU bude merilo njihovog napretka.

Spremni za otvaranje 32. poglavlja

Srbija je jako zainteresovana da otvaranje prvih poglavlja u pregovorima bude što pre.

"U ovom trenutku smo potpuno spremni za otvaranje 32. poglavlja (finansijski nadzor), ali znamo i prihvatamo da ne može biti otvaranja bilo kog poglavlja pre nego što se otvori jedno od tri teška, a to su poglavlje 23 (pravosuđe i osnovna prava), 24 (pravda, sloboda, bezbednost) odnosno 35 (Kosovo)", dodala je Miščević.

Tehnički je nemoguće, kako je ocenila, da se 23. i 24. poglavlje otvore pre februara ili marta sledeće godine.

Kod poglavlja 35 zavisimo od ocene država članica EU o napretku dijaloga Beograda sa Prištinom.

Prema njenim rečima u interesu je svih da poglavlje 35 o Kosovu bude što pre jer se ono satoji od praćenja primene svega što je dgovoreno u briselskom dijalogu.

POVEZANE VESTI

Sreda 27.08.2014. 11:15
Ovo je najgori soj, gnoj izdajnicki, kao ova stara travka, rugoba, sto bi prodala i zemlju i narod radi fotelje.zivot je kratak vasko, uzivaj u tom bednom izdajnickom zivotu za par dukata i malo slasti.sve jednom prodje.
Sreda 27.08.2014. 13:52
Ova Drolja se napusila EU Kuraca pa sad nemoze na nista drugo da misli!!
Sreda 27.08.2014. 12:15
Ма седи Београд на свих осам ногара и тражи још да му дају, какве црне столице далеко смо ми од њих. Добили смо колац пред Милевинон кафаном па се од среће само смешкамо.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online