Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 28.08.2014.
07:47
J. Arsenović, D. Lj. Joksić - Vesti A

Anatema za makedonskog arhiepiskopa

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) na proširenoj sednici 26. avgusta odlučio je da pokrene crkvenosudski postupak protiv arhiepiskopa Stefana, poglavara kanonski nepriznate Makedonske pravoslavne crkve (MPC) koja se nalazi u raskolu sa Pravoslavnom crkvom.

Arhiepiskop pred sudom: Stefan (Veljanovski)
 

Kako je saopšteno iz SPC, postupak se pokreće "zbog upornog ostajanja u raskolu, nehrišćanskog učešća u progonu arhiepiskopa Jovana, kanonskog poglavara autonomne Ohridske arhiepiskopije, i njegovog sveštenstva, monaštva i vernog naroda, kao i čitavog niza drugih antikanonskih aktivnosti".

Vaseljena i Srbija: Patrijarsi Vartolomej (levo) i Irinej

Još se ne zna kada će SPC početi crkvenosudski spor protiv arhiepiskopa Stefana, ali se u Patrijaršiji saznaje da će biti formiran crkveni sud od 12 arhijereja. Verski analitičar Živica Tucić kaže da nije jasno zašto se SPC baš sada odlučila na ovaj potez.
 

- Moglo je to i ranije, ali i kasnije. Mi nemamo tačan sadržaj zašto se započinje postupak, da li je u središtu pažnje raskol ili sudbina progonjenog arhiepiskopa Jovana (Vraniškovskog). S obzirom na to da raskola imate toliko na raznim prostorima, ovaj potez ukazuje na to da za SPC u ovom trenutku nije moguć nastavak dijaloga koji je pre nekoliko meseci uoči Sabora srpske crkve ponudila MPC, upućujući pismo svim pravoslavnim crkvama - komentariše za "Vesti" Tucić.

Naime, poglavar nepriznate MPC Stefan je nedavno zatražio da se status autokefalnosti reši dijalogom sa srpskim, ruskim i vaseljenskim patrijarsima kako bi se spor rešio do Svepravoslavnog sabora, koji bi trebalo da bude održan 2016. godine u Carigradu.

 

Makedonski arhiepiskop Stefan nije želeo da komentariše odluku srpskih vladika, a portparol MPC vladika Timotej izjavio je da je reč o nerazumnoj i nekanonskoj odluci.

- Nije mi jasno na osnovu kojih kanona će doneti odluku. Kako mogu da sude našem arhiepiskopu kada je SPC još 1959. godine donela odluku sa kojom njen Ustav prestaje

Progon uz pomoć države

Poglavar Vaseljenske patrijaršije Vartolomej je na prošlogodišnjem skupu u Nišu, rodnom gradu rimskog cara Konstantina koji je hrišćanstvu dao status državne religije, rekao da se u pravoslavnim crkvama ponovo javljaju "raskoli, jeresi, otpadništva". Kao primer progonjenih sveštenika on je naveo upravo slučaj arhiepiskopa ohridskog Jovana. On je rekao da progon pomažu državne strukture.

da važi za eparhije u Makedoniji, odnosno da se MPC odvojila u samostalnu crkvu. Ne postoji pravo na osnovu koga oni mogu da iniciraju suđenje. Oni nemaju ingerencije u Makedoniji. Nije mi jasno zašto sve ovo sada rade kada znaju da mi nećemo priznati njihovu odluku, kakva god ona bila - izjavio je vladika Timotej, dodajući da SPC u dosadašnjim pregovorima nije pretila suđenjem makedonskim vladikama.

I dok su u Skoplju ubeđeni da će biti doneta najteža kazna - isključenje i raščinjenje poglavara kanonski nepriznate MPC, Tucić kaže da se događaji mogu odvijati u dva pravca.


- Ovaj potez SPC bi mogao da znači da se arhiepiskopu Stefanu upućuje poslednje upozorenje da nešto preduzme u vezi sa progonom Vraniškovskog, jer bez rešavanja njegovog pritvora nemoguće je stvoriti atmosferu za dijalog o statusu MPC. Druga opcija jeste ta da Stefan bude anatemisan, što bi značilo da se isključuje iz zajednica pravoslavnih vernika - objašnjava Tucić.


Samoproklamovanu MPC ne priznaje nijedna od 14 pomesnih pravoslavnih crkava. SPC i MPC se decenijama spore oko statusa pravoslavne crkve u Makedoniji. MPC je 50-ih godina od SPC, u čijem je sastavu bila, dobila autonomiju, a 1967. je proglasila autokefalnost. SPC je smatra raskolničkom, dok u isto vreme sveštenici SPC nemaju dozvolu da rade u Makedoniji. MPC je pre dve godine dopunila naziv i sada se naziva Makedonska pravoslavna crkva - Ohridska arhiepiskopija.
 

Ukrajinski primer

Moguće anatemisanje arhiepiskopa Stefana ne bi mnogo uticalo na njegov status u Makedoniji. Živica Tucić navodi da je pre dvadesetak godina Ruska pravoslavna crkva anatemisala tadašnjeg kijevskog mitropolita Filareta Denisenka, koji je danas na čelu Kijevskog patrijarhata sa desetak miliona vernika.
- U Ukrajini oni su ravnopravni sa ostale dve pravoslavne crkve - dodaje analitičar.

 

Stradalnik Jovan

U Makedoniji su sve više svesni da pravoslavni svet zatvorenog vladiku Jovana smatra za stradalnika u ime kanonskog poretka i da bez rešenja njegovog slučaja neće biti moguće rešiti status njihove crkve. Makedonske vladike Timotej i Pimen javno su se založili za pomilovanje Vraniškovskog, a nezvanično je za to i većina arhijereja nepriznate MPC. Tome se protivi arhiepiskop Stefan koji se smatra i glavnim progoniteljem zatočenog Jovana.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online