Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 28.08.2014.
11:04
Beta A

"Srbija ne mora odmah da usaglasi spoljnu politiku sa EU“

Ambasador Kraljevine Belgije u Srbiji, Leo Daes ocenio je da su prvih šest meseci pregovora Srbije o pristupanju Evropskoj uniji (EU) ohrabrujući i istakao da će Belgija nastaviti da pruža podršku naporima Vlade da Srbija postane punopravna članica EU.

Ambasador Belgije Leo Daes pružio podršku Srbiji na putu ka EU
  

U intervjuu agenciji Beta Daes je rekao da je u toku skrining polovine pregovaračkih poglavlja, a da će skrining druge polovine biti završen do kraja marta naredne godine.

"To znači da će do tada biti napravljena 'mapa' svih uslova koje Srbija mora da ispuni kako bi bila spremna da postane članica EU. Pregovori napreduju odlično, ali ima još dosta da se uradi kako bi se Srbija za neku godinu pridružila EU", rekao je Daes.

On je podsetio da je krajem juna predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izjavio da je impresioniran visokim ambicijama Vlade Srbije na putu ka EU.

"Zaista i vidimo da Vlada Srbije sprovodi ili planira da sprovede veliki broj ekonomskih i pravnih reformi. Pažljivo pratimo sva dešavanja u Parlamentu - neki od zakona koje je EU insistirala da se usvoje, izglasani su, i to ohrabruje. Naravno, posmatramo i kako će se planirane mere i zakoni implementirati, to je najbitnije", izjavio je Daes.

Ambasador je napomenuo da je veoma važno da Srbija iskoristi mogućnosti pretpristupnog programa IPA 2, koji se odnosi na unapređenje vladavine prava i demokratije, i poboljšanje konkurentnosti.

"Srbiji su neophodni funkcionalna tržišna ekonomija, vladavina prava i demokratije kako bi sprovela neophodne reforme u svim sferama društva", kazao je Daes.

On je istakao i da zvanični Brisel ne očekuje od Srbije da odjednom svoju spoljnu politiku usaglasi sa spoljnom politikom EU i zauzme njen stav o krizi u Ukrajini.

"EU ima čvrst stav o krizi u Ukrajini, o tome ko je odgovoran za to, šta treba da se uradi i mi to jasno kažemo. S druge strane, Srbija pokušava da postane članica EU, ali o tom pitanju (Ukrajine) vodi svoju spoljnu politiku, uzimajući u obzir istorijske veze s Rusijom.


Ne tražimo od Srbije da odjednom promeni svoju spoljnu politiku, ali očekujemo da je, kako se bude približavala EU, sve više usaglašava sa spoljnom politikom Unije", rekao je Daes.

Ambasador je ocenio da će Srbija početkom sledeće godine, kada postane predsedavajuća OEBS, morati da vodi fleksibilniju spoljnu politiku.

"Kao predsedavajući OEBS, nemaš neku veliku moć, ali imaš važnu ulogu u uspostavljanju konsenzusa među zemljama-članicama. Srbija će morati da balansira između nekoliko različitih i sukobljenih strana, to je težak zadatak i samo fleksibilnom spoljnom politikom tomože postići", smatra Daes.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.08.2014. 12:52
Srbija to ne mora uopšte, kao što ne mora ni da ulazi u EU.
Četvrtak 28.08.2014. 11:43
ha ha ne mora odmah da usaglasi spoljnu politiku sa EU...pa gdje je razlika izmedju odmah i par mjeseci kasnije. Izdajnicka glupava srpska vlada, ova i predhodna, nikada nije zauzela neki cvrsti politicki stav u odbrani nacionalnih interesa, nikada, samo prihvataju uslove i ucjene!!!
Četvrtak 28.08.2014. 14:03
Ma pusite ga bre vise....genocidni stvorovi. Samo ono sto vi kazete ste u pravu a 5,5 milijardi ljudi nije.Vi ste bre jedan genocidni olos.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online